Biliana Todorova’nın Güçlü Bilinçaltı Mükemmel Zihin kitabı, son dönemde kişisel gelişim rafında karşılaştığım, "pozitif düşün, her şey düzelsin." sığlığından sıyrılmayı başaran nadir eserlerden biri. Açıkçası, bu tarz kitaplara bazen mesafeli yaklaşsak da Todorova’nın anlatımı, zihnin işleyişine dair sunduğu o köprü kurucu tavır beni etkilemeyi başardı.
Kitabın en sevdiğim yanı, bilinçaltını sadece gizemli bir kutu olarak değil, üzerine çalışılması gereken bir yazılım gibi ele alması. Hepimiz hayatımızın bir noktasında neden aynı döngülerin içine hapsolduğumuzu merak ederiz. Todorova, bu sorunun cevabını çocukluktan bu yana heybemize doldurduğumuz, çoğu zaman bize ait olmayan inançlarda arıyor. Kitabı okurken kendimi sık sık "Bunu gerçekten ben mi istiyorum, yoksa bu bir otomatik pilot tepkisi mi?" diye sorarken buldum.
Özellikle kuantum alanı ve enerjiyle ilgili bölümler, bazen okuduğumuz o ağır ve varoluşçu edebiyatın yarattığı melankoliden sonra insana taze bir nefes gibi geliyor. Hayatı sadece olduğu gibi kabullenmek yerine, onu nasıl şekillendirebileceğimize dair pratik yöntemler sunması kitabı okunup bitirilecekler listesinden çıkarıp bir başucu rehberine dönüştürüyor. Elbette bazı yerlerdeki tekrarlar dikkatli okuyucuyu biraz yorabilir; ancak yazarın buradaki amacının o bilgileri adeta bilinçaltımıza kazımak olduğunu sezebiliyorsunuz.
Bu kitap, zihnindeki o kalıplaşmış gürültüyü susturup kendi öz sesini duymak isteyenler için kıymetli bir durak. Eğer bugünlerde kendiniz için yeni bir başlangıç arıyor, düşünce biçiminizi kökten bir temizliğe sokmak istiyorsanız, Todorova’nın bu rehberliği zihinsel bir detoks niyetine okunabilir. Benim için bu eser, sadece bilgi veren bir metin değil; aynı zamanda kendimle verdiğim oldukça samimi ve sessiz bir randevu gibiydi.
Tavsiye ederim