Doris Lessing’in Evlilikler kitabı, evliliği romantize eden kalıpların ötesine geçerek ilişkilerin görünmeyen katmanlarını sorgulayan güçlü bir eser. Kitapta yer alan hikâyeler, kadın-erkek ilişkilerinin yalnızca “birlikte yaşama” halinden ibaret olmadığını; güç dengeleri, beklentiler, hayal kırıklıkları ve bireysel özgürlük arayışlarıyla ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Lessing’in anlatımı oldukça sade ama bir o kadar da derin. Okurken kendinizi bir anda karakterlerin iç dünyasında buluyorsunuz. Özellikle evlilik kurumunun toplum tarafından nasıl şekillendirildiği ve bireylerin bu yapı içinde nasıl sıkıştığı üzerine yaptığı tespitler oldukça etkileyici. Yazar, okura doğrudan mesaj vermekten ziyade, karakterler aracılığıyla düşündürmeyi tercih ediyor.
Kitapta beni en çok etkileyen nokta, ilişkilerdeki “görünmeyen yalnızlık” duygusunun çok gerçekçi bir şekilde aktarılması oldu. Birlikte olan ama aslında birbirine uzak bireyler… Bu durum, günümüz ilişkilerine de fazlasıyla ayna tutuyor.
Kısacası Evlilikler, klasik bir aşk ya da evlilik kitabı değil; aksine bu kavramları sorgulayan, zaman zaman rahatsız eden ama tam da bu yüzden etkileyici olan bir eser. İlişkiler üzerine düşünmeyi sevenler için kesinlikle okunması gereken bir kitap.