2026 25. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 15:32
Katlanılmaz Sığırtmaç, Roberto Bolaño’nun son kitabı benimse onunla ilk karşılaşmam oldu. Okurken bunun son kitabı olduğunu bilmiyordum. Kitapta beş öykü ve iki deneme yer alıyor (Bu bile farklı bir kitap karşısında olduğumu hissettirmişti bana). Özellikle Edebiyat+Hastalık=Hastalık başlıklı, ortak teması hastalık olan kısa yazılardan oluşan (Hastalık ve Seyahat, Hastalık ve Şiir, Hastalık ve Belgesel gibi) denemesi biraz kalbimi kırdı ve yazarın üzerindeki ağır hastalığın gölgesini, sona yaklaşan bir yazarın satırlarını hissetmemek mümkün değildi. Öykülerinden Katlanılmaz Sığırtmaç’ın yanı sıra Farelerin Polisi ve Álvaro Rousselot’nun Seyahati’ni sevdim. Özellikle diğer fareleri öldüren bir katil fareyi arayan polis farenin anlatıldığı Farelerin Polisi öyküsü, lağımdaki fareleri insan topluluğu gibi düşünerek okuyunca çok daha etkileyici ve düşündürücü bir hâl aldı. Sonuçta Bolaño ile tanışmam beni heyecanlandırdı. Özellikle denemelerinde andığı, atıfta bulunduğu pek çok yazar, onları anarken takındığı hırçın ve cesur tavır, düzeni eleştirirken kurduğu farklı dünyalar ve mizahlı sivri dili bende merak uyandırdı. Romanda da Bolaño’yu görmek isterim.
Katlanılmaz SığırtmaçRoberto Bolano · Can Yayınları · 202288 okunma