Kaplanın Sırtında - Zülfü Livaneli - 2022 - 311 Sayfa
Ustanın, Osmanlı Tarihinin en kritik zamanlarında sultanı olmuş ve 33 yıl gibi uzun bir süre yönetiminde yer almış Sultan Abdulhamit'in sürgüne gittiği dönemi anlattığı eserini büyük bir ilgiyle okudum.
Birçok bilinmeyenin tarihi vesikalar ışığında anlatıldığı eser okuru akıcı bir anlatımla kendine bağlarken bilgi dağarcığına da birçok bilgi kırıntılarını yüklemekte.
Benim dikkatimi çeken noktalardan birisi 33 yıl ülkeyi yöneten birisinin her gün ölüm korkusu içinde yaşıyor olması. İşin ilginç tarafı aynı korkuyu yönetilenlerin de aynı zaman diliminde duymaları.
3 yıl gibi bir süre Selanikte sürgün hayatı yaşayan Sultan en yakınında bulunan Doktoruna bir nevi özeleştiride bulunur. Buna neden Amcası Abdülazizle Avrupa gezisine katılan Sultan Avrupanın gelişmişliğini görmüş ancak aynı gelişmeleri tahta çıktığında kendisi yapamamıştır. Buna neden olarakta şeyhler, şıhlar, tekkeler, zaviyelerin, alimlerin büyük baskıları olduğunu söylemektedir. Ülke yönetiminde söz sahibi olmak için kurulan meclisi de fes etmesine neden olarak birçok tebanın arasında Türk mebuslarının azınlıkta kaldığını söylemesidir. Kısacası yaşadığı olayların bir vicdan muhasebesini yapar psikolojisinin gel gitlerinde.
Birçok tarihi ayrıntının var olduğu eser günümüz yöneticilerine de bir ders niteliği taşır. Çünkü tarih tekerürden ibarettir. Geçmişten ders almıyorsan aynı sıkıntıları tekrar yaşaman kaçınılmazdır.
Dil zenginliği ve akıcı uslubu, tarih ve kurgunun bütünlüğü ile güzel bir edebiyat ürünü çıkartmış olan ustanın bir solukta okunacak eseri
Mutlak önerimdir.
Reklam değil, öneri.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#okudumbitti#okurönerisi#okumakgüzeldir#önerikitap#kitapönerisi