2026 9. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 15:41
Kemal Tahir'i Esir Şehrin İnsanları kitabıyla tanıdım ve seriyi okumaya devam etmek istedim. Savaş dönemlerinin anlatıldığı kitaplarda genelde hep işin savaş kısmında olanları,kahramanlıkları görüyoruz. Ama bu kitapta savaş devam ederken arkada devam eden bir hayatı,Kurtuluş savaşına destek verenleri ve vermeyenleri,İstanbul'un varoş ve elit diyebileceğimiz semtlerindeki insanların yaşamını ve savaşa karşı bakış açılarını görmek çok hoşuma gitti.Çünkü Kurtuluş savaşını destekleyen ve desteklemeyenlerin,bu düşünceleri doğrultusunda perdenin arkasında neler yaptıklarını görüyorsunuz.Ülke ateş içindeyken saray çevresinin ve zengin çevrelerin bambaşka öncelikleri olduğunu da görüyoruz. Kahramanımız Kâmil Bey hapis sürecinde kendini keşfetmeye devam ederken aile çevresindekilerin tutumlarını da daha iyi fark etme ve sorgulama imkanı buluyor.Diğer karakterlerin de bakış açıların anlatılması da güzel. Ancak kitabın isminden de anlaşıldığı üzere tüm olayların hapiste geçmesi ve ordaki karakterlerin kullandığı argo tabirler beni biraz sıktı. Ama ordaki insanlar da başka türlü anlatımazdı herhalde. Kitap sonunda Mustafa Kemal Atatürk'e ve mücadelemize destek verenlere iyiki dedim. Onların mücadelesi olmasa bugünlerde olmazdık. Bu kitabı okuyanların pişman olacağını sanmıyorum. Yazarın hem dilini hem de döneme farklı pencerelerden bakmış olmasını seveceksiniz.
Esir Şehrin MahpusuKemal Tahir · Ketebe Yayınları · 20225,3bin okunma