Siyer'den Bunu Biliyor Muydun? -7-
— Üç insanın cahiliye döneminde bile puta taptığı görülmemiştir: Hz. Ebubekir, Hz. Osman ve Hz. Ali (r.a.).
— Darü'l-Erkam, Mekke'nin Kuzeyinde şehrin en merkezi dar sokak kısmına düşerdi. Bu, eğitim yerlerinin merkezi ve ulaşılabilir bir noktada olması için bir stratejiktir.
— Mekke, eski ismiyle Bekke'dir. Bu Kabe'nin temelinde yazılıdır.
— Hz. Peygamber (a.s.), Medine’ye yapacağı hicret gecesi Hz. Ali ile beraber Kâbe’nin üstüne çıkıp oradaki putları kırmıştır.
— İki Yezid vardır: Ebu Süfyan’ın evladı Yezid ve torunu olan Yezid. Biri salih, diğeri fasıktır. Oğlu Yezid, Hz. Ömer döneminde Şam fetih ordusunda komutan olup veba sebebiyle vefat etmiştir. Bu, halk arasında karıştırılır.
— Halid bin Velid’in yenildiği tek bir savaş yoktur. Müşriklerin yenildiği Bedir’de o yoktu. O kadar şiddetli olan Mute’de elinde dokuz kılıç kırılmıştır. Resûlullah (a.s.) ona “Allah’ın kılıcı” demesi sebebiyle, Allah (c.c.) yenilmesine/kırılmasına müsaade etmemiştir.
— Veda hutbesinde bulunan insan sayısıyla beraber yeryüzünde yaşayan müslüman nüfusu yarım milyon olduğu tahmin ediliyor, der muasır tarihçiler. Yeryüzü ölçümü de dikkate alınırsa bu tahmin makul geliyor. Âllahu âlem.
— Suheyb er-Rûmî, Arapçayı tam bilmezdi; yarım yamalak bilirdi. Bazı hatalarından dolayı ona gülerlerdi. Bu durum, müsteşriklerin “Suheyb, Muhammed’e Kur’an’ı öğretti” söylemini yalanlar.
— Hz. Peygamber’in (a.s.) ashabından okuyla hedefi ıskalamayan üç kişi vardır: Sa’d bin Ebî Vakkas, Sehl bin Huneyf ve Ebu Talha (r.a.).
— Ümmü Süleym, vefat eden kocasından sonra kendisine talip olan müşrik Ebu Talha’ya, mehir olarak İslam’a girmesini isterim, demiştir. Bu da tarihte bir ilktir.
— Sevr Mağarası’nda üç gün gizlenen Hz. Peygamber (a.s.) ve Hz. Ebubekir’e azık