Engereğin Gözü
2026 7. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 22:50
Engereğin Gözü * Aslında kitabın ilk adı farklıydı Kitap ilk yayımlandığında bugünkü adıyla değil, “Engereğin Gözündeki Kamaşma” adıyla çıktı. Daha sonra Zülfü Livaneli eseri yeniden gözden geçirip kısaltarak ve genişleterek “Engereğin Gözü” adıyla tekrar yayımladı. * Yazılıp hemen yayımlanmadı Livaneli’nin bu eseri, politik atmosferin hassas olduğu bir dönemde yazıldı. Eserdeki iktidar, saray entrikaları ve güç eleştirisinin “siyasi” algılanmaması için bir süre yayımlanması ertelendiği biliniyor. * İlk romanlarından biri Her ne kadar Livaneli daha önce farklı türlerde eserler üretmiş olsa da, bu kitap onun roman alanındaki ilk önemli çıkışlarından biri kabul edilir ve edebiyat kariyerinde dönüm noktasıdır. * Yurt dışında büyük ilgi gördü Kitap sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede yayımlandı. İspanya, Almanya, Kore gibi ülkelerde okurla buluştu ve çok sayıda dile çevrildi. * Uluslararası ödül kazandı “Engereğin Gözü”, 1997 yılında Livaneli’ye Balkan Edebiyat Ödülü kazandırdı. * Dünya listelerine girdi Kitap, Alman dergisi Der Spiegel tarafından hazırlanan “son 100 yılın en iyi 100 romanı” listesine de seçilerek uluslararası edebiyatta dikkat çekti. Kısaca Konusu: 17. yüzyıl Osmanlı Sarayı’nın kapalı kapıları ardında geçer. Hikâyenin anlatıcısı, küçük yaşta Afrika’dan koparılıp getirilen ve hadım edilen bir saray ağasıdır. Roman, tahttan indirilen bir Padişah ile onun en yakınındaki bu Hadım Ağası arasındaki sıra dışı ve gerilimli ilişkiye odaklanır. Kitap, gücün insanı nasıl canavarlaştırdığını ve mutlak itaatin bittiği yerde rollerin nasıl değiştiğini gösteren sarsıcı bir finalle sona erer. #EngereğinGözü #ZülfüLivaneli #KitapÖnerisi #edebiyat #livanelikitapları
Engereğin GözüZülfü Livaneli · İnkılâp Kitabevi · 202124,8bin okunma