Puan vermedi·249 syf.····Okunma: 17 Nisan 2026 15:29 Çocuğunuzun Gelişmekte Olan Beynini Güçlendirmek İçin 12 Strateji
SOL VE SAĞ BEYNİN ENTEGRASYONU
Sol + Sağ = Açıklık ve Kavrayış: Çocuklarınızın mantıksal sol beyinleri ile duygusal sağ beyinlerini birlikte kullanılmalarına ve böylece onların yakın ilişkilerle dolu dengeli, anlamlı
ve yaratıcı hayatlar yaşamalarına yardımcı olun.
Neler Yapabilirsiniz: Çocuğunuzun her iki beynini kullanarak iş görmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocuğunuzla bağ kurun ve onu yeniden yönlendirin: Çocuğunuz üzgün olduğu vakit, her şeyden önce sizin sağ beyninizle onun sağ beyni arasında duygusal bir bağ ku- run. Çocuğunuz kendisine daha hakim ve kabul etmeye daha hazır bir hale geldiğinde, sol beyin derslerini ve disiplini devreye sokun.
Sorunu halletmek için sıkıntının adını koyun: Sağ beyin- den kaynaklanan ciddi duygular kontrolden çıkmışsa, çocuklarınıza onları bu derece üzen şeyi bir hikaye şek linde anlatmasını söyleyin. Çocuklar bunu yaptıklarında, sol beyinlerini kullanırlar ve yaşadıklarına bir anlam vermeyi başararak kendilerini kontrol altına alabildiklerini hissederler.
ÜST VE ALT BEYNİN ENTEGRASYONU
Üst Beyinle İlgili Olarak Sabırlı Olun: Doğuştan eksiksiz olan ilkel sağ beynin aksine, sofistike üst beynin yapılanması çocuklukta ve ergenlik yıllarında bile devam eder. Üstelik, özellikle güçlü duyguların etkili olduğu durumlarda, alt beyin tarafından kaçırılmaya karşı savunmasızdır. O nedenle, çocuklarınızın her zaman iyi kararlar almalarını veya duyguların ve eylemlerini kontrol altında tutmalarını beklemeyin. Neler Yapabilirsiniz: Çocuğunuzun üst beyninin gelişmesine ve entegre olmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Hangisini devreye sokmalı veya sokmamalı: Aşırı streslidurumlarda, çocuğunuzun alt beynini tetiklemek yerine,üst beynini devreye sokmaya çalışın. “Ben sana demiştim!" kartını hemen oynamayın. Onun yerine, çocuğunu-
zun yüksek-düzey düşünce becerilerine hitap edin. Sorular sorun, ne gibi alternatifler düşündüğünü öğrenmeye
çalışın ve hatta uzlaşma yoluna gidin.
Onu kullanın veya kaybedin: Güçlenmesi ve alt beyinle vebedeninizle entegre olabilmesi için çocuğunuzun üst beynine elinizden geldiğince çok fırsat tanıyın. Onlarla "Sen olsaydın ne yapardın?" oyununu oynayın ve önlerine bazıikilemli durumlar getirin. Güç kararlar almaları gerektiğinde, onları bu durumdan kurtarmaya kalkışmayın.
Onu hareket ettirin veya kaybedin: Bir çocuk üst beyniyletemasını kaybettiği vakit, dengesini tekrar kazanması için
başvuracağınız etkili bir yöntem, onunbedenini hareketettirmesini sağlamaktır.
BELLEĞİN ENTEGRASYONU
Örtük Anıları Açığa Çıkarın: Çocuklarınıza örtük anılrını açığa çıkarmaları için yardımcı olun, böylece geçmişteyaşadıkları onları elden ayaktan düşürecek şekilde etkilemez.
Geçmiş olayları hikaye şeklinde anlatarak, neler olup bittiğini görebilirler ve bu anılarla baş edebilmek için yerinde ve bilinçli kararlar alabilirler.
