Kitap, isminden başlayarak okuru bir ses duvarıyla karşılar. Buradaki "gürültü" sadece fiziksel bir ses değil; paranın, mülkiyetin ve sınıf atlama çabasının yarattığı zihinsel bir kakofonidir.
Kitabın Tematik Çerçevesi: "Gürültü" Nedir?
Paranın Sesi: Tekin, paranın insanın kendi sesini ve doğanın sesini nasıl bastırdığını işler.
Sınıf Çatışması: Roman, yoksulluktan gelenlerin zenginleşme çabasıyla yaşadığı kimlik erozyonunu merkezine alır.
***
Karakterler ve Olay Örgüsü
Romanın merkezinde, her biri parayla farklı bir imtihan veren karakterler yer alır. Özellikle Hekim ve çevresindekiler üzerinden:
Geçmişin yükü,
Siyaset ve ticaretin kirli ilişkileri,
Aile içi güç savaşları,
yazarın o kendine has, masalsı ama bir o kadar da sert diliyle anlatılır. Karakterler sanki bir sisin içinden konuşur gibidir; gerçekle rüya, geçmişle şimdi birbirine geçer.
***
Dil ve Üslup
Latife Tekin, bu romanda da "kelimelerle büyü yapma" geleneğini sürdürüyor.
Eksiltili Anlatım: Her şeyi açıkça söylemek yerine okura hissettirmeyi tercih eder.
Doğa Tasvirleri: Doğa, Tekin romanlarında her zaman bir karakterdir. Para Gürültüsü'nde doğa, insanın hırsına karşı direnen sessiz bir tanık gibidir.
Ritmik Yapı: Cümleler tıpkı kitabın ismindeki gürültü gibi bazen hızlı, bazen kesik ve nefes nefesedir.
Ne Anlatmak İstiyor?
Tekin, modern insanın trajedisini şu açılardan eleştirir:
Yabancılaşma: Karakterler zenginleştikçe kendilerine ve köklerine yabancılaşırlar.
Ekoloji :Paranın yarattığı gürültü, ağaçların ve kuşların sesini öldürür.
Hafıza : Para, insanın geçmişini unutturmak için kullandığı bir "silgi" işlevi görür.
Sonuç ve Değerlendirme:
Para Gürültüsü, sadece bir "zenginleşme öyküsü" değil, bir kayboluş öyküsüdür. Latife Tekin, "Sevgili Arsız Ölüm"den bu yana taşıdığı o toplumsal hafızayı, bu kez günümüzün sert kapitalist gerçekliğiyle tokuşturuyor.
"Dünya artık sadece paranın konuştuğu, geri kalan her şeyin sustuğu bir yer mi?" sorusunu sorduran roman, okuru kendi içindeki gürültüyle yüzleşmeye davet ediyor.