2026 1. kitabı
Bozkırın Asenaları, Türk tarihine sadece olaylar üzerinden değil, kadınların gücü ve varlığı üzerinden bakmayı başaran çok etkileyici bir kitap. Tarih genelde erkek kahramanlar üzerinden anlatılırken, bu eser kadınların aslında ne kadar merkezi bir rolde olduğunu açıkça gösteriyor. Özellikle Tomris Hatun gibi figürleri okurken, kadınların sadece “destekleyici” değil; doğrudan yöneten, savaşan ve tarih yazan kişiler olduğunu görmek gerçekten çok güçlü bir his veriyor. Kitap bu yönüyle, tarih anlatısındaki o tek taraflı bakışı kırıyor. Anlatımın akıcı olması da ayrı bir artı. Bilgi verirken sıkmıyor, aksine daha fazla okumak istiyorsun. Ama en önemlisi, okuduktan sonra insanın bakış açısını değiştirmesi. Kadınların tarih boyunca geri planda değil, çoğu zaman bilinçli olarak geri planda bırakıldığını fark ettiriyor. Tarihle ilgilenen biri olarak bu kitabı sadece bilgilendirici değil, aynı zamanda farkındalık kazandıran ve düşündüren bir eser olarak gördüm. Özellikle kadınların tarih içindeki gerçek yerini görmek isteyen herkesin kesinlikle okuması gerektiğini düşünüyorum.
Bozkırın AsenalarıMuallâ Uydu Yücel · Timaş Tarih Yayınları · 202488 okunma