Suçlular sadece başka insanları hedef seçmediler. Yani yakın akrabalardan yada Koç, hoca amca gibilerden de çıkabilir.
Bazı ebeveynler Belki de çocukları tedirgin etmekten korkarak hiçbir şey yapmazlar. Maalesef bu başını kuma gömme tarzı yaklaşım çocukların savunması kalmasına sebep olur.
Tüm eleştirilere itaat etmelerini gerektiren katı bir tarzda yetiştirilmiş çocuklar özellikle risk altındadır.@
Hayatta hiçbirimiz her şeyi çözemeyiz, Bu yüzden başkalarının tavsiyelerine başvurur.
Çocuk yetiştirme konusunda ucuz teorilere başvuranlar, kendilerini Nasrettin hoca'nın masalında yanlarında bir eşekle ve oğluyla giden hocanın durumunda bulurlar. Yani ne yapsalar çözüm bulamıyormuş gibi hissederler.
Sezgi ve sağduyudan yararlanmak
Sezgi bir şeyi düşünmeden anlamanı sağlayan ani bir histir.
Mesela ani ve sebepsiz bir duyguyla karşıdakinin iyi biri olmadığını hissedebilirsiniz işte bu sezgidir. Mesela bazı iş adamları sahte bir işin neredeyse kokusunu alır. Birkaç yıl polislik yaptım ve Sezgin kayda değer bir şekilde gelişmeye başladı.
Sezgi ve sağduyu birlikte gider. Birçok insanın başı sağduyu görmezden geldiği için belaya girer.
Sağduyu, eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, genellikle gerçek olmadığını öngörür. Mesela baba çocuklarıyla aşırı ilgilenen bir Koru şefini tuhaf bulduğunu ancak çocukların ve annelerinin bu ilgiden memnun olduklarını bildiğinden onların mutsuz etmek istemediğini itiraf etmiş. Yani sağduyu ve sezgisini görmezden gelmiş ve bedelini oğlu ve ailesi ödemiştir (tacizci bir Kore şefi olayından alıntı)
yetişkinler sağduyu sahibidir bunu çocuklarına da geçirmek için çaba göstermelidir. Küçük çocuklara bile sezgilerine güvenmeleri öğretilebilir. Şüphelenen bir çocuk kaba davranmaktan korkmadan kaçmalıdır.
Çocukların sevgilerini güçlendirmeye başlamanın vaktinin geldiğini düşünüyorum.
Çocuklara sağduyu stratejileri kazandırmak
İlk şey çocukları ürkütmekten kaçınan. Katiller hakkında korkunç hikayeler onları rahatsız eder. Saldırıya uğramanın sonuçları yerine kendini korumanın pozitif yolları üzerinde durun.
Uzak durmanız gereken her şeyi tek tek söyleyemem fakat yardımcı olabilecek bir tavsiye:*büyük annenize göstermek istemeyeceğiniz hiçbir siteye girmeyin)@ çocuklar hemen anlamıştır.
Mağdur olmaktan kaçınmak için herkesin nazik ve görgülü davranmak iyi bir yöntemdir. Gazeteler Her gün birine ters baktığı için yaralanan öldürülen insanlarla ilgili haberlerle dolu. Nezakete kabalıktan daha iyi karşılık vereceklerini varsaymak sadece göstergesidir.
Pratik yapmak için ya olursa durumları yaratarak stratejileri sürekli güçlendirmelisiniz. Örneğin düşünmelerini isteyin ya yangın çıkarsa ne yapacaklar. Gözleri kapalıyken en yakın çıkışı göstermelerini isteyin.
Güvenlik konusunda sağduyu kazandırmanın 5 kuralı
• Gereken zamanı harcayın: cinsel tacizden korunmak için ona tam olarak ne tür davranışların çizgiyi aştığını açıklamak için vakit harcamanız gerekir. Zaman sınırlı bir kaynaktır ancak bir sorunu önlemek için zaman harcamak meydana geldiğinde yapılacaklar için zaman harcamaktan çok daha kolaydır.
• Kötü davranış örneklerini belirtmekten korkmayın: hayat tarzı farklı insanlar için yargılayıcı olma deriz çocuklara ancak çocuklara daha dolaysız yoldan anlatılmalıdır. Bebeğimler daha yargılayıcı olmalı ve yanlış yolda ilerleyen insanları göstermelidir. Buna iyi bir örnek küçük yaştaki hamilelikler. Çocuklara bu genç insanların seçimlerinin etkilerinden bahsetmek uygun. Örneğin 15 yaşındaki kızın geceyi geçireceği bir misafirliğe hazırlanırken” bu tür şeyler yapabileceğine seviniyorum geçen gün gördüğümüz bebeği olan kız hiç yatıya davet edilmiyordur” gibi şeyler söyleyerek dolaylı da olsa fikrinizi belirtebilirsiniz.
Boynunda dövme olan bir genç gördünüz, plajda harika görünse de iş görüşmesi için hiç de uygun olmayacağını belirtmek yanlış olmaz. İyi bir restaurant havaalanı ya da finansal başarı sağlamış insanların olduğu bir yere gittiklerinde bu tür süsleri olan kaç kişi gördüklerini sorun.
Tavsiye: bazen gençlerin eve dönüş saatleri ebeveynlerinin uyku saatinden sonra olabilir bunun için hem uyuyup hem de verdikleri sözü tuttuklarından Emin olmak için. Eve dönüş saatine bir çalar saat kurun çocuk eve döndüğünde alarmı kapatacaktır eğer dönmezse sizi uyandıracaktır.
