2026 21. kitabı
“İnsan iki sebepten senarist olur: Para kazanmak ya da yönetmen olmak için “diyor. Ben üçüncü sebepten senarist oldum çok yalnız ve bedbaht bir çocukluk yaşadım. Aşırı iletişimsiz bir dünyada büyüdüm.İleride şizofreniye kadar yol açacak düzeyde bir iletişimsizlik yaşadığım için, sinema ekranını milyonlarca insanla bir iletişim kurma aracı olarak seçmiştim diye sözlerine devam ediyor Ayşe Şasa. Yeşilçam günlükleri aslında Ayşe Şasa’nın yazdığı kısa köşe yazılarının, eleştirilerin ya da beğenilerini ifade ettiği minik yazıların tek bir kitapta toplu olduğu bir kitap. Sinema tarihinin değişimini daha sonra bir nebze de olsun sinemanın kendini bulduğunu anlatmış. Türk sinemasının yok sayıldığını ve Batı sineması özentiliğinin ön planda olduğunu vurgulamış. Böyle olunca da içi boş duygusuz bir film serisinin ortaya çıktığını üzülerek sözlerine eklemiş. Aslında kendimiz olsak kendi maneviyatımızı yansıtsak, yaşam tarzımızı, kültürümüzü ön plana çıkarsak seyirci tarafından çok beğenileceğini sezinlemiş ve kendi gibi düşünen yönetmenlerin olduğundan bahsetmiş. Yer yer oyunculardan, artistlerden ve zamanın getirdiği içi boş şaşalı hayatlar arasında kaybolanlardan bahsetmiş.Bir ara kendimizi bulur gibi olduk islami filmler çekildi ama onda da Allah’ın isimlerinden olan Celal ismi,Muntakim(suçluları cezaya çarpan),Mumit(canlı bir mahlukun ölümü )ve Kabid( sıkan daraltan) isimlerini ön plana çıkardılar diye bir serzenişte bulunmuştur. Kur’an’da ayetlerde önce korkutur sonra ferahlatır rahatlatır. Zülcelali ve ikram denir Allahu Teala için. Öfkesi vardı ama bolca da ikram sahibidir. Sen nasıl ki yavruna çokça öfkelenmene rağmen ona kıyamıyorsan, Yaratıcımız da o duyguların kat be katını bizim için hissediyordur. Aslında serzenişinin sebebi de budur. Neden hep kötü tarafı anlatılıyor diye. Bu konuyla ilgili çok şey yazmak isterdim ama kısa kesiyorum . Velhasıl kelam 18 yaşında senaristliğe başlıyor sinemanın değişimini anlatırken bir yandan da kendi iç benliğindeki değişimin farkına varıyor. Ruhsal olarak maneviyata yönelişinin de sinemaya yansımasından bahsediyor.
Yeşilçam GünlüğüAyşe Şasa · Ketebe Yayınları · 202247 okunma