2026 44. kitabı
İlk sayfalarından itibaren insanı içine çeken kitaplar vardır ya tamda öyle bir kitap. Yağmurun Gelini, duygusu oldukça yoğun bir hikâye barındırıyor. Geçmişin izlerini taşıyan gerçek yaşam öykülerinden beslenen bu roman; aşk, töre, kayıp ve umut arasında sıkışıp kalan hayatları anlatıyor. Okurken en çok dikkatimi çeken şey, Delal ve Şiyar’ın hikâyesinin sadece bir aşk hikâyesi olmamasıydı. Bir yanda büyük bir sevgi, diğer yanda toplum baskısı ve kaderin sert yüzü Delal’in yaşadığı kırılmalar ve içsel çatışmaları oldukça gerçekçi hissettiriyor. Şiyar’ın ve çevresindeki karakterlerin yaşadıkları ise dönemin zorluklarını ve çaresizliğini açıkça yansıtıyor. Özellikle Cengaver’in ortaya çıkışıyla birlikte hikâyenin yön değiştirmesi, olaylara dramatik bir derinlik katmış. 1950’li yıllarda sınırda yaşanan acıların, mayınların ve kaçakçılığın hayatları nasıl altüst ettiğini görmek, kitabı sadece bir roman olmaktan çıkarıp adeta bir tanıklığa dönüştürüyor. Bu yönüyle hikâye hem etkileyici hem de düşündürücü. Delal karakterine hem çok üzüldüm hem de her şeye rağmen güçlü duruşuna hayran kaldım. Özellikle Baran'ın hayatı için kendi hayatını hiçe sayarak töreye karşı durması okurken beni çok etkiledi. Diğer yanda Zeyno'nun geliniyle benzer bir kader yaşıyor olması ayrı bir hüzünlüydü benim için. Sinan Akyüz’ün kaleminin sade ama etkileyici bir dili var. Akıcı bir anlatımı var ve merak duygusunu sürekli canlı tutuyor. Özellikle duyguları aktarma konusunda oldukça başarılı. Abartıya kaçmadan, doğal bir şekilde okuyucunun kalbine dokunabiliyor. Gerçek hayattan ilham alması da anlatımına ayrı bir samimiyet katmış. Yağmurun Gelini, hem hüzünlü hem de umut barındıran, okurken insanın içini burkan ama bir yandan da devam etmeliyiz duygusu bırakan bir roman. Duygusal ve gerçekçi hikâyeleri seviyorsanız kesinlikle şans vermeye değer.
Yağmurun GeliniSinan Akyüz · Alfa Yayıncılık · 20173,711 okunma