Bir çocuk yetiştirmek, toprağa bir tohum serpip kaderine terk etmek değil; her gün sabırla, şefkatle ve emekle bir cevheri işlemek demektir. Bu süreç, sadece fiziksel bir büyümeyi değil, bir ruhun ve karakterin adım adım inşasını kapsar. İnsanlığa faydalı, vicdanlı ve dürüst bir birey ortaya çıkarmak, dünyanın en zor zanaatıdır. Zira çocuk, nasihatten ziyade birer "ayna" gibidir; ailesinden gördüğü sevgiyi, adaleti ve dürüstlüğü hayatına yansıtır.
Aile yapısı, bu inşanın sarsılmaz temelidir. Güvenin, huzurun ve karşılıklı saygının hâkim olduğu bir aile ortamı, çocuğun dünyaya açılan ilk ve en önemli kapısıdır. Eğer bu kapı sağlam değilse, dışarıdaki fırtınalara karşı dirençli bir karakter geliştirmesi oldukça güçleşir. Bir çocuğun büyümesine tanıklık etmek, onun sadece boy attığını görmek değil; duygularının derinleştiğini, zihninin aydınlandığını ve değer yargılarının oturduğunu hissetmektir. Bu yüzden iyi bir insan yetiştirmek, aslında kendi geleceğimizi, umutlarımızı ve insanlığın yarınlarını daha aydınlık bir zemin üzerine kurma gayretidir.