2026 35. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 22:10
Herkese merhaba Size güzel bir psikolojik gerilimle geldim. İddia ediyorum, film izliyormuşçasına okuyacaksınız. Yer yer minnak bir tempo düşüşü olsa da oldukça akıcı ve elinizden bırakamayacağınız bir kitap. İki yıl önce kaybolan Ellie Black’in gizemli bir şekilde geri dönmesiyle başlıyor kitabımız. Ancak bu dönüş, beklenen bir “kavuşma” hikâyesinden çok daha fazlasını barındırıyor. Ellie’nin nerede olduğu, neler yaşadığı ve gerçekten anlatılan kişi olup olmadığı soruları, hikâyeyi katman katman derinleştiriyor. Bu kitap, klasik “kayıp kız vakası” anlatısına yaslanıyor gibi görünse de, finalde yaptığı ters köşeyle sizi konfor alanından çıkaran bir kurguya sahip. Öncelikle , roman boyunca gerilimi yavaş yavaş inşa etmeyi tercih ediyor. Hikâyenin temposu yer yer ağır ilerliyor gibi hissettirse de, bu bilinçli bir tercih; çünkü karakter psikolojisini katmanlandırmak için alan açıyor. Özellikle Ellie’nin yokluğu üzerinden şekillenen anlatı, sadece bir “bulma hikâyesi” değil, aynı zamanda kimlik, travma ve algı üzerine bir sorgulamaya dönüşüyor. Karakter derinliği kitabın en güçlü yanlarından biri. Ellie Black, yüzeyde bir mağdur gibi görünse de, hikâye ilerledikçe onun edilgen bir karakter olmadığı anlaşılıyor. Bu noktada yazarın okurla oynadığı güven ilişkisi dikkat çekici: Okuyucuya sürekli “bildiğini sandığın şey doğru mu?” sorusunu sorduruyor. Ancak kitap tamamen kusursuz değil. Orta bölümlerde bazı tekrar hissi veren iç monologlar ve olay örgüsünün geçici olarak durağanlaşması, gerilimin etkisini yer yer zayıflatabiliyor. Ayrıca bazı yan karakterlerin potansiyeli tam olarak kullanılmamış gibi duruyor; daha derin işlenebilselerdi finalin etkisi daha da çarpıcı olabilirdi. Finale gelirsek, kitabın asıl gücü burada ortaya çıkıyor. Ters köşe, sadece şaşırtmak için yapılmış bir numara değil; aksine tüm hikâyeyi yeniden anlamlandıran bir kırılma noktası. Bu da romanı bitirdikten sonra zihinde yaşamaya devam eden, geri dönüp bazı detayları tekrar düşündüren bir yapıya kavuşturuyor. Genel olarak bakıldığında, Ellie Black’in Dönüşü; psikolojik gerilim türünde, sabırlı okuru ödüllendiren, karakter odaklı ve zekice kurgulanmış bir roman.
Ellie Black’in DönüşüEmiko Jean · İndigo Kitap · 202568 okunma