Süzgeç oluşturun
Yasaklar çekicidir. Yasaklama çabaları başarısızlığa mahkumdur. Eğer kötü ise çocuğun zihninde Süzgeç oluşturun ve kapamalarını sağlamaya çalışın. Mesela film, çocuklara neyin izlemeye değer olduğunu anlatarak televizyon programları ve filmlerde hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyleri kelimelere dökmelerini isteyerek kendileri için düşünülebilen eleştiren dim ağlar yaratılabilir.
Örneğin pornografiden bahsederken çocuklarına seksin birbirlerini seven iki insan arasında geçen ve onların da uygun yaşa geldiklerinde keşfedecekleri bir şey olduğunu, p**** film ve dergilerin seksi bayanlaştırıp çirkinleştirdiklerini anlatmalıdır. Neden kötü olduğu hakkında mantıklı bir açıklama yapmak hayır demekten daha anlamlıdır.
Çocuklara inandıkları doğrular savunmayı öğretin
Çocukların hayatları otorite sahibi kişilerle dolu tüm yetişkinler ve gençler itaat edilecek kimselerdir maalesef bu sübyancıların işine gelir.
Çocuklara doğru olduğuna inandıkları şeyi savunmaları öğretilmeli.
Evinizde ebeveynleri dışında kimsenin izin almadan çocuğun odasına giremeyeceğine dair bir kural varsa ve çocuk amcasından çıkmasını istiyorsa ev kurallarına bağlılığından dolayı övülmeli. Bir akrabayı utandırdığı için cezalandırılmamalı.
Ebeveynlerin sorgusuz desteğini aldıklarını bilen çocukların istismara maruz kalma ihtimalleri çok daha düşük.
Bir olayda mağdur olmamaya çalışın
Ne zaman bir restorana gitsem bela arayan tipler var mı diye bakarım eğer şüphelendiysen başka bir yere giderim. Mağdur olma riskini azaltabilirsiniz. Suçlular insanlara bir aslan sürüsünün antilop sürüsüne baktıkları şekilde bakarlar. En zayıf görünenleri seçip öldürmek için harekete geçerler.
Güvenlik stratejileri
• Güvenlik konusunda aile sözleşmesi yapabilirsiniz mesela basit şeylerle başlayın kapıyı kilitlemeyi kararlaştırmak yabancıları içeri almamak telefona güvenli bir şekilde cevap vermek.
• Çocuğunuz televizyon programının tek amacının izleyicilerin reklamlar izlenmesini sağlamak olduğunu anladığı zaman, programın niçin bu kadar şiddete yer verdiğini anlayacaktır.
• Çocuklarımız Çevrelerini kollayarak ve başkalarına yansıttıkları imaja dikkat ederek mağdur olmaktan korunabilirler.
Aile sözleşmesi
Tehlikeli bir dünyada birbirlerine bağlayan sözleşmeler iyidir. Güvenliklerinin tüm ev halkının düşünceli davranmasına bağlı olduğunu anlamalarına yardım edin.
Belgenin hazırlanmasına herkes katılsın fikir birliğine var olmasına yardımcı olun. Bu sayede çocuklara yasaları nasıl yapıldığını öğretmiş de olursunuz.
Mesela eldivenliği ile ilgili 5 ya da daha fazla Kural bulunabilir. Ve ortak hareketsin faydaları üzerinde durun
Mesela 14 yaşındaki isteksiz bir genç hırsızın çalacağı ilk şeyin tableti olduğunu öğrenince güvenlikle ilgili almaya daha istekli olabilir. Mümkünse soygunun olduğu eve gidilmesini ve nelerin çalınıp bunun aileyi nasıl etkilediğini dinlemelerini sağlayın. Veya bununla ilgili video varsa olay öncesini dinlemelerini sağlayın.
Kural kategorileri şu şekilde olabilir
• Evin güvenliğini sağlamak (yapılan durumlar insanlara bilgi verebilir, ya da perdelerin açık ya da kapalı olması ya da ışığın açık ya da kapalı olması, gerekliyse alarmı açabilirsiniz, anahtarlara ulaşın anahtarlar kimde duracak nereye saklanacak, aile fertlerinin yer ve eşyalarına saygı göstermek...)
• Eve gelen misafirler (ebeveynlerden sır saklamak kapıyı yabancılara açmak davet edilmeden çocukların odalarına girmelerini sağlamak konusunu konuşun.
• Eve beni dışındaki yetişkinler (ebeveyni olmayan yetişkinlerin uygun ve uygun olmayan dokunuşları)
• Acil durumlar.(Acil durumlarda yapılacak listesi aranacak kişiler numarasının ezberlenmesi gidilecek sağlık kuruluşları. Aile parolası. Yangın tedbirleri. Ev içinde saklanılacak güvenli yer.. gibi konular belirlenmeli
Mesela sosyal medya durumları yapılırken bunun herhangi bir sakıncasının olup olmadığını mesela evin boş olduğunun mesajını verip vermediğini , evde yalnız olduklarının mesajını verip vermediğini düşünmelerini isteyin. Yani ebeveynlerinin evde olmadıklarını söylememelerini tembih edilmeli. Sanki onlar evdeymiş gibi ne bir tavır içinde olmaları daha güvenli. Annem şu an gelemiyor gibi bir şey annem evde yoktan daha güvenlidir..
