İreneMelikoff / Uyur İdik Uyardılar
1917 yılında Petersburg’da doğar, babası Azeri kökenli annesi rus kökenli bir aileden gelmektedir,
Ünlü İslam araştırmacısı Lois Mossignan onu sıfır yarışmaya yönlendirir, ünlü tarihçi Fuat Köprülü ve Ömer Lütfi Barkan ünlü halk ozanı feyzullah Çınar ile yakın ilişki içine girer, Türkler sonundan araştırırken Mistisizmi öğrenmek isterken Alevilikte tanışır, ve böylece Alevi ve Bektaşilik konusunda derin bir araştırmaya koyulur
Kitap Alevi Bektaşi felsefesinin tarihi kapsamı Bektaşilik ile Alevliğin benzer ve farklı yönlerini işlerken birleştiği noktayı da açıklamaya çalışmıştır
Özellikle Bektaşilik felsefesinin etkilendiği ana akımlar üzerinde durmuş, Bektaşilik felsefesinin motiflerini açıklamıştır, Anadolu’da yaşanan tarihsel sürecini değinirken Hacı Bektaş veli ile birlikte babalar tarihini ele almıştır sadece Anadolu’daki gelişmeleri değil Ahmet Yesevi’den başlayarak Kazakistan Horasan üzerinden Anadolu’ya uzanışı da anlatmıştır, Alevilik tarihi açısından önemli olan karakterlere değinirken bunların Bektaşilik ile bağlantılarını ortaya koymuştur
Özellikle kitaba dönük bir kaç eleştirim olacak ; Alevilik Bektaşilik boyutunu işlerken alevliğin ve Bektaşilik’in dayandığın temellerinin atıldığı zeynel Abidin’in kurduğu torunu Cafer Sadık’ın ve diğer imamların(12 imamdan 9 u) yetişti Bâtınîlik felsefesini değinmemesi çok ilginç
Mevlânâ celalettin Rumi ve Hacı Bektaş Veli’nin dost olduğunu yazar oysa tarihi vesikalar ikisinin de felsefik ve inançsal boyuttan çok zit yönlerde olduğunu ispatlamıştır
Örneğin, Mevlânâ celaleddin Rumi kadını şehvet cinsel bir obje olarak değerlendirirken, Hacı Bektaş Veli meclisinin baş köşesinde yer alır
Mevlânâ bir Moğol yanlısı ve ajanı iken, Hacı Bektaş Veli Moğol zulmünden kaçan Türklere kapılarını ardına kadar açmıştır
Konu başlıklarını biraz karmaşık anlatmış bir mantık ve tarihsel bir Kronolojisi yok bu da kitabın zor anlaşılmasına sebep oluyor
Fazlaca tekrara düşmüş kaynak çok zengin içerik fakir