Mübarekler buyurdular ki: Hiç kimse şahsen, kendi kendine kurtulamaz. Çünkü dünya bir sarmaşık otu gibidir, adamın her tarafını sarmıştır. Bundan, bununla ancak, buyurdu Mübarekler, bir Allah adamını tanıyacak, bir de iyi arkadaşlar seçecek, onlarla görüşecek. Çünkü insanın bir aklı var, bir de kalbi var; akıl ayrı bir dünya, kalp ayrı bir dünya. Akıl işte tıbbiyeli olur, mühendis olur, inşaat yapar, bir şeyler yapar. Ama kalp ayrı bir olay; ayrı, kalp ayrı. Peki kalp ne olur? Şimdi bir kitap alırsın, bu kitaptan iki şekilde istifade edersin veya zehirlenirsin. Nedir onlar? Birisi, beynine, aklına teybe doldurur gibi, not alır gibi istediğin kadar bilgi doldurabilirsin; akıl buna müsaittir. Ama kalp değil; kalp ancak yazarının kalbi kalp ise, onun kalbinde Allah sevgisi varsa, onun kalbinde dünya muhabbeti yoksa, Ehl-i Sünnetse, bid'at ehli değilse... Çok böyle bir zatın kitabını okuduğumuz zaman, diğer kitap okur gibi bir şeyler öğreniriz ama biz farkında olmadan kalbimizin nurlandığını hissederiz. Efendim, nasıl hissederiz? Dünyadan soğukluk başlar, arkadaşlarına karşı, kardeşlerine karşı sevgi artar. İşte bu sevgi ve bu dünyaya soğukluk, kalbin temizlendiğine alamettir.
*ENVER ÖREN*
(Rahmetullahi aleyh)