Makato Shinkai'yi ilk kez okudum ve sevip, ama "abartmamak" üstüne dürüst olmak gerektiği konusunda kararlıyım. Kadın ve Kedi; hep Japon edebiyatı, hem kedi hem de kadın odaklığı olduğundan, memnun ayrılmasam bile, hiç değilse erkek odaklı sinir krizi geçirecek değil demiştim kendime ve tam olarak öyle oldu. Okurken eğlendim epey. Shinkai'nin birbirine bağlı bu dört öyküsü, son derece tuhaf ve Tokyo'nun banliyölerinde, ofis binaları, demiryolu hatları ve konuşan kedilerle dolu bir ortamda geçiyor. Bu öyküler, hayvanlarla olan akrabalık ve ilişkileri, hem sahibinin hem de evcil hayvanın bakış açısından anlatılıyor. Kediler banliyö mahallelerinde dolaşırken, bölge, arkadaşlık ve ölümlülük gibi zorluklarla boğuşurken, sahipleri de günlük hayatın zorluklarıyla mücadele ediyor ve paralel hayatlar süren sahipleriyle ilişkilerini kıyaslayabiliyoruz.
Chobi'nin yer aldığı ilk öykü kesinlikle favorim; soğuk ve yağmurlu bir günde Miyu tarafından kurtarıldığı öykü. Dürüst olmak gerekirse, bu öykü bana biraz da kedimi hatırlatıyor. Chobi, sahibini her şeyden çok önemsiyor ve zorlu bir ilişkinin iniş çıkışlarında ona göz kulak oluyor, umutsuzluğa düştüğünde onun yanında oluyor. Bu da kitabın geri kalanının tonunu belirliyor; her yaştan ve her kesimden kadının sadık kedi dostlarıyla olan ilişkilerini görüyoruz. Daha sonra Reina ve Mimi, Cookie ve Aoi'nin yanı sıra Kuro ve Jon'un sahibiyle de tanışıyoruz. Her sahnenin bir sonrakine geçişler gerçekten iyi, sırıtmıyor. Yazar, insan ve kedinin bakış açıları arasındaki benzerlikleri ve belli ki, kedi hayranı olması nedeniyle biraz abartarak kedilere olan hayranlığını romana yansıtıyor. Kalpleri ısıtan ama aynı zamanda neşeli olan bu hikayelerden hepsi de. Doğal olarak, kedi sahibi olan herkes bu kitaptan daha çok keyif alacaktır, ancak umarım diğerleri de kedilerin bilgeliğine ve şefkatine yeni bir bakış açısıyla yaklaşırız, zira ailemle yaşadığımdan dolayı, bir kedi sahibi değilim. Belki bir gün... Çok beklenti içerisine girmeden seveceğinizi düşünüyorum. Tabii, edebiyat şahikası bir metin beklemeyin, sadece güzel vakit geçirmekle ilgilenin.