Bonhoeffer
“Dünyadaki asıl tehlike kötüler değil, eğitilmiş aptallardır.” Bonhoeffer bu sözüyle modern zamanların en sinsi tuzağını özetliyor aslında. Yıllardır neden bazı zeki insanların en tehlikeli manipülasyonlara körü körüne inandığını düşünür dururum. Cevap tam olarak burada saklı: Ahlaki bağımsızlığını yitirmiş eğitimli akıl. Bugün siyasette ve eğitim sisteminde tek başına zekayı yüceltmek belki de yaptığımız en büyük stratejik hata. Karşımızdaki asıl mesele “bilgi” eksiği değil, “vicdan ve duruş” geliştirememek. Bu videoda Bonhoeffer’in “aptallık teorisini” izlerken tüyleriniz diken diken olacak. Otoritenin zeki kitleleri nasıl bir anda sürü zihniyetine dönüştürdüğünü gördüğünüzde, günümüzü çok daha net okuyacaksınız. Çünkü gerçek tehlike hiçbir zaman cehaletten gelmez; rehber gibi sunulan yalanları sorgulamaktan vazgeçmiş eğitimli akıldan gelir. Bu perspektifi aklınızın bir köşesinde değil, tam ortasında tutmanız lazım. Farkındalığı yükseltmek ve dönüp dönüp izlemek için bu gönderiyi hemen kaydedin. Nerede daha fazla ahlaki bağımsızlığa ihtiyacımız olduğunu düşünüyorsun? Siyasette mi, medyada mı, yoksa eğitimde mi? Yorumlarda tartışalım. #dietrichbonhoeffer #aptallıkteorisi #ahlakibağımsızlık #kritisizm #felsefe #siyasettepsikoloji #eğitim #manipülasyon #toplumsalsorunlar #zekadeğilvicdan #sosyoloji #düşünmek #farkındalık #kaydet