2026 56. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 01:55
Kitabın isminin istemsiz bir şekilde beni hep hüzünlendirdiğini ve bunca zaman kitaplıkta bu yüzden beklettiğimi belirtmek isterim. "Kendine Ait Bir Oda" kitabından ziyade bunun insan üzerindeki tahribatı hakkında saatlerce konuşmak istemem de aynı hüznün eseri aslında ama yeri değil. Feminist kişiliği ile bilinen yazarımızdan "kadınlar ve kurgu edebiyatı" ile ilgili konuşması isteniyor ve o da bunu düşünürken hemen bir kadının kendisine ait bir odası olması gerekliliği ile bağdaştırıp bize zamanının çok ötesinde bir yazı sunuyor. Feminist olduğunu özellikler belirtiyorum ki gerçek bir feminist nasıl düşünmeli bu kitapta görülsün. Öncelikle okurken çok saygı duydum o kıvrak zekasına ve o nüktedan diline. Gerçekten Virginia Woolf çağının çok ötesinde bir kalemmiş. Maalesef benim kendisiyle tanışma kitabım bu ve geç kaldığımı düşünüyorum ama devamı kesinlikle gelir, diğer eserleriyle de muhakkak tanışırız. Esere dönecek olursam kadınların maruz kaldığı sosyal baskıları, bugün bile adını sıkça duyduğumuz isimlere olan bakış açısını, hikaye anlatıcısı olarak belirlediği (Shakespeare'in kız kardeşi gibi) hayali isimlerin bile tarihteki karaktere atıfta bulunması ile daha önce duymadığınızı isimleri sizlere aktaran bu eseri bence herkes muhakkak okumalı. Kişinin kendine ait bir odası olması gerektiğini düşünmesi ve olaya bununla başlaması bana çok içsel ve dahiyane geldi. Bir kadının özgürlüğü önce evinde başlar. Eğer evinizde kendinize ait bir odanız, mahremiyet alanınız yoksa birçok şeyi yapma konusunda kısır kalabilirsiniz. Çünkü insan bazen kendi iç dünyasında bile kendisine itiraf edemediği şeylere sahipken nasıl olurda bir yeteneği, bir istenci ya da bir çabayı herkesin içinde gerçekleştirsin ki... Bu konu çok derin ve bununla ilgili tek temennim sadece kızların değil bütün herkesin özgür olabileceği, kendisine ait bir alanı olması. Bu kitaptan kaç yıl sonra bile geçerli olan bu sıkıntıları konuşmak çok üzücü ama insanlar bir şeyler üretmek için alanı bırakın kendilerine ait bir hayatı bile yaşayamıyorlar. Kendiniz olun, kendinizi koşullarınız ne olursa olsun gerçekleştirin ve bu konuda yardım istemekten de geri durmayın. Bu kitabı da okuyun, özellikle kızlar siz.
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Karbon Yayınları · 201948,2bin okunma