Yeşil Mürekkep - Mini İnceleme/Kendime Notlar
2026 15. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 22:40
Osman Balcıgil bin sayfalık kitap yazsa yine de okurum. Öyle akıcı bir dili var ki sayfaların nasıl geçip gittiğini anlamıyorum bile. Yazarın Ela Gözlü Pars Celile’den sonra okuduğum ikinci romanı olmakla beraber kendisinin diğer kitaplarına da baktığımda biyografik roman tarzına yöneldiğini fark ettim. Bu eserinde de Türk edebiyatının önemli ve değerli isimlerinden Sabahattin Ali’nin; yazarlık yolculuğu, insan ilişkileri, politik söylemleri sebebiyle cezaevinde geçen günleri, evliliği ve minik Filiz’i, öğretmenlik ve çevirmenlik, redaktörlük mesleklerini icra edişi, ve ülkesinde artık barınamayacağını anlayan bir aydının nefes alabileceği, normal bir insan gibi hayatını idame ettirebileceği bir yaşam istemesi üzerine ülke sınırlarının dışına çıkarken öldürülmesi konu ediliyor. … Son sayfaları yutkunmadan okumak çok zor. O aşamaya nasıl geldiğini, nelerin Ali’yi bu kaçışa sürüklediğini anlamaksa zor değil. … Kitapta pek çok dipnot var. Bu dipnotların hepsi minik birer hazine gibi. Kesinlikle es geçilmemesi gerekiyor. … Uzun lafın kısası okunmasını şiddetle tavsiye ederim.
Yeşil MürekkepOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20266,6bin okunma