···Okunma: 26 Nisan 2026 19:30 Kendi kök yaşamında türlü türlü sorunlarla köşeye sıkışan ve sorunların baskısı nedeniyle ölmeyi canı gönülden isteyen Nora Seed’e, kurgusal bir “Gece Yarısı Kütüphanesi” ile yaş(an)ması muhtemel sonsuz sayıdaki yaşamı bir göstermeye çalışan ihtiyar kütüphaneci Louise Elm’in hayli felsefi konuşmalarını içeren bir kitap “Gece Yarısı Kütüphanesi.”
Kitabı okurken “felsefe” denilen okyanusa okuyucuyu nasıl çektiğini anladım. Güçlü dili ve etkileyici kurgusuyla, kahramanın yaşadığı diğer hayatlar,yalan olmasın, bana bir zamanlar izlediğim efsanevi bir diziyi hatırlattı. Bu dizi, 2000’li yılların başında yayınlanmasına rağmen halen izlenmekte. Bunu düşününce, aklıma şu soru geldi: “Matt Haig’in bu kitabı, 20 yıl, 30 yıl ya da yarım asır sonra hâlâ okunur mu?” Bunu elbette zaman gösterecek ama yayınlandığı 2020 yılında “Yılın En AŞ’yi Romanı” ödülünü alması, sanırım bir ipucu.
Yaşamak ihtimalimiz olan sonsuz hayat olabilir ama bizi artı ve eksilerimizle biz yapan şey, kök yaşamımızdadır.