Bira, sadece bir içecek değil, aynı zamanda insanlık tarihinin de sessiz tanığı!
Tarihin tozlu sayfalarında yaptığım kısa bir yolculukla, biranın bilinmeyen yönlerini sizin için derledim. Hazır mısınız?
Biliyor muydunuz?
Kökenler: Biranın ilk izleri, M.Ö. 10.000'li yıllara, hatta Göbeklitepe'ye kadar uzanıyor olabilir! Antik Çin'de M.Ö. 7000'de 'kui' adında bir içecek vardı. Ama asıl hikaye, M.Ö. 5000-4000 civarında birayı sistematik olarak üreten Sümerler'le başlıyor. Mezopotamya'nın sıcak topraklarında, buğdayın mucizevi dönüşümü...
Sümerlerin Bira Tanrıçası: Evet, yanlış duymadınız! Sümerlerin bir bira tanrıçası vardı: Ninkasi! M.Ö. 1800'de ona yazılan bir ilahi, aslında tarihteki ilk bira tarifi! Sümerler birayı pipetle içerdi, çünkü içinde yüzen arpa tortuları vardı. Ne kadar da pratik!
Antik Mısır'ın Yakıtı: Piramitleri inşa eden o devasa işçilere ne mi ödeniyordu? Bira! Günde 4-5 litre bira, hem besin hem de enerji kaynağıydı. Bira, o dönemde adeta bir para birimiydi. Bugünün maaş çekleri gibi düşünebilirsiniz!
Orta Çağ'ın Bira Kadınları: Orta Çağ'da bira yapmak, genellikle kadınların işiydi. 'Ale-wives' denilen bu kadınlar, biranın hazır olduğunu duyurmak için evlerinin önüne süpürge asarlardı. Bazı tarihçiler, cadı imajının kökenlerinden birinin bu olduğunu söyler. İlginç, değil mi?
Saflık Yasası: 1516'da Bavyera'da çıkarılan Reinheitsgebot (Saflık Yasası), biranın sadece su, arpa ve şerbetçiotu içermesi gerektiğini belirtti. Maya o zamanlar henüz keşfedilmemişti. Bu yasa, biranın kalitesini garanti altına alan ilk düzenlemelerden biriydi.
Şaşırtıcı Bağlantılar: Bira ve kenevir (marijuana) aynı bitki ailesinden (Cannabaceae) geliyor! Ayrıca, Antik Babil'de birayı kötü yapan üreticiler, kendi biralarında boğularak cezalandırılırdı. Sert kurallar!
Dünyanın en eski çalışan bira fabrikası ise Almanya'daki Weihenstephan, tam 1040 yılından beri faaliyette!
Sizin bira tarihi hakkında en çok şaşırdığınız bilgi hangisi oldu? Yorumlarda buluşalım!
#BiraTarihi #Bira #Tarih #İlginçBilgiler #Sümerler #AntikMısır #Ninkasi #Reinheitsgebot #BiraKültürü #Keşfet #InstagramTürkiye #Bilgi #Eğlence #Neİçelim #BiraSeverler #BeerHistory #AncientBeer #CraftBeer #BeerFacts #BrewingHistory #BeerLover #InstaBeer #BeerCulture #HistoricalFacts #DidYouKnow #BeerGeek #BeerTime #Cheers #Salute #Prost