2026 2. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 00:00
Mel Robbins; deneyimlerinin ardından yazar, podcast sunucusu ve motivasyon konuşmacısı kimliğini kazanan bir avukattır. Onun bu kimliğe bürünmesine, bir nevi farkındalığını artırmasına destek olan kişi, kızı Sawyer olmuştur. "Bırak Yapsınlar Teorisi" çok fazla ilgi görmüştür. Öncesinde "5 Saniye Kuralı" teorisi insanları çabucak etkisi altına almış. Bunun yanında bu yaklaşımları mantıksız ve kısa süreli çözüm olarak gören kişiler de vardır. Bırak yapsınlar teorisi aslında her şeyin akışta kalması ve insanın olanlar karşısında duygu ve düşüncelerini regüle edebilmesiyle ilgili bir yaklaşımdır. Fakat bazı insanlar bu yaklaşımı polyannacılık ve eylemsizlik ile bağdaştırmıştır. Fikir ayrılıkları da bu noktada başlıyor aslında. Yazarın değindiği en önemli noktalardan biri de "bırak yapsınlar" demenin ardından "kendine izin ver" yaklaşımıdır. İnsanların davranışlarını yönetmeyi bırakıp kendimizi daha yumuşatan bir konuma yerleştirme düşüncesi oldukça yorucu. Ancak kendine izin ver denilen nokta güdüsel yaklaşmak yerine akılcı şekilde duygu ve düşünceleri regüle edip gerekeni yapmaktan bahsediyor. Yani olması gereken sadece bırakmanın ötesinde kendini de gözardı etmemek. Diğer türlüsü kendi hakkına girmek olur zaten. Yazarın kitapta anlattığı araştırmalar ve kavramlar deneyiminin yanında uzman kişilerden edindiği bilgilerle kaleme alınmıştır. Yani boş bir kişisel gelişim kitabı olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Yer yer katılmadığım noktalar olmasına rağmen keyifle okudum. Sürükleyiciydi benim için.
Bırak Yapsınlar TeorisiMel Robbins · Nepal Kitap Yayınları · 20251,346 okunma