Herkese Merhaba
Bugün sizlere Kieran Setiya kaleminden Hayat Zor kitabının yorumu ile geldim
Nisan ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 248 sayfalık bir kitap
•Hepimiz bir şekilde mutlu olmalısın, pozitif düşünmelisin dayatmalarıyla sarılmış durumdayız. Sanki acı çekmek, başarısız olmak veya yorulmak birer hatamış gibi davranıyoruz. Ama Setiya öyle bir yerden giriyor ki mevzuya, dur bir dakika diyor, hayat gerçekten zor ve bu normal. Derdini saklamak âdettendir derler ya, işte bu kitap o sakladığımız her şeyi masaya yatırıyor. Yazar, felsefeyi fildişi kulelerinden indirip tam olarak bizim hali pürmelalimize, yani o pürüzlü ve gerçek hayatımıza dahil ediyor.
Setiya, hayatı yedi temel zorluk üzerinden bölümlere ayırmış.
Zafiyet: Hepimizin aslında "geçici olarak muktedir" bedenler olduğumuzu hatırlatıyor. Hastalık bir arıza değil, insan olmanın bir parçası.
Yalnızlık: Sadece kimsesizlik değil, görülmeme hissi üzerine. Başkalarını birer nesne değil, kendi dünyası olan özneler olarak görmenin önemini anlatıyor.
Yas: Yasın bitmesi gereken bir süreç değil, giden kişiye duyulan sevginin sadece biçim değiştirmesi olduğunu söylüyor. Sevgi varsa yas da var ve bu çok insani.
Başarısızlık: Hayatı bir proje gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini hatırlatıyor. Sadece hedefe odaklanmak yerine (telik), o anı yaşamanın (atelik) değerini anlatıyor.
Adaletsizlik: Dünyanın adil olmadığını hepimiz biliyoruz ama Setiya buna duyulan öfkenin aslında ne kadar kıymetli bir ahlaki pusula olduğunu hatırlatıyor.
Absürdlük: Kendimizi ve dertlerimizi bazen o kadar ciddiye alıyoruz ki... Evrenin sonsuzluğu içinde o minicik halimizin ironisini görmek aslında çok özgürleştirici.
Umut: Ve kapanış... Ama öyle pembe gözlüklü bir iyimserlik değil bu. İşler kötü gitse bile denemeye değer diyen, ayakları yere basan, sapasağlam bir umut.
Başarılı olmak, sürekli mutlu görünmek veya her şeyi halletmek zorunda olmadığımı; sadece insan olmanın, acısıyla tatlısıyla yeterli olduğunu felsefe aracılığıyla görmek çok sağaltıcıydı.
Setiya’nın bu dürüst ve samimi dili size harika bir arkadaş olacak.
Yazarımızın kalemine sağlık
Okumayı ihmal etmeyin