Neler Yapabilirsiniz: Çocuğunuzun örtük ve açık anılarını entegre etmesi için nasıl yardımcı olabilirsiniz?Çocuğunuza aklının uzaktan kumandasını kullandırın:Acı veren bir olaydan sonra, çocuk neler olup bittiğini anlatmak istemeyebilir. Ama ona aklının içindeki uzaktan
kumandayı kullanmasını öğretirseniz, hikayeyi anlatırken durup bekleyebilir, bandı başa alabilir veya hızla öne sa- rabilir ve böylece olayın hatırladığı kadarını kontrolü altına almış olur.
Ve onana hatırlatmayı hatırlayın: Olayları hatırlamaları belleklerini çalıştırmaları için çocuklarınıza bol bol hatırlama pratiği yaptırın. Arabada giderken, yemek masasının başındayken, aklınıza gelebilecek her yerde onlara dıkları şeyleri anlattırın ve böylece örtük ve açık anılarını entegre etmelerini sağlayın.
KİMLİĞİMİZDEKİ FARKLI YÖNLERİN ENTEGRASYONU
Farkındalık Çarkı: Çocuklarımız bazen farkındalık çarklarının çemberindeki noktalardan belirli bir tanesine takılıp kalırlar ve kimliklerinin pek çok diğer özelliğini göremez olurlar. Zihinlerinin içinde neler olup bittiğini görmeleri için onları akılgözüyle tanıştırmamız gerekir. O vakit, dikkatlerini odaklayacakları yerleri seçebilirler, kimliklerinin farklı yönlerini entegre edebilirler ve duygularını kontrol altına alabilirler. Neler Yapabilirsiniz: Çocuğunuzu farkındalık çarkıyla nasıl tanıştırabilirsiniz?
Bırakın, duygu bulutları geçip gitsin: Çocuğunuza hisle- rin gelip geçici olduğunu öğretin. Korku ve hayal kırıklığı ve yalnızlık geçici durumlardır, kalıcı özellikler değildir.
ELEME (SIFT): İçindeki algılara, imgelere, duygulara ve düşüncelere dikkat etmesi için çocuğunuza yardımcı olun.
Eğer içinde neler olup bittiğinin farkında değilse, iç deneyimlerini anlamayı ve onları değiştirmeyi de başaramaz. Çocuğunuza akılgözünü kullandırın: Akılgözüyle bakma pratiği, çocuklara sakinleşmeyi ve dikkatlerini diledikleri yerlere odaklamayı öğretir.
KENDİNİN ÖTEKİ İLE ENTEGRASYONU
"Biz" Bağlantısını Kurmak: Beynin içinde mevcut olan sosyal etkileşim kapasitesini kullanma yollarını araştırın, özellikle de olumlu zihinsel ilişkiler yaratma konusunda istekli olun. Çocukların hayatları boyunca onları etkileyecek ve yönlendirecek olan ilişkilere dair beklentileri vardır, bu beklentileri yaratan kişiler onların ebeveynleri veya yetiştirilmelerinden sorumlu olan belli başlı kişilerdir. Kendilerini bi- reyler olarak görme içgörüsü sunan ve çevrelerindeki kişilerle empati ve bağlantı kurmalarını sağlayan akılgözünü geliştirmeleri için çocuklarınıza yardımcı olun.
Neler Yapabilirsiniz: Çocuğunuzun kendisini başkalarıyla entegre etmesini sağlamak için neler yapabilirsiniz?
Birbirinizden keyif alın: Ailenin içine eğlence faktörünü getirin, böylece çocuklarınız en fazla vakit geçirdikleri kişilerle olumlu ve doyurucu deneyimler yaşarlar.
Çatışmaları bağ kurmak için kullanın: Çatışmalara, sa- dece uzak durulması gereken engeller olarak bakmamaya çalışın. Onun yerine, bunları başka insanların bakış açısını önemseme, sözel olmayan işaretleri okuma ve ilişkileri onarma gibi önemli ilişki becerilerini çocuklarınıza öğretmek için fırsatlar olarak değerlendirin.