Çocuklarınızı sürekli arayıp ebeveynlerin evde olup olmadıklarını öğrenmek isteyen biri gibi. Baban nerede annen ne zaman dönecek gibi sorular sorun. Çocuğunuza sizi sonra arayacak bir cevabını dinlemeyen birinin yüzüne telefonu kapatabileceğini söyleyin.
Anahtarın yeri ve oraya nasıl ulaşılacağı gibi konuları bir kağıda yazıp sözleşmeye imza atmak topluca iyi bir fikirdir herkesin tek tek imzası için öne çağırıldı bir imza töreni iyi olabilir herkese sözleşmenin bir kopyası verilmeli gerektiğinde düzeltmeler yapılabileceği açıklanmalı.
Medyaya hakim olmak: çocuklarınızı etkileyen güçleri kontrol altında tutmak.
Çocuklar dünya görüşlerinin çoğunu internetten öğrenirler bazen sansasyonel haberler onları güvende olmadıkları düşüncesine itebilir. Bu sosyal medya yanlış kararların sonuçları hakkında konuşmak için iyi bir giriş sağlayabilir.
Çoğu zaman çocuklar reklamların almaya kışkırtladıları şey için suç işlerler. Reklam tarafından yönlendirilmekten sakınmayı öğrenmek her çocuk için iyi bir şeydir. Reklam sektörü baştan çıkarıcı şekilde sunumlar yapar. Çocuklar ailelerinden öğrendikleri kalıplar sayesinde korunabilirler.
Reklamlar
Tüm kötülüklerin kökünde para aşkı varsa reklamcı da kötü meyve ağacının gövdesidir. Reklamcılar çocuklara ulaşma konusunda uzmandır.. çocuklara sabırlı ve iyi birer tüketici olmaları öğretilmeli
Çocuklara reklamcıların izleyicilerle nasıl kukla gibi oynadıklarını anlatın. Ve çocukların isteğini artırmak için ne gibi teknikler kullandıklarından bahsedin. Yakın plandan ve çılgınca eğlenen çocukların elinde gösterilir oyuncaklar. Çocuğunuzun bunlar hakkında ne düşündüğünü tartışın. Almak mı istiyor neden bir eşyaya anormal bir ilgi göstermesini isteyin buna bayılacaklar.
Reklam çıktığında kullanılan teknikleri gösterin sizi etkilediklerini itiraf edin.
Çocuklara süpermarketlerdeki ürün çeşitlerini tanımayı öğretin. Neden kasanın kenarına şeker ve sakız konulduğunu sorun. Sizin de alma dörtlüsüne kapıldığınızı itiraf edin.
Uygulama: örneğin bedava oyuncak reklamı yapan bir mısır gevreğini eve getirin çocuğunuz okuyabiliyorsa üzerindeki yazıyı okutun ve resimlere dikkatini çekin. Ne büyüklükte olduğunu ne kadar eğleneceğini ve diğer beklentilerini sorun. Kutuyu açın oyuncağı çıkarın oyuncağın ne kadar adi ve plastikten olduğunu gösterin. Ve bu durumu beklentileri ile kıyaslayın. Ve çocuğunuza bu aldatma hakkında ne düşündüğünü sorun.
Çocukların zaman kavramı yetişkinlerden farklıdır çocuklar için bir hafta yetişkinlerin bir ay ya da bir buçuk ayına denk düşer. Ertelemeyi ve sabretmeyi mümkün olduğu kadar erken yaşta öğretmek gerekir. Buna doğum gününü bayram veya yılbaşı yaklaşırken başlayabilirsiniz. Daha büyük çocuklara Kredi kullanımı öğretilmelidir. Ekonomik sorumluluğu öğrenmenin en uygun yeri evdir.. küçük çocuklara günlük harçlık büyüklere haftalık verilebilir. Kredi kartı harcarım mallarının kontrolden çıkmasının ne kadar pahalıya patlayacağını anlatın.
Bebeğinler çocuklarla kredi kartını büyük eşya almak için kullanırlar araba veya beyaz eşya gibi bunlar alırken çocuklarınızı da bu işe dahil edin. Örneğin fiyatı yükseltilmiş Bir arabayı nakit ödemede indirimli almanın yanlışlığını. Gelecek yıla kadar ödeme yok kredisi ile alımların gizli masraflarını belirtin.
Çocukların kendi süzgeçlerini oluşturabilmeleri için onlara eleştiri becerisi kazandırmaya çalışilmalıdır. Sinema iyi bir başlangıç yeri olabilir.
Sinema
Filmler özellikle korku filmleri sinema salonunda çocukları korkutabilir. Filmleri örnek göstererek skinleri sınıflandırma sistemlerini anlatın yeterince büyüklerse profesyonel film eleştirmenlerinin fikirleri hakkında konuşun.
Kaliteli film eleştirileri yapan YouTube kanalları birlikte izleyebilirsiniz. Eleştirel düşünmeye teşvik edin, neden beğendiklerini ve beğenmediklerini söyleyin.
Eleştirileri okuyun ve eleştirmenlerin dediklerine katılıyor musunuz çocuğunuza da sorabilirsiniz. Düşüncelerini düzgün ifade etmelerini sağlamaya çalışın kötüydü yada bayıldım gibi kısa cevaplarla yetinmeyin.. düşüncelerini düzenleme ve çözümlemelerine yardımcı olun. Sevdikleri veya sevmedikleri şeyler için sebep göstermeye teşvik edin bu onlara tartışma becerisi kazandırır. Bu eleştirel beceriler okulda edebiyat analizinde işimize yarayacaktır.
