Latife Tekin - Para Gürültüsü
2026 52. kitabı
Kitap, isminden başlayarak okuru bir ses duvarıyla karşılar. Buradaki "gürültü" sadece fiziksel bir ses değil; paranın, mülkiyetin ve sınıf atlama çabasının yarattığı zihinsel bir kakofonidir. Kitabın Tematik Çerçevesi: "Gürültü" Nedir? ​Paranın Sesi: Tekin, paranın insanın kendi sesini ve doğanın sesini nasıl bastırdığını işler. ​Sınıf Çatışması: Roman, yoksulluktan gelenlerin zenginleşme çabasıyla yaşadığı kimlik erozyonunu merkezine alır. ​*** Karakterler ve Olay Örgüsü ​Romanın merkezinde, her biri parayla farklı bir imtihan veren karakterler yer alır. Özellikle Hekim ve çevresindekiler üzerinden: ​Geçmişin yükü, ​Siyaset ve ticaretin kirli ilişkileri, ​Aile içi güç savaşları, yazarın o kendine has, masalsı ama bir o kadar da sert diliyle anlatılır. Karakterler sanki bir sisin içinden konuşur gibidir; gerçekle rüya, geçmişle şimdi birbirine geçer. ​*** Dil ve Üslup ​Latife Tekin, bu romanda da "kelimelerle büyü yapma" geleneğini sürdürüyor. ​Eksiltili Anlatım: Her şeyi açıkça söylemek yerine okura hissettirmeyi tercih eder. ​Doğa Tasvirleri: Doğa, Tekin romanlarında her zaman bir karakterdir. Para Gürültüsü'nde doğa, insanın hırsına karşı direnen sessiz bir tanık gibidir. ​Ritmik Yapı: Cümleler tıpkı kitabın ismindeki gürültü gibi bazen hızlı, bazen kesik ve nefes nefesedir. ​ Ne Anlatmak İstiyor? ​Tekin, modern insanın trajedisini şu açılardan eleştirir: Yabancılaşma: Karakterler zenginleştikçe kendilerine ve köklerine yabancılaşırlar. Ekoloji :Paranın yarattığı gürültü, ağaçların ve kuşların sesini öldürür. Hafıza : Para, insanın geçmişini unutturmak için kullandığı bir "silgi" işlevi görür. Sonuç ve Değerlendirme: ​Para Gürültüsü, sadece bir "zenginleşme öyküsü" değil, bir kayboluş öyküsüdür. Latife Tekin, "Sevgili Arsız Ölüm"den bu yana taşıdığı o toplumsal hafızayı, bu kez günümüzün sert kapitalist gerçekliğiyle tokuşturuyor. ​"Dünya artık sadece paranın konuştuğu, geri kalan her şeyin sustuğu bir yer mi?" sorusunu sorduran roman, okuru kendi içindeki gürültüyle yüzleşmeye davet ediyor.
Para GürültüsüLatife Tekin · Can Yayınları · 2026157 okunma