"Gelmiş geçmiş en iyi günlerdi,gelmiş geçmiş en kötü günlerdi;hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık;hem inancın devriydi hem şüpheciliğin;hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi;umudun baharı,umutsuzluğun kışıydı;hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu;hepimiz ya doğruca Cennete gidecektik ya da tak aksi istikamete"
Edebiyat tarihininin en güzel başlangıçlarından bu giriş cümleleri tüm kitabın büyüsünü açıklamaktadır.Kelimelerin,cümlelerin dans ettiği eserde 1700 yılların son çeyreğini iliklerine kadar hissettirecek aynı zamanda kişiyi düşündürecek kadar etkiliydi.
Tatlı bir tebessüm gibi içime işledi sözlerin...
Kitaba dair her hatırladığım olayların etkisine girip karakterlere dair düşüncelerim sürekli değişmekte ve etkilemektedir.Çoğu okuduğum dışında İki Şehrin Hikâyesi kitabınının beni bu kadar etkisine aldığını hatırlamıyorum.Kitaba dair hikaye ve yazara dair çıkarımlarından bahsedeceğim.
Spoiler içermektedir.Bu doğrultuda okunmasını rica ederim.
Kitabın ilk sözlerinde de belirtilen şekilde dönem hem karanlık hem de umut dolu günlerde vardı.İlk bölümlerde Fransız ihtilali öncesi karanlık ve adaletsiz yılların tüm sefaletini,adaletsizliği sonuna kadar yazar hissetirdi.Fransa Paris ve İngiltere Londra düzleminde geçen şehirlerin durumları son derece acı ve Aristokrasinin tüm acımasızlığını gözler önüne sermektedir.
Hukuk sistemi,sefalet,adalet,Fransız İhtilali,kişinin kendini keşfedememesi,Aristokrasi,Hapishane gibi konular ile son derece muhteşem hikaye kurgusu oluşturulmuştur.
Paris'te Defarge adlı meyhaneci karakterlerin devrimin ateşini başlattığı yerde bir fıçının patlaması sonucu yere dökülmesi ile tüm sokakların şarabın kırmızılı etrafında tüm sefaleti hissetirmektedir.Aynı sokaklarda Fransız ihtilali sonrası şarabın kırmızılığı yerine kanın almasıda son derece çarpıtıcı şekilde görülmektedir.Fransız İhtilali öncesi Aristoktasiden alınacak intikam için adeta gün sayılmakta, o gün geldiğinde ;
"Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar" sözleri tecelli ettiğinde artık İhtilal ile başlayan günlerin yerini kişilerin keyfine göre adaletlerini sağladıkları bir düzen yerini almıştır.Hukuk mahkeme sistemlerinin başlarında halktan sıradan bulunan kişiler bile bulunup kişilerin yaşamlarına adeta bir oyun gibi son verdikleri giyotine yollamaktadır.Özgür arayışı yerini kanlı bir intikama dönüşmüştür.Sonucunda masum olan kişilerin dahil geleceklerine son verilmiştir.Fitili ateşlenen bir barutun toplumda infilak etmesiyle kontrolsüz güç her bir kesimi-dünyayı etkilemiştir.
İngiltere ve Fransa arasında ki karşılaştırılmalı hukuk ve adalet arayışında benzerlikler bulunmakla beraber Fransa'da son derece kanlı ve vahşi ilerlemiştir.
Roman her okurun başucu kitaba olması gerekmektedir.Son derece edebi degeri ve kurgusu ön planladadır.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202376,5bin okunma