Çocuklara televizyonun nasıl işlediğini açıklamak televizyon izleme saatlerini kısıtlamak ve onlara seçici televizyon izleyicileri olmalarını öğretmek Temel hedefimizdir.
Televizyon nasıl işler
Küçük kız eve televizyon reklamları gördüğü tenis ayakkabısıyla gelir. Reklamlardaki tenis ayakkabısının onu daha yükseğe zıplatmasını ve daha hızlı koşmasını sağlayacağını sanarak alabilir çocuk.
Ekranı tamamen kapatıp kitap okumak çok daha iyi duruma getirir çocuğu Ama bunu yapmak kolay değildir. Çocuk 12 yaşına gelinceye kadar televizyonu tamamen devre dışı bırakmak dikkate değer bir seçenektir. Teşvik parasal veya başka türlü ödülle gelir. Mesela televizyon izlemedikleri her hafta için yeni bir lego veya kitap ya da oyun alanına veya etkinlik sahasına gitme teklifi önerebilirsiniz. Veya uzun süreler için 6 ay gibi onlara arkadaşlar için parti düzenleme ya da tatil seçenekleri sunabilirsiniz. Fişini çekemiyorsanız en iyi seçenek süresini kısıtlamaktır.
Televizyon rehberiniz olsun
• Seçici izleyici olun
• İnsanları güldüren hareketlerin gerçek hayatta çok iyi örnekler olmadığını da bildirin.
Şiddetin korkunçluğunu ifade etmeye çalışın. Silah yarasına ciddiyetinden bahsedin. Televizyonda birisi vurulduğunda çocuğa şunu soralım vurulmak nasıl bir duygu buraların ailesi ne hisseder vurursan çocuğun ne hisseder bunları sorun..
Haberler: birçok haber haber niteliği taşımaz çünkü haber: herkesin hayatını ilgilendiren önemli konulardan oluşmalı magazinden değil. Mesela bizi hiç ilgilendirmeyen bu magazinsel bir olayı günlerce yayında tutup bizi gerçekten ilgilendiren vergi ve kefaletle ilgili tasarruf ve Kredi ile ilgili haberlerin hiç yapılmaması bir tür dolandırıcılıktır. Sizi ilgilendiren gerçekleri saklayarak size haber olarak hiç ilgilendirmeyen sıradan insanların hayatlarını sunarlar.
Aşırı şiddet içeren şeylere çok maruz kaldıkça artık çocuklar için kurbanlar gerçek insanlar gibi görünmez failler ise kutsal bir programın oyuncuları gibidir. İşte bu yüzden ebeveynler izledikleri hakkında konuşmalıdır çocuklarıyla rahatsız ediyorsa televizyonu kapatayım.
Hangi insanlar en çok televizyona çıkıyor ya da izleniyor. Amacımız çocukların kalplerini kurbanlar için yakınlık ve anlayışla ama suça karşı öfkeyle dolu tutmak olmalıdır.
Müzik
Ebeveynler ve çocuklar aynı şarkıları sevmeseler de her iki grup için önemli olan geniş bir müzik yelpazesini tanıyıp değerlendirmektir çocukları küçük yaşta birçok müzik türüyle tanıştırarak bu yapılabilir..
Mesela çocukları yılda 3-4 kez senfoni konserine götürebilirsiniz ilk yarıyı dinlemesini bekleyin sonra isterlerse kitap okuyabilirler.
Çocuklarınıza müzik hakkında konuşmaya ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmeye çalışın sevdikleri müzik hakkında sorun bu grubu bu kadar iyi yapan şey ne en iyi parçası hangisi neden sevdiklerini anlattırın. Bilmiyorum cevabını kabullenmeyin birlikte müzik mağazasına gidin beğendiklerini göstermelerini isteyin.
Geniş bir müzik eğer bazen seni tanımalarını bir enstrüman çalmaya teşvik ederek sağlayabilirsiniz.
Yolda müzik dinlerken 15 dakika senin müziğini 15 dakika benim müziğimi dinleyelim demek müzik tartışmasına girmenin iyi bir yoludur.
Sevmediğiniz müziği küçük görmemeye çalışın.
Bir şeyi yasaklamak çocuğun kafasındaki değerini yükseltir.
Şarkıcı cinselliği anlatıyorsa büyük Büyük çocuğun dinlemesine karışmadığınızı ancak ne kendiniz duymak ne de küçük çocukların yanında çalınmasını istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Yine çocuğun sevmediğiniz bir tür müziği dinlediğini bilmek sizi sinirlerdirse de üzerinde çok durmamak daha iyidir büyütmezseniz sıkılarak başka bir şeye geçeceklerdir. Esas konu çocukların müzikleri hakkında konuşmayı sürdürmelerini sağlamaktır
Podcast
Küfürlü konuşan kişileri dinliyorsa benim yanımda dinleme yeter şeklinde ki mesajınızı iletmek yeterlidir.
İyi dinlenmek ya da çok dinlenmek için iyi ayarlanmış hakaretle espriyi birleştirerek gerçeklerin asla bir mübala fırtınasından önüne geçmesine izin vermezler.. DJ'leri başarılı kılan taktikleri hoşgörüsüzlük çabuk sinirlenme uzlaşmaz tutun ve kopma denilen şeylerdir.
Çocukların nefret söylemi illa kendini besleyen kanalları dinlememelerine dikkat edin. Konuşmacının anlattıklarını dinleyin sonra kapatıp çocuğunuzla duyduklarınız hakkında konuşun.
