Gazze’nin Liderleri
2026 10. kitabı
Gazze'nin Liderleri - Ozan Hayri Soyer Kitap sırasıyla Salih Aruri, İsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed Dayf’tan bahsediyor. Liderlerin aile hayatından siyasi hayatlarına teşkilatçılıklarına kadar hayatlarının her alanına dair eşleri dostları tarafından yapılan yorumlar çerçevesinde kısa biyografi çalışması bütünü diyebiliriz. Özellikle Yahya Sinvar bölümü diğerlerine göre çok daha uzun. Gazeteci Ahmed Mansur’un el- Cezire’de Sinvar’ın arkadaşlarıyla yaptığı röportaj serisini aynı Ahmed Yasin’in röportaj serisi gibi çevrilse ne güzel olur diye düşünen benim için kitap sürpriz oldu. Röportajın ne kadarı tamamen tercüme edilip aktarıldı bilmiyorum ama tamamı değilse bile tamamı için büyük bir adım atılmış oldu. İbrahim Düveyri diye bir yazarın Yahya Sinvar hakkında yazdığı biyografiden de birçok alıntı bulanan kitabın Yahya Sinvar bölümü muhteşem bir çalışma olmuş. İnsan Yahya Sinvar’ın hayatından parçalar okurken babacım vizyonsa vizyon misyonsa misyon zühdse zühd takvaysa takva liderlikse liderlik aşksa aşk adaletse adalet merhametse merhamet ne arıyorsun o Yahya Sinvar’da var diyemeden geçemiyor. Özellikle Müslüman ve kişisel gelişimle ilgilenen zaman yönetimi ve liderlikle ilgilenen arkadaşlar bu kitabı özellikle de Yahya Sinvar bölümünü okumalı. Bütün sayfaların altını çizdim kalemin ayırt edici bir özelliği kalmadı. Sinvar’ın “Diken ve Karanfil” adlı romanından da atıflar içeren kitap yer yer Diken ve Karanfil’in tahlilini de yapıyor denebilir. Bu anlamda da istifade edilesi bir eser. Bu adamlar şehadeti hayatının merkezine koymuş adamlar insan hayatının merkezinde bununla yaşarken nasıl koşmadan koşturmadan aşksız şevksiz durabilir ki. Milletimizin ekonomi, siyaset, din, sağlık konuştuğu kadar bu adamlar şehadet ve Mescid-i Aksa konuşuyor. Muhammed Dayf hakkında bilgiler kısıtlı olduğu için bir yere kadar bilgi edinebiliyoruz. İsmail Heniyye’nin oğulları ve gelinleriyle yapılan röportajlar da aziz şehidimizi tanımamız açısından fevkalade olmuş ancak işin içindekiler daha iyi bilir ama biraz daha araştırılsa İsmail Heniyye’ye dair daha fazla şeyler de çıkabilirdi diye düşünüyorum. Salih Aruri hareketin Hocası. Kitabın bir yerinde hapishanelerde Salih Aruri’nin ve Sinvar’ın tarzları farklıydı diyor orasını anlamadım ama dursun bir kenarda illaki bir gün önümüze düşer. Bu arada futbolla ilgilenen arkadaşlar için söyleyeyim Komutan Muhammed Dayf Barcelona taraftarıymış ve çocuklarıyla Diriliş Ertuğrul izliyorlarmış. Acaba Kurtlar vadisi de izlemişler midir diye düşünmeden edemedim. Hasılı diyorum ki; annelerinin “gökten geleni yer karşılar” diye öğrettiği çocuklar büyümeye ve direnmeye devam ediyor ve bir gün mutlaka kazanacaklar. Bu arada konudan bağımsız Şeyh Ahmed Yasin’in Ümmete Mektubunu okumuş muydunuz? Ben küçükken bilinirdi şimdi pek bilinmiyor. Gündem etmiş olalım. Şehitlerimize rahmet yaşayanlarımıza afiyet olsun inşallah… (Yahya Sinvar’ın biyografisini yazan İbrahim Düveyri’nin kitabının PDF veya fotoğrafını bulan olursa istifade etmek isteriz. Bunun yanında Ahmed Mansur’un Yahya Sinvar hakkındaki röportaj serisi video olarak da Türkçe’ye tercüme edilip ümmeti Muhammed’in hizmetine sunulsa fevkalade olur diye iki temenni bırakayım.) 15 Nisan 2026 Çarşamba
Gazze'nin LiderleriOzan Hayri Soyer · Pınar Yayınları · 20262 okunma