Bir liderden daha fazlası...
2026 51. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 10:59
"Atatürkçü olmak bir amaç değildir; çünkü Mustafa Kemal’in hedefi de Atatürkçü olunması değildi. Bize asıl gereken Mustafa Kemal'i tanımak ve anlamaktır. Çünkü ancak o vakit hedeflerimiz Mustafa Kemal'in hedefleri ile örtüşür." Tarih kitaplarını okumayı her zaman sevdim. Özellikle Mustafa Kemal’i ve Atatürk dönemini anlatan eserlerin yeri benim için bambaşka. Farklı yazarların kaleminden onun hayatını, Cumhuriyet’in kuruluş sürecini ve tarihimizin dönüm noktalarını okudukça; cephede verilen mücadeleleri, memleketin içinde bulunduğu zorlukları ve Mustafa Kemal’in eşsiz dehasını daha derinden hissediyorum. Onun karizması, tavrı, ileri görüşlülüğü ve kararlılığı her seferinde beni yeniden etkiliyor. Bugüne baktığımda ise insanın içi burkulmadan edemiyor. Onca kahramanlık, verilen sayısız şehit, cephe gerisinde bekleyen analar, bacılar, yarım kalan aşklar… Hepsi ne içindi diye sormadan geçemiyor insan. İşte tam da bu noktada, geçmişi anlamanın bugünü sorgulamak için ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha fark ediyorum. Yarının Adamı 1 - Mustafa Kemal'i Anlamak adlı eserde, Con Sinov Mustafa Kemal’in Harp Akademisi’nden mezuniyetinden sonraki süreci yalın ve akıcı bir dille ele alıyor. Şam sürgünü, Trablusgarp ve Bingazi’deki mücadelesi, zor şartlar altında aldığı sorumluluklar… Tüm bunlar, onun ne denli hızlı ve akılcı kararlar alabildiğini, ileriye dönük düşünebilme yetisini ve güçlü gözlem kabiliyetini gözler önüne seriyor. Yazarın anlatımındaki sadelik ve samimiyet. Okurken bir tarih kitabından çok, bir sohbetin içindeymişsiniz hissi uyandırdı bende. Ve en önemlisi, Mustafa Kemal’i anlamanın ne kadar büyük bir değer olduğunu bir kez daha hatırlattı. Düşünen, sorgulayan, gördüğü yanlışları dile getirmekten çekinmeyen, açık sözlü ve cesur bir lider… Geçmişin değil, yaptıklarıyla ve fikirleriyle yarının adamı olan bir isim: Mustafa Kemal Atatürk. Onun fikirleri, nesilden nesile aktarıldıkça daha da güçlenecek; her yeni nesille birlikte daha ileriye taşınacak. "Atatürk, 'dünün devlet adamı' gibi görünüyor olsa da aslında o yarının adamıdır. Yeter ki ona; önyargılardan, bağnazlıktan, ve ideolojik körlükten kurtularak bakma yeteneğini gösterelim."( Erol mütercimler) Serinin ikinci kitabı Yarının Adamı 2 - Gaflet, Dalalet, Hıyanet'bıyla okumaya anlamaya devam Mustafa Kemal’i daha iyi anlayabilmeniz dileğiyle, keyifli okumalar.
Yarının Adamı 1 - Mustafa Kemal'i AnlamakCon Sinov · Masa Kitap · 20221,712 okunma