Sarah Robinsoun Yuva
2026 13. kitabı
Sarah Robinsoun Yuva Disiplinler arası anlayışla yazılmış bir kitap Kitap 12 bölümden oluşmuş, farklı alanların insanın evcil olma doğası bir yuva kurma bağlantılarını kurmuş ve bu bağlantıyı kurarken zorluk yaşamış , anlatmak istediği şeyi anlatmamış diye düşünüyorum Verdiği örnekler güzel entelektüel birikim açısından zengin bir kitap ama bu örnekleri asıl Metin’le bağlantısını kuramamış açıklayamamış 1. bölümde insanın mekanı, mekanında insan üzerindeki etkisi ve bağlamı anlatılmış. “ bir mekanın içine yerleşince mekanda benim içime yerleşir” 2. Bölümde mekan beden ilişkisine değinmiş “ mekanı Bedenimizle hissederiz” 3. Ruh mekan bağlantısını açıklamış görme duyusunun önemine değmiş ,görme duyusunun önemini şöyle açıklar “ felsefe görme ile başlar” 4. Bölümde duygusal bağlantı ile yuva kavramının ilişkisini açıklar dördüncü bölüme kadar duyusal özellikleri anlatırken dördüncü bölümde duygusal bağlama geçmiştir 5. Bölümde bilinç dışı ile yaratıcılık kavramı arasındaki ilişkiyi açıklar özellikle bilinç dışımızı besleyen rüyaların yaratıcı bir yaşam için esas olduğu üzerinde durur 6. Bölümde karanlığın insan sağlığı açısından önemi ve inşa edeceğimiz binaların ışık bağlantısı üzerinde durur 7. Bölümde doğanın dengesi üzerinde durur, bu denge ile mimarlık arasındaki bağlantıyı açıklar, 8. Bölümde zamanın izi olan şeylerin daha kıymetli olduğu üzerinde durur, insanın bunlarla bir bağ kurduğunu açıklar 9. Bölümde ateşin bulunması insanın evrimi üzerindeki etkisi ve oyunun yaratıcı düşünme üzerindeki etkisi üzerinde durur 10. Yaratıcı düşüncenin mekana etkisi, sevmenin mekana etkisi anlatılır “ sevmek dikkat etmektir 11. Bölümde aidiyet duygusu ve mekanlar arası bağlantıya değinmiş “ yer tutkusu dünyadaki aidiyet duygusundan doğar demiş Biraz daha sade bir dille yazılsa, anlaşılması daha kolay olur ve okunması daha rahat olur, bu zorluk çeviri hatasından kaynaklı da olabilir, ya da yazarın edebiyatla içiçe olmaması sadece iyi bir mimar olmasından kaynaklı da olabilir Ezcümle kitap bize Churchill in bir cümlesini hatırlatmaktadır ve aslında kitabında özetidir “ önce biz binalarımıza şekil veririz sonra da onlar bize”
YuvaSarah Robinson · Ketebe Yayınları · 202417 okunma