Çocuk, bireyin; birey, toplumun göstergesidir.
2026 7. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 13:10
Bireysel psikolojinin bireylerdeki ve dolayısıyla toplumdaki etkisinden bahsediyor Adler. Çocukluk döneminde özellikle 4-5 yaşlarında çocuğun seçtiği ideal doğrultusunda ileriki yaşamından deneyimler ve tahminler sunuyor. Psikoloji okumayı sevenler için kitabın dili ağır gelmez ama yazım yanlışlarının çokluğu okurken dikkatimi toplamayı zorlaştırdı. Yaşanılan sorunların kaynağının; ilk anılar, doğum sırası, rüyalar, vücut duruş pozisyonları araştırılarak bulunabileceğinden bahsediyor. Hatalı yaşam biçimi bireyin ileriki yaşamında üç yaşam sorunuyla karşmasına sebep oluyor. Bu sorunlar sosyal hayat, meslek seçimi ve evlilikte zuhur ediyor. Bireysel psikolojinin babası Adler, bireylerin toplumlar arasında geliştiğini dolayısıyla bireylerin toplum psikolojisini oluşturduğu için önemli bir yer tuttuğunu ifade eder. Toplum ve birey zıt kavramlar gibi görünse de aslında iç içe geçmiş ve birbirini doğuran mefhumlardır. Kitapra aynen bu şekilde anlattığı zıt görünen ama iç içe girmiş diğer iki kavram ise aşağılık ve üstünlük kompleksleri... Aşağılık kompleksi ve bunun sebep olduğu üstünlük kurma çabasını örneklerle ele alıyor. Karşılaştığı vakalardan örnekler sunması konunun anlaşılmasına ve sindirilmesine yardımcı oluyor fakat sorunun sonucunda yapılması gereken tedaviye çok yüzeysel değiniyor. Meslek sırrı gibi tedavi için yapılması gerekenler ve bunların nasıl yapılacağı flu kalıyor. Tepsitler çok gerçekçi, hayattan ama tedavi aşaması bende havada kaldı. Ben bir psikolog olarak okusam belki aldığım eğitimlerle havada kalan yerleri tamamlardım, yardımcı ders kitabı niteliğinde görürdüm bu kitabı ama herhangi bir okuyucu olarak sadece davranışların psikolojik tespitlerini ve sebeplerini öğrendim, çözümlerini değil. Ve ebeveynliğin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırladım. Annenin farkında olmadan yaptığı ufacık bir hareket çocuğun zihninde olumsuz manada kazınarak tüm hayatına etki edebiliyor. Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek ve annelik çok itina istiyor gerçekten. Çocuklarla sık iletişimde olan bireylerin mutlaka okumasını tavsiye ederim.
Yaşama SanatıAlfred Adler · Olympia Yayınları · 20213,684 okunma