···Okunma: 22 Nisan 2026 21:14 Her Şey Mümkün, Elizabeth Strout’un Lucy Barton evrenine açtığı ama aslında Lucy’den çok geride kalanların hayatına ışık tutan bir kitap.
Lucy Barton kitabından aşina olduğumuz ve adını sıkça duyduğumuz Amgash, Lucy’nin ayrılışıyla boşlukta kalmış, herkesin herkesi tanıdığı küçük bir kasaba. O gittikten sonra kasaba küçülmemiş, aksine daha görünür hâle gelmiş: insanların içlerinde taşıdığı eksiklikler, bastırılmış öfkeler, sessiz kabullenişler… Tüm karakterler biraz yaralı, biraz kusurlu ve en çok da anlaşılmaya muhtaç.
Kitap, sıradan görünen hayatların içindeki kırılma noktalarını gösteriyor. Birinin yaptığı evlilik seçimi, bir başkasının taşıdığı utanç, bir başkasının Tanrı’yla kurduğu ilişki… Ve hepsini birbirine bağlayan geçmişin izleri… Tüm bunların yanı sıra, Lucy Barton’ın kitabının çıkmasından bir süre sonra kasabaya yaptığı ziyaret, aile içindeki bastırılmış duyguları ve bazı gerçekleri de gün yüzüne çıkarıyor.
Kitap umudu merkezine almıyor; onun yerine size şunu söylüyor: İnsanlar kırılır, hata yapar ve eksik sever ama buna rağmen, “Her şey mümkündü herkes için.”
Anlatım dili yine sade, akıcı ve sürükleyici. İlk kitaptan sonra bu kitabı okumak, Lucy’nin hikâyesine dışarıdan bakmak gibi. Ve bu bakış, onun geçmişini daha da ağır ve daha da gerçek kılıyor. İnsanın içine işleyen, sakin ama derin bir okuma arıyorsanız kitaba şans vermenizi öneririm. :)