Dale Carnegie’in bu eseri, aslında sadece bir topluluk önünde konuşma rehberi değil; bir özgüven inşası el kitabı. Kitabı elime alırken klasik bir kişisel gelişim gazlaması bekliyordum ama itiraf etmeliyim ki karşılaştığım şey çok daha pratik ve ayakları yere basan bir yaklaşımdı.
Kitabın ilk sayfalarında 20. yüzyılın başındaki Amerika’dan örnekler görmek başta biraz uzak hissettirebilir. Ancak sayfaları çevirdikçe fark ediyorsunuz ki; insanın korkuları, heyecanı ve kendini ifade etme arzusu 100 yıl önce neyse bugün de o. Carnegie, teknikten ziyade psikolojiye odaklanıyor. İçsel karmaşalara ve insanın varoluş sancılarına aşinaysanız, Carnegie’nin bu sancıları eyleme dökerek nasıl aşacağımıza dair sunduğu reçeteler size oldukça ferahlatıcı gelebilir.
Carnegie’nin üzerinde durduğu en temel mesele Hazırlık. Yazar, "hazırlıksız konuşmacı, fırtınalı denizde rotasız kalan bir gemi gibidir" derken aslında hayatın her alanındaki iş başarma sanatına gönderme yapıyor. Kitapta sadece ses tonunuzu nasıl ayarlayacağınızı değil, zihninizi o konuşmaya veya o işe nasıl ikna edeceğinizi öğreniyorsunuz.
Dürüst olmak gerekirse, kitabın bazı kısımları bugünün hızlı tüketim çağında biraz uzun gelebilir. Bazı örnekler çok tekrara düşüyor gibi hissettirse de, Carnegie’nin bunu bir öğretme tekniği olarak kullandığı belli. Eğer modern, hızlı ipuçları içeren bir kitap arıyorsanız bu size biraz ağırkanlı gelebilir; ancak meselenin felsefesini kavramak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Bu kitabı sadece sunum yapacak profesyoneller veya öğrenciler değil; kendi sesini bulmakta zorlanan, fikrini masaya koyarken tereddüt eden herkes okumalı. Özellikle edebiyatın o derin ve bazen karanlık sularında yüzmeyi seven okurlar için, Carnegie'nin bu başarı odaklı ama insancıl yaklaşımı güzel bir dengeleyici olabilir.
Söz Söyleme ve İş Başarma Sanatı, tozlu raflarda kalmayı hak etmeyen, altı çizilecek çokça cümlesi olan bir eser. Kitabı bitirdiğinizde elinizde sadece teknik bilgiler değil, hayata karşı biraz daha dik durmanızı sağlayacak bir özgüven kalıyor.