Çocuklar da internet
Aile bilgisayarı kullanın. Yani ailenin tüm fertleri birbirlerinin dosyalarına girmemeli. Davet edilmeden içeri girilmemeli ya da izin almadan.
Çocukların kullandıkları uygulamaları denetleyin
Çocuklar için öneriler
Yabancılara bir şey söylerken bunu gerçekten karşımdaki yabancının bilmesi gerekiyor mu diye sormayı öğretin gerekmiyorsa söylemesin.
Şunları asla açıklamayayım
• Kişisel şifre ve aile şifresi
• Sokak adresi
• Telefon numarası
• Okulunuz
• Ebeveynlerin iş yeri ve telefon numarası
• Kredi kartı numarası
• Fotoğrafınız
Çocuklarınızın internette neler yaptıklarını takip edin. Bunun için özel uygulamalar bakabilirsiniz.
İnternet ortamındaki insanlarla yüz yüze tanışmış gibi davranın kibar olun ırkı ve etnik ayrım yapmayın kaba şakalar yapmayın hiddetlenmeyin.
Güvenilir insanları gözaltında tutmak
Çocuklarınızı güvendiğiniz öğretmen din adamı kilisedeki papaz veya bale öğretmeni ,gibi kişilerin takibinin ve güvenilirliğinin kontrolünü yapın. Yine normalin dışında ilgi gösteren amca dayı hala veya kuzenlerin de takibinin yapılması faydalıdır.
Sadece cinsel taciz değil
Bir güreş hocası cinsel olarak zararlı olabilecek davranışlarda bulunmuş olabilir. Ya da bir kamp ya da gençlik lideri çocuğu suistimal edebilir. Hayatım olan akışına aykırı bir durum görürseniz şüphe edin.
En zor fark edilen taciz psikolojik tacizdir.
Mesela çocuğa senin neyin var diye bağırması psikolojik şiddettir. Ya da 3 yaşındaki kız çocuğunu sütünü döktüğü için ağlatması bakıcının şiddet uyguladığını gösterir.
Çocukların bilmesi gereken şeyler
• Vücudunun bazı bölgeleri sana özeldir anne baba doktoru hemşire dışında kimsenin dokunmaması gerekir ve bunu çocuklara bikini altındaki yer olarak tarif edebilirsiniz
• İyi dokunuş kötü dokunuş.
Koçun çocuğun sırtını sıvazlaması normaldir poposunu*** sıkıştırması normal değildir istenmeyen öpücükler normal değildir
• hiçbir yetişkinin onları sır tutmaya zorlamaya Hakkı olmadığını söyleyin. Sübyancılar genellikle çocuklara sessiz kalacaklarına dair söz verdirirler eğer konuşurlarsa birinin veya bir hayvanın başına kötü şeyler geleceğini söyleyerek tehdit ederler
• Anne baban senin tarafını tutacaktır. Sübyancı çocuğa kimse sana inanmaz der ki o zaman haklıdır çocukları dinleyin ve onlara inanın
• Hayır diyebilirsin. Çocuğa sezgisel güç aşılayarak sezgilerine göre davranabileceklerini öğretin tekrar tekrar onu rahatsız eden şeylere hayır diyebileceklerini temin edin.
Güveninizi kazanmak
“Bir kilise liderinin ya da Kur'an kursu hocasının kamp danışmanının ya da koçunun öyle bir şey yapacağını asla düşünmezdim” herkesin suçluluğ u kanıtlanıncaya kadar masum olduğunu farz eden ebeveynler suçu davet ederler.
Öğretmen Koç veya hocalarının çocukları nasıl davrandığını izleyin. Manalı veya suçlayıcı sorular sormanıza gerek yok.
Erken uyarı sistemi
Çocuklarına ulaşabilmek için bekar anneye ilgi duyuyor gibi görünüp onunla evlenmiştir sübyancı.
Ebeveynler ve çocuklar bir başka yetişkinin onun özel olduğunu düşünmesine bayılırlar. Amatör beyzbol koçu kızlarının takımdaki en çalışkan kız olduğunu söyler. Ona eğitici video kasetleri bırakır. Onunla birlikte 3 arkadaşını ekstra çalışma için bir vuruş sahasına götürür. Kız koçunun arabasını sürmesine izin verdiğini ağzından kaçırır. Birkaç soruyla çalışmadan sonra eve en son bırakılan kızın koçun kucağında oturarak direksiyonu çevirdiği Bu esnada koçun kaza olmazsa halinden korumak için onu bluzunun altından tuttuğu ortaya çıkar. Bu sürücülük maceraları, koçun kıza dediğine göre bizim küçük sırrımızdır. Kızlarının ilgiye boğulmasından memnun olan ebeveyn cömertliğin bir sebebi olup olmadığını merak etmemşlerdir.
Erken uyarı sinyalleri olarak şunları kabul edin
• Eve en son her zaman sizin çocuğunuz bırakılıyorsa
• Program belirsiz Bir nedenden dolayı diğer tüm çocuklar iptal eder ve gidemezlerse
• Çocuğunuz Bir yetişkin tarafından yolculuğa davet ediliyorsa birebir.
• Araba kullanmasına veya izin vermediğiniz başka bir aktivitelere bulunmasına izin veriyorsa
• Gençlik lideri çocuklara hep cinsellikten bahsetmekte ve açık saçık fıkralar anlatmaktaysa
• Yetişkin çocuklara çok dokunmak da ise
• Yetişkin sahip olduğu pornografik malzemeyi çocuğun tesadüfen bulmasına izin veriyorsa.
