Bugün size öyle bir isimden bahsetmek istiyorum ki, Batı onu "Tıbbın Babası" olarak anarken, Doğu için İslam felsefesinin zirve ismi ve müthiş bir tıp dehası!
Evet, doğru tahmin ettiniz: Hocaların Hocası İbn-i Sina!
Onun dehası sadece tıp ve felsefeyle sınırlı değildi. Henüz 10 yaşındayken Kur'an'ı ezberlemiş, 16 yaşında bir hastaneye başhekim olmuş! Düşünsenize, o yaşta bu sorumluluk!
"Tıbbın Kanunu" eseri yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu. Kanın besin taşıdığını, tüberkülozun bulaşıcı olduğunu, hastalıkların su ve toprakla yayıldığını ta o zamanlardan söylemiş. Hatta ameliyatlarda narkoz kullanımına öncülük etmiş, psikolojinin fiziksel sağlığa etkisini bile anlamış!
Aristo felsefesini Batı'ya yeniden öğreten, ışığın sesten hızlı yayıldığını keşfeden, yıldızları gözlemlemek için aletler icat eden bir bilim insanı... Müziği ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanmayı savunan bir vizyoner... "Benim hayatım geniş değil, derindi" diyen bu büyük üstadın her sözü, her keşfi ayrı bir ilham kaynağı.
Gerçekten de, İbn-i Sina gibi isimler, bilimin ve düşüncenin sınırlarını zorlayarak bize ne kadar ileri gidebileceğimizi gösteriyor. Onun mirası bugün bile yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Ne dersiniz, sizce de bu deha karşısında şapka çıkarmak gerekmez mi?
#İbnİSina #Avicenna #TıbbınBabası #BilimTarihi #Felsefe #TıbbınKanunu #BüyükDeha #İslamBilimTarihi #Tıp #Tarih #İlhamVerenler #Keşifler #Bilim