2026 32. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 10:37
Georgi Gospodinov müthiş yaratıcı; kurmacadaki başarısına hayran olduğum bir yazar. Kendi deyimiyle bir “hikâye avcısı”. Ama mesele yalnızca avlamak değil, yakaladığını aktarma mahareti. Sanırım burada çevirmenin de hakkını vermek gerekir Ve Her Şey Aya Büründü gerçekten muhteşem. Öyle özgün ve akıcı öyküler var ki, kitap bittiğinde toplamda 19 öykü olmasına şaşırdım. Tek oturuşta bile bitecek bir ritme sahip. En beğendiğim öyküleri sıralamak zor; birkaçından kısaca bahsetmek istiyorum: Tören Kuşaklar arasındaki o sessiz açılmayı, fark edilmeden büyüyen mesafeyi anlatıyor. Aynı yerde başlayan hayatların, başka şehirlerde ve ülkelerde dağılırken geride bıraktığı o tanıdık hüznü taşıyor. Gelenekselin yok oluşunda bir acı tat var. Baba Edinme İnsanın içine işleyen bir sıcaklığı var. Çocuklar evlat edinilebiliyorsa, babasız bir çocuk da kendine bir baba edinebilir; üstelik bu bir insan olmak zorunda değil. Sevginin sınır tanımadığını hatırlatan çok zarif bir öykü. Ve Her Şey Aya Büründü Kitaba adını veren bu metin, yakın geleceğe dair karanlık bir ihtimali yokluyor. Ölümün bile dizginlendiği bir dünyada, yaşamın anlamı neye dönüşür? Ölüm geldiğinde tüm tanıklar uzaktaysa, buna mesafenin şiddeti denir. Bu kitapta tanışmanız gereken Carla, Henry, Lora, Floraller ve içmeniz gereken bir fincan vişne çayı var. Buluşmaya gecikmeyin; geç kalırsanız da o çayı tek için.
Çağdaş Öykü
Ve Her Şey Aya BüründüGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 2026123 okunma