Siyer'den Bunu Biliyor Muydun? -8- 1— Kâbe’de neden Hz. İsa ve Hz. Meryem resmi vardı? Çünkü en son onu onaran kişi Kıptî Mısırlı marangoz Bakum idi. Zira müşrikler peygamberlik bilmezlerdi. Bunu ben de geç öğrenmiştim. 2— Mekke’de tanrılarla ilgili dikkatimi çeken bir husus: Yolculuklarda kum tepelerine idrar yapan develerin o meskeni kutsal sayılıp tazim edilirdi. Bu pek bilinmez. 3— Hira’da inzivaya çekilme âdeti, Kureyş liderlerinin bir geleneğiydi. Resûlullah (s.a.v.) da buna uyarak orada inzivaya çekildiği bir sırada vahiy gelmiştir. Tahminimce Resûlullah (s.a.v.), vahiy gelmeden 6 yıl evvel buraya gelip gidiyordu. Bu da pek bilinmez. Hatta Makrîzî, yer yer Hz. Hatice’nin de itikâfa girdiğini aktarır. 4— Hz. Peygamber’e (s.a.v.) vahiy geldiğinde, ağırlığından dolayı renkten renge girerdi. Hatta Müsned’de geçen rivayete göre, devenin üzerindeyse deve ayakta kalamazdı. Zeyd bin Sâbit, bir keresinde vahiy inişi sırasında dizinin kendi dizinin üzerine geldiğini ve çok acı çektiğini ifade eder. 5— Varaka, Hz. Hatice’nin amcası değil; kuzeni veya yeğenidir. Bu da ihtilaflı bir konudur. Ancak amcası değildir. 6— Resûlullah (s.a.v.), davetin ilk yıllarında tüm ailesini davet ederken Ebû Leheb’i çağırmamıştı. Ebû Leheb bunu duyup gelmiş ve olay çıkarmıştır; bu yüzden niçin davet edilmediği anlaşılmaktadır. 7— Kur’an, Ramazan’ın 27. gecesinde inmeye başlamıştır. Yine 10 yıl sonra Hz. Muhammed (s.a.v.), Receb'in 27. gecesinde göğe yükselmiştir. Buna Miraç hadisesi denir. Bu, muazzam bir ilahî hikmettir. 8— İslâm’ın ilk dönemlerinde namaz sadece iki vakitten oluşuyordu: sabah ve ikindi. Şekliyle ilgili bilgiler ihtilaflıdır. Bu iki vakti not edelim. 9— Mekke’de, müşriklerin şerrinden korunmak için evinin avlusunu mescit hâline getiren iki kişi vardır: Hz. Ebû Bekir (r.a.) ve Hz. Ammâr (r.a.). Hz. Ammâr kısmı pek bilinmez. 10— Mekke’nin fethi sırasında “Ebû Süfyan’ın evine giren emandadır” ifadesi kullanılmıştır. Rivayete göre, bir zamanlar Resûlullah (s.a.v.) da onun evine sığınıp eman almıştı. Vefa gereği bunu söylemiştir. Ayrıca bu, Hz. Abbas’ın telkiniyle olmuştur.

Abdulbasitt Abdussamedd

@Ayni_Rahh2655
Siyer'den Bunu Biliyor Muydun? -7- — Üç insanın cahiliye döneminde bile puta taptığı görülmemiştir: Hz. Ebubekir, Hz. Osman ve Hz. Ali (r.a.). — Darü'l-Erkam, Mekke'nin Kuzeyinde şehrin en merkezi dar sokak kısmına düşerdi. Bu, eğitim yerlerinin merkezi ve ulaşılabilir bir noktada olması için bir stratejiktir. — Mekke, eski ismiyle Bekke'dir. Bu Kabe'nin temelinde yazılıdır. — Hz. Peygamber (a.s.), Medine’ye yapacağı hicret gecesi Hz. Ali ile beraber Kâbe’nin üstüne çıkıp oradaki putları kırmıştır. — İki Yezid vardır: Ebu Süfyan’ın evladı Yezid ve torunu olan Yezid. Biri salih, diğeri fasıktır. Oğlu Yezid, Hz. Ömer döneminde Şam fetih ordusunda komutan olup veba sebebiyle vefat etmiştir. Bu, halk arasında karıştırılır. — Halid bin Velid’in yenildiği tek bir savaş yoktur. Müşriklerin yenildiği Bedir’de o yoktu. O kadar şiddetli olan Mute’de elinde dokuz kılıç kırılmıştır. Resûlullah (a.s.) ona “Allah’ın kılıcı” demesi sebebiyle, Allah (c.c.) yenilmesine/kırılmasına müsaade etmemiştir. —  Veda hutbesinde bulunan insan sayısıyla beraber yeryüzünde yaşayan müslüman nüfusu yarım milyon olduğu tahmin ediliyor, der muasır tarihçiler. Yeryüzü ölçümü de dikkate alınırsa bu tahmin makul geliyor. Âllahu âlem. — Suheyb er-Rûmî, Arapçayı tam bilmezdi; yarım yamalak bilirdi. Bazı hatalarından dolayı ona gülerlerdi. Bu durum, müsteşriklerin “Suheyb, Muhammed’e Kur’an’ı öğretti” söylemini yalanlar. — Hz. Peygamber’in (a.s.) ashabından okuyla hedefi ıskalamayan üç kişi vardır: Sa’d bin Ebî Vakkas, Sehl bin Huneyf ve Ebu Talha (r.a.). — Ümmü Süleym, vefat eden kocasından sonra kendisine talip olan müşrik Ebu Talha’ya, mehir olarak İslam’a girmesini isterim, demiştir. Bu da tarihte bir ilktir. — Sevr Mağarası’nda üç gün gizlenen Hz. Peygamber (a.s.) ve Hz. Ebubekir’e azık
··1 alıntı·