Bir psikolojik danışman adayı gözüyle Dora Vakası, sadece bir vaka analizi değil, aynı zamanda mesleki etik, terapötik ittifak ve kuramsal zorlamaların nasıl sonuçlar doğurabileceğine dair devasa bir "vaka örneği"niteliğindedir.
Dora, bugün bizim danışmanlık odalarımızda görsek muhtemelen "sınır ihlallerine uğramış ve yetişkinlerin dünyasında araçsallaştırılmış bir ergen" olarak tanımlayacağımız bir genç kadındı.
Modern danışmanlık eğitiminde bizlere öğretilen ilk şey koşulsuz kabul ve güvende hissettirmektir. Freud’un Dora ile olan ilişkisinde ise "bilen uzman" rolü o kadar baskındır ki, Dora'nın duygusal ihtiyaçları teorinin gölgesinde kalmıştır.
Dora, babası ve K. ailesi arasındaki çarpık ilişkiler yumağında bir "pazarlık objesi" gibi hissediyordu. Freud’a geldiğinde ise Freud onun bu travmatik gerçekliğini anlamak yerine, rüyalarındaki sembollerin cinsel kökenlerine odaklandı. Bir danışman adayı için buradaki ders nettir: Danışanın gerçeği, terapistin teorisinden daha önceliklidir.
Freud, Dora’nın tedaviyi aniden bırakmasını bir başarısızlık olarak kabul eder ve bunun nedenini aktarımı vaktinde fark edememesine bağlar. Dora, babasına duyduğu öfkeyi ve hayal kırıklığını Freud’a yansıtmış, Freud ise bunu analiz etmekte geç kalmıştır.
Bizim için bu, seans içinde gelişen "burada ve şimdi" duygularına ne kadar hassas olmamız gerektiğini hatırlatır. Danışan bize karşı öfke veya direnç geliştiriyorsa, bu sadece "direnç" değil, aslında bir iletişim biçimidir.
Dora seanslara kendi isteğiyle değil, babasının zoruyla gelmişti. Freud’un buradaki yaklaşımı bugünün etik standartlarında oldukça tartışmalıdır. Freud, babasının Dora’yı ona "iyileştirmesi ve babasının ilişkisini kabullenmesi için" getirdiğini biliyordu.
PDR öğrencileri olarak öğrendiğimiz özerklik ilkesi burada ihlal ediliyor. Freud, Dora’nın babasına karşı haklı öfkesini dindirmeye çalışırken farkında olmadan mevcut patolojik sistemi desteklemiş oldu. Bir danışman, danışanının sistem içindeki sesini bulmasına yardım etmeli, onu sisteme entegre etmeye değil.
Dora vakasını okumak, bir Karen Horney perspektifiyle bakıldığında "Temel Kaygı" ve "İdealleştirilmiş Öz-İmge" kavramlarını daha iyi anlamamızı sağlar. Dora, çevresindeki yetişkinlerin samimiyetsizliği içinde kendi benliğini korumaya çalışan bir "yabancılaşmış" bireydir.
Sonuç Olarak: Dora'nın seansları "yarıda kesip kapıyı çarpıp çıkması", aslında psikanaliz tarihinin en anlamlı davranışlarından biridir. O, nesneleştirilmeye karşı kendi iradesini koymuştur. Bizlerin görevi, kapıyı çarpıp çıkan değil, o kapıdan kendi ayakları üzerinde ve özgürce çıkan danışanlara eşlik etmektir.