Bütün duygularım ağır yaralı...
2026 54. kitabı
Lisede zihinlerimize kazınan Türk edebiyatında ilk yerli roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabıyla taşımak bu yaşıma kısmetmiş. Bu arada kitabın önsözünde ilk yerli roman söylemiyle ilgili bir açıklama var, kitabı okurken o kısma dikkat edilmesini öneririm. Kitabımız sevdiği kız (Fitnat) için kadın kılığına giren Talat Bey'in aşk hikayesini anlatmaktadır. Hikayemiz öncelikle Talat Bey'in anne ve babasının aşk hikayesiyle başlamakta, bu hikayeyle birlikte toplumun kabul etmiş olduğu hakim evlilik anlayışı eleştirilmekte ve ebeveyninin yaşamış olduğu aşk evliliğiyle döneme yön verilmeye çalışılmaktadır. Talat Bey'in Fitnat Hanım'a görür görmez aşık olması ve ona ulaşabilmek adına kadın kılığına girmesi ve onun bu macerasıyla dönemin kadınlarının halk ve özellikle erkekler tarafından maruz kaldığı kötülüklere de ışık tutulmuş olması ve bu didaktik çaba edebiyatla o kadar güzel harmanlanması yazara hayran bırakıyor. Kurguyu okurken kestirmeniz mümkün ama aklınıza gelen fikirlerin işlenme şekli sizi ters köşelerle karşılaştıraraktır. Okurken olayı çözümlememe rağmen birçok duyguyu aynı anda hem de büyük bir coşkuyla yaşamak yazarın büyüklüğünün en büyük kanıtıdır. Bir kez daha Türk edebiyatı efenim, bir üstü daha yok.
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538bin okunma