Megane kanunu
Polisin hüküm giymiş bir sübyancının taşındığı çevrenin sakinlerini uyarması gerekir. Sübyancıyı kasabadan kovmalarından korkan bazı polisler bu kanunu sevmezler ve isteksizce uygulamaktadırlar.
Konunun özü basit: eğer bir durum gerçekten olamayacak dendiği iyi görünüyorsa muhtemelen değildir.
Erkek izci liderlerinin referans isteyen bir form doldurmaları gerekir.
Yapabileceğiniz en iyi şey organizasyona katılmak ve grupla ilgilenmektir
Yine bağlı olduğu organizasyona liderlerini nasıl denetlediklerini sorun. Yönetmelikleri sıralayacaklardır. Bunlara uyuyor musunuz diye sorun cevap hayır ise sebebini sorun.
Bir kimsenin soruşturulması
Bu kişiyi ne kadar zamandır tanıyorsunuz ne derece tanıyorsunuz? Onunla nerelerde beraber çalıştınız?
Daha önce çalıştığı yerleri arayın. Bilgi isterlyin. Kanunlar çoğunlukla çocuklar için çalışanların soruşturulmasını engeller. Kayıtlara ulaşmanın en kolay ve direk yolu söz konusu kişinin iznini almaktır. Ancak birinin kayıtlarının görülmesini izin vermek istememesi istismarcı olduğu anlamına gelmez Çok uzun zaman önce işlenmiş suçları yani alkol ve uyuşturucu gibi gençlik hataları olabilir. Ya da soruşturulma fikrini rahatsız edici buluyor olabilir.
Ya da kişiden sabıka kayıt örneği talep edebilirsiniz.
Bazen masum kişilerde suçlu listesine girebilir örneğin bir babanın son derece asi 3 yaşında bir kızı vardır odasında uyuşturucu bulunca bir aylık ceza vererek uzun süredir beklediği bir konseri kaçırmasına sebep olur. Çılgına dönen kız polisi arayıp babasını cinsel tacizle suçlar ve babası tutuklanır (binlerce dolarlık avukat ücreti karşısında uzlaşıp talep eder ve hafifletilmiş suçtan hüküm giymeyi kabul eder. Suçsuzdur ama durum kayıtlara geçer ve adam ismailci listesine girer.
Ailenize dış dünya ile başa çıkmaya hazırlamak
Sana davranılmasını istediğin gibi davran ilkesini çocuklara öğret.
Nazik davranma problem çıkma ihtimalini azaltsa da iyi tavırlar kötü insanlarla bir yere kadar gider
İnsanlara saygılı davranmak
Bir kişi kaldırımın ortasından yürüyerek bir yerlerini kenara çekilmeye zorluyorsa onların fiziksel varlığını saygı duymadığını gösterir.. ve birisi yolundan çekilmek yerine ağzının ortasına bir yumruk indirebilir. Böyle bir tepkinin sebebi delikanlının bu kişiye yol verecek kadar bile saygı duymadığının anında fark edilmesinden kaynaklanır. Bu yüzden saygı duymayı öğretmek önemlidir
Nezaket ve görgü
İnsanlar başkalarına bakış davranış ve hitap tarzları yüzünden şiddete maruz kalmaktadırlar. Nezaket ve görgü başkalarına duyulan saygıdan doğar. Ve nazik davrandığınızda insanların kişisel alanlarına tecavüz etmezsiniz. Kibar insanlara karşı kibar olmak kolaydır. Çocuklarınıza tartışmalarda kullanabilecekleri sözler öğretmeye çalışın. Şahsi davranmamayı öğretin biriyle yaparsa çocuğunuzun kişiye yönelmeden hile üzerinde durmasını söyleyin. Çok sinirlense dahi mantık ve doğru kelimelerle bağırma ve tehditli olduğundan daha fazla tartışma kazanabilir.
• İnsanlarla konuşurken gözlerine bakın
• Gerektiğinde yetişkinlere efendim hanımefendi gibi hitapları demeyi bilin.
• Mümkün olduğu kadar kibar olun çocuğunuza ilk özür dileyen olmayı öğretin
• Hatalarınızı kabul edin
• Dakik olun. Çocuğunuza bir kol saati vererek ona vaktinde gitmeyi öğretin
Çevrenizi kollayın .
Kötü bir elektrik almışlarsa o konuda dikkatli olmalarını söyleyin genellikle doğru çıkar. Arabamı zarar görmekten koruyabileceğim en uygun yeri düşünmeden otoparka girmem. Merdiven veya asansöre yakın bir yere bırakırım ki ona kolayca ulaşabileyim. Bir sokakta yürürken özellikle geceleri uzak durmam gereken yer olup olmadığını kontrol ederim.
Çocuklarla ya olursa oyununu oynayın ya bir yabancı arabasını durdurup senden yaklaşarak bir yer tarif etmesini isterse? Nereye kaçarsın?
Kötü bir durumdan uzaklaşmak
Birdenbire ortaya içki çıkan Bir partiyi diğer çocukların spiral boyayla yazı yazmak istedikleri şehir parkı olabilir çocuklarınızın bu tarz aktivite ve etkinliklere katılmamak için kullanabilecekleri bahaneler hakkında konuşun. İyi hissetmedikleri eve gitmeleri gerektiği alkolle alınmaması gereken bir ilaç içtiklerini söyleyebilirler. Evi arayıp eve dönmelerini gerektiren bir sebep de duymuş olabilirler;)
sorun çıkarabilecek yerlerden uzak durmayı öğretin. Etrafa sataşan büyük çocuklar sarhoşlar agresif dilenciler ruhsal dengesi bozuk evsizler olabilir. Bir fastfood restorantı'na bela arıyormuş gibi görünen çocuklar geldiğinde gitme vakti gelmiştir
Çocuklarınızın yansıttıkları imaja dikkat etmelerini sağlayın
Suçlular genellikle tanıştıkları her insanı hemen tartarak potansiyel bir tehdit ya da uygun bir kurban olup olmadıklarına karar verirler.
Çocuklarınıza hızlı adımlarla bir amaca yönelik düz bir hatta yürüme ile amaçsız yürüyüşü gevşek adımlar ve gezerek bunları deneterek öğretin ve tehlike olduğunu sezdiklerinde acele yürüyüşe geçmelerini söyleyin.
Çünkü belalı tipler sokaklarda sürekli insanları inceleyerek ve sinyaller alarak planlar yaparak yürürler ve başarı şanslarını yükseltmeye çalışırlar. Sübyancılar grup halindeki çocuklardan uzak durup yalnız olana yöneleceklerdir. Kapkaççı sokakta kurban ararken bir amaca yönelik yürürken çantasını sıkacak kavramış işi varmış gibi görünen kızlardan uzak durur. Suçlular bu bilinçliliği hissederler ve
Kapkaççı adlı bin mil ötede gibi dolaşan zayıf pek de direnç gösteremeyecek gibi görünen genç kıza odaklanır. Mağdur olmayı önlemek için general ile randevusuna geç kalmış talim çavuşu gibi yürümek zorunda değilsiniz ancak kontrollü olduğunuz imajını yansıtmak zorundasınız.
Sert görünerek ve bedenleriyle bana bulaşma imajı yansıtabilir küçük çocuklar. Biri mahremiyetlerine tecavüz ettiğinde avazı çıktığı kadar bağırmayı öğretin. Hem mayosunu giyerken çadırdan içeri bakan kamp danışmanına çık git buradan diye bağıran çocuğun rahatsız edilme ihtimali sadece homurdanan çocuktan çok daha düşüktür.
Çocuklarınıza mağdur olmaktan korunmak için gerekeni yapmaları konusunda yetki verin. Evde tek başına filminin başarısının en büyük sebebi çocukların, bir yaşıtlarının zavallı hırsızlarin canlarını okuma özgürlüğüne sahip olduğunu görmeye bayılmış olmalarıdır. Çocukları korkuyla doldurmak yerine kötü adamların planlarını alt üst etmenin yollarından bahsedin. Büyük bir mağazada kaçırılırsa mücadele etmelerini ısırıp bağırmalarını ve raflardan malları düşürmelerini söyleyin.
Çocuklar özellikle de küçükler genellikle evsiz insanlardan korkarlar. Yetişkinler ve göz göze gelmekten kaçınmayı kararlı adımlarla yürümeyi başka insanları saldırgan dilenci ile aralarında Kalkan olarak kullanmayı öğrenirler bu teknikleri çocuklarınıza öğretin.
Yardım çağırmak.
Yardım için yapmaları gereken tek şeyin 112’yi çevirip yardım edin diyerek telefonu kapatmak olduğunu söyleyeyim. Ülkenin her köşesinde polis telefonu takip edecektir
Kabalıkta bir profesyonel
Çocuğunuzla ayak altından uzak bir yere oturarak agresif bir ev sizin gelip geçene yaklaşmasını izleyin m kimin yakalanıp kimin yakalanmadığını inceleyin. Niçin boğazlarına yanaşıp bazılarına yanaşmadığını çözmesini isteyin
Zorbaların sayısı fazla olmalarına ve büyük olmalarına rağmen emredici bir ses tonuyla onlara karşı durup kişiliğinin gücüyle küçük akmalarını sağlayabilir küçük bir çocuk. Otoriter bir imaj yansıtmış olanlar da buna göre davranmışlardır.
Kızlar için kurallar
Genç kızlara, onların isteğin odağı oldukları öğretilmelidir erkeklerin çoğu gördükleri genç kızın geçirirler görgülü olanlar bunu kaçamak bir bakış ile diğeri ise açıkça süzerek yapar. Bazı erkekler sürekli seks için pusudadırlar ve bir düşünün hareketlerini seksle alakası olmayanları bile davet olarak yorumlarlar.
Kızlar Ergen ile erkeklerden çok daha erken girerler ve 14 yaşında, 26 yaşındaki bir kadın kadar olgun ve çekici görünebilirler.
Kısa şortlar dar kodlar ve göğüsleri belli eden kıyafetler giyen kızlar, daha mütevazi bir şekilde giyinmiş bir hem cinsinden daha fazla istenmeyen ilgiye maruz kalırlar. Eski” aranır gibi giyinmişti” savunması artık cinsel saldırı davalarında ağırlık taşımasa da hatları belli eden kıyafetler çok güçlü sinyaller yaymaktadır..
Kızlar parti ve benzeri kız ve erkek sayısının kabaca eşit olmasına dikkat etmelidir hiçbir kız tek kızın kendisi olduğu bir partiye gitmemeli kızlar alkol ve uyuşturucu gibi onları savunmasız bırakacak şeylere karşı uyanık olmalıdır.
Elden uzakta güvende olma oyununun adı riski azaltmaktır. Bir çocuk nazik davranarak çevresini kollayarak ve yansıttığı imaja dikkat ederek iyi insanların başına kötü şeyler gelme riskini azaltabilir
Kötü adamlarla başa çıkmak
Dikkat çekecek şeyler yapmaktan kaçınmaya çalışan çocuklar yetiştirmenin önemini tartıştık
İliklerine kadar kötü olan insanlar da vardır
2 çeşit kötü insan ilki zorba siber Avcı sübyancı cinsel tacizde bulunanlar ve çocuk kaçıranlar gibi başkalarını hedef seçen ikincisi ise çete tarikat ve ipe sapa gelmez takımı adı verdiğim çocukların çekimine kapıldıkları gruplardır.
Çocuğunuzun arkadaşını eve çağırması tehlikeyi önlemiş olabilir. Yanlış zamanda yanlış yerde olmaktan kacinarak arkadaşlıklar kolabilen çocuklar yetiştirerek riski azaltabilirler.
Tehlikelere karşı dayanıklı çocuk yetiştirme stratejileri
• Çocuğunuzla konuşun ve onu dinleyin: çocuklarıyla sohbet etmeyen ebeveynlere şaşıyorum okulda bir televizyon programında bilgisayar oyununda olan bir şeyi anlatmak ister. Çocuğunuzla bir olay meydana gelmeden konuşun. Okulda kavgaya karışan birinden bahsettiğinde bu zorbalar konusunu gündeme getirmek ve oğlunuza böyle biriyle nasıl başa çıkabileceklerini düşündürmek için iyi bir fırsattır. 10 yaşındaki bir kızınız size arkadaşının bir olaya karıştığı için ceza aldığını söylerse arkadaşının yaptığı şey aynı hatayı yapmaktan nasıl kaçınacağı hakkında konuşma fırsatını değerlendirin
• Çocuğunuzun bireyselliğini destekleyin: ortaokul çağında akranlarının baskısı dünyadaki en kuvvetli güçlerden biri haline gelir. Arkadaşlar giyim müzik tower hatta düşünceler konusunda ebeveynlerin yerine söz sahibi olmaya başlar. Küçük yaştan itibaren onun bireyselliğini geliştirin. İlgi alanlarıyla ilgilenmesine yardımcı olun. Taşlarla ilgileniyorsa bir taş cila makinesi alarak birlikte güzel cilalanmış taşlar yapın dansa ilgi duyuyorsa birlikte gösterilere gidin ve dans dersleri araştırın saçma bulduğunuz bir şeyle de mesela Barbie bebekleri ve sihirli kartlarla ilgilenirsen size bu kadar büyüleyici bulduğu şeyi anlatmasına izin verin.
Amaç başkaları tarafından empoze edilmiş bir şeyle değil kendi bilgilerinden kaynaklanan bir şeyle tatmine ulaşmasıdır. Yeni şeyler denemek ve bunlarda başarıya ulaşmak çocukta diğerlerinin gözündeki popüleritesinin iniş çıkışına daha az maruz kalacak gerçek bir öz saygı geliştirecektir.
Çocuklarınızı elinizden geldiğince sizin gibi hedefleri olan ailelerin çocuklarıyla arkadaşlık etmeye yönlendirin . Onları iyi insanlarla birlikte olacakları organizasyonlara sokun.
Boş vakitlerini takım sporları ile doldurup spor harika bir aktive de olabilir. Ama çocuk büyüdükçe rekabet yoğunlaşır. İzcilik çocukların ihtiyaçlarını onlar büyüyüp değiştikçe yıllar boyu karşılayabilecek organizasyonlara örnektir. İzcilik kimseyi geride bırakmayan takımdır. Çocukların ilgi alanları geçen yıllarla değişebilir ama sizin onlara olan ilginiz değişmez olmalıdır
Çocuklarınızın arkadaşlarını eve çağırın
Evinizi çocukların seveceği hale getirin okuldan sonra hafta sonlarında onları misafir edin. Hazırda bir sürü yiyecek ve içecek olduğundan emin olun çocukların arkadaşlarıyla konuşun ve hayatlarında neler olduğunu öğrenmeye çalışın.
Evinizin bir odasını çekici hale getirin yeriniz müsaitse küçük bir odayı çocuklara göre düzenleyin langırt masası pinpon masası koyun büyük çocuklar için bilardo masası harika bir fikirdir. Burada amaç arkadaşlarının çocuğunuzun odasına kapanarak kapıyı kapatmalarını önlemektir. Misafirlerle konuşma fırsatınız daha azdır sizler neler olduğunu öğrenemezsiniz.
Onları ortalığa çekin
Odalarını cazip elektronik cihazlarla doldurma dürtüsüne karşı koyun. PlayStation'ı salona ya da orta yere koyun bilgisayar ve tabletler salonda olsun. Arkadaşları geldiğinde olanı bir tane izlemeye daha çok fırsatınız olacaktır. Evet fırsatını da yeriniz garaj çıkışının yanına bir basket potası koyun. Garajınızda spor malzemeleri pogo sopaları bulundurun . Maç veya diğer film gibi şeyleri evinizde izlemeye teşvik edin. Çocuklar size geldiklerinde çocuğunuzun nerede olduğunu bilirsiniz sizin kurallarınıza uyarlar çirkin sözleri olan müzik duyarsanız veya biri 