"Fiyatların artması gerekmez mi?" diye sordum.
"Başında iyi yöneten bir hükümeti olan eğitimli bir toplumda artması gerekmez. Aslında fiyatların düşmesi gerekir. Kuşkusuz bu yalnızca kuramsal olarak geçerli. Fiyatların artmasının nedeni cehaletten kaynaklanan hırs ve korkudur. Okullar insanlara para konusunda daha çok şey öğretseydi, dolaşan para miktarı artacak, fiyatlar düşecekti; ne var okullar insanlara yalnızca para için çalışmayı öğretmekle kalıyorlar, paranın gücünü kuşanmayı öğretmekten uzaklar."
"İşletme fakülteleri de var ama, değil mi?" Soru Mike'tan gelmişti. "Sen değil misin bana işletme fakültesinde lisansüstü öğrenim yap diyen?"
"Evet," dedi zengin baba. "Gelgelelim, işletme fakülteleri öğrencilerine abaküsü daha ustaca saymayı öğretmekle yetinir. Abaküs ustası sakın bir işyeri açmaya kalkmasın. Onların tek bildiği rakamlara bakmak, işçi çıkarmak ve işyerini batağa sürüklemektir. Bunu biliyorum çünkü benim de yanımda abaküs ustaları çahşıyor. Tek bildikleri maliyeti düşürmek ve fiyatları yükseltmek, ki bu sorunu daha da artırıyor. Abaküs hesabı önemli. Keşke bunu bilen daha çok kişi olsa, ama tek başına yeterli değil elbette," diye ekledi öfkeyle.
"Çözümü var mı peki?"
"Var. Duygularınızı düşünmek için kullanmayı öğrenin, duygularınızla düşünmeyi değil. Ücretsiz çalışmayı kabul ettiğinizde, ilk kez duygularınızı denetlemeyi öğrendiniz; ben de umut vaat ettiğinizi anladım. Duygularınıza karşı direndiğinüzde, yani size daha çok para önerdiğimde baştan çıkmadığınızda, duygularınıza teslim olmak yerine düşünmeyi öğreniyordunuz. İlk adım bu."
"Bu adımın bu kadar önemli olması niye?"
"Bilmem," dedi soruma karşılık, "bunu bulmak size düşüyor.
Zengin Baba Yoksul BabaRobert T. Kiyosaki