2026 3. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 21:22
Kurtuluş Savaşı'nın son zamanları, Ankara'nın başkent oluşu. Kıtapta, bu dönem içinde yaşayan halkın ve üst kademedeki insanların bakış açılarını görebilmek mümkün. Kitap üç temel bölümden oluşuyor; 1. Kurtuluş Savaşı'nın son zamanları ve meclisin Ankara'ya taşınması. Bu bölümde herkesin vatan için, yaşam için elinden geldiği şekilde hatta daha fazlasıyla savaştığını görüyoruz. Ayrıca İstanbul'da yaşamaya alışmış aileler ile Ankara taşra halkının birbirlerine ve değişen düzene verdikleri tepkileri görüyoruz. 2. Ankara'nın yeni başkent olduğu ve gelişmeye çalıştığı zamanlar. Bu bölüm bolca insanların yaşadığı zorlukları, hayal kırıklıklarını ve sorgulamalarını içeriyor. Savaş etkisinden hızlıca çıkılamaması, ideolojik olarak sorgulamalar, savaş sonrası yanlış batılılaşma; tüm bu problemler uzun süre sert şekilde yaşanıyor. 3. Yakup Kadri'nin hayalindeki 10 yıl sonra Ankara portresi. Bu bölümdeki yeni nesle dair bakış açısına hayran kaldım. Üzücü olan şu ki yazar önsözde yirmi yıl sonra bile hala ikinci bölümdeki Ankara'nın içinde tepinip durmakta olduğunu yazmış. Maalesef ki o yıllardan yüz yıl geçmesine rağmen hala o ideal Ankara'da yaşamıyoruz.
AnkaraYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20184,707 okunma