2026 15. kitabı
Akşam Güneşi;1926 yılında neşredilen Osmanlıca baskısından yararlanılarak, aslına uygun olarak yayına hazırlanmıştır. Akşam Güneşi; eğlence düşkünü, çapkın, maceraperest bir kurmay subay olan Nazmi'nin hayat hikayesini konu alır. İsmi (M…S) diye verilen adaya tayin olan Doktor Kemal, adanın en meşhur kişisi olan Nazmi Bey ile tanışmasını, bir gece onun ağzından dinlediği hayatını anlatır. Nazmi, gençliğinden beri pek çapkın, hareketli bir yaşamın müdavimidir. Askeri kimliğiyle Paris'e giden, orada hobardalıklarıyla nam salan Nazmi, vasisi olan amcasının ağır hastalanmasından sebep Paris'i bırakıp İstanbul'a döner. Burada komşu köşkün kızı Nazan'a aşık olur. Amcasının büyük kızının kızı olan Jülide aracılığıyla Nazan'la flört dönemi başlar. Parlak bir geleceği olan Nazmi, akıllanıp evlenmek hayali kurarken birden ağır bir hastalık geçirir ve emekliye ayrılıp kaliteli ve sakin bir hayat niyetiyle (M...S) adasında babadan kalma çiftliğe yerleşmeye karar verir. Amcasının büyük kızı ve amcasının da vefatıyla, Jülide'nin de babası tarafından götürülmesiyle yalnız kalan kuzeni Şükran'ı ne yapacağını bilemez. Hastalığı sonrası Nazan'dan evlilik teklifine red cevabı alınca çok yaralanan kalbi, Şükran'ın kendisine kuzen olmaktan daha başka bakan kalbini tanır. Düşünür ki Şükran'la evlenmek ona iyi gelecektir. Böylece evlenip adaya yerleşirler. Nazmi gayet vakar ve sevimli bir eş olur. Ancak yıllar sonra, sakin giden hayatlarına bir heyecan gelir. Babasını kaybeden Jülide, adaya, Nazmi eniştesi ve Şükran teyzesinin yanına yerleşir. Bu saatten sonra hiçbir şey aynı kalmayacaktır. Oldukça akıcı bir kitap. Merakla okudum.Yazarı sevenlerin okuması gereken kitaplardan biri.
Akşam GüneşiReşat Nuri Güntekin · İnkılap Kitabevi · 20104,548 okunma