Çok daha iyisi yazılmış vasat replika
2026 23. kitabı
Roman bir grup gerilim yazarının bir başka ünlü ve kimliğini gizleyen yazarın özel davetlisi olarak bir adaya gelmesiyle başlıyor. Romanın kendisi de iddia ettiği icin burada rahatça yazıyorum. Konu cinayet romanlarının krlicesi tarafından yazılmış on küçük zenci kitabının modern bir versiyonu gibi. Şimdi siz türünün istisnai bir örneğine öykünerek yazdığınızda beklenti yükseliyor. Açıkçası fikirde güzel ama kurgu maalesef bunu destekleyecek halde değil. İlk olarak hikayedeki bütün karakterlerin agizindan parça parça anlatımlar okiyoruz. Bu kişiler arasında yapılan geçişlerin birbiri ile bağlantısı yok. Yani bir uçtan başlıyoruz ama nereye geldik anlamadan baska bir karaktere geçiyoruz. İşin kötü tarafı maalesef bu gecisiler hikayeye bir heyecan, beklenti ya da çözüm getirmiyor. Kurgu katmanlı bir hale getirilmek için davet sahibi yazarın yazma üzerine kitabından eklentiler yapılmış ama bu eklentiler kurguya katkı sağlamiyor. Yani örneğin klişeler üzerine bir bilgi veriyor ama bu bilginin ne işimize yarayacağı hep havada kalıyor. Kitap içinde zaten sırlarını bilmediğimiz on karakter varken birde kim olduğunu anlamadığımız hırsız, istismarci, seri katil gibi kim olduğunu çözmeye çalıştığımız karakterler serpistiriliyor. Evet bu kitap bir gizem ve gerilim kitabı ama bu üzerimize düğüm haline gelmiş tüm gizemlerin atılması gerektiği anlamına gelmiyor. Kitabı okumaya devam etmek icin sırlar katman katman açılmalı ve yeni sırlar en azından sıralardan biri cozuldukten sonra gelmeli. Bu şekilde kurgulanmamis kitap bir noktada sıkıcı bir hale geliyor. Tamam kitapta edebiyatçılar bir adaya kapatılıyor anladık ama her bir karakter uzun uzun gümüşi bıçakları, sis gibi büyüyen sıkıntıları okumaktan bıktık. Gerilim romanı yazılmış gerilemeden bekledik. Bu kitabın yazarına üç ay boyunca her gün bir agatha christie romanı öneriyorum. En iyisinden öğrensin bu işi.
2026 Okuma Raporları
Ölüme DavetlisinAnde Pliego · Juno Kitap · 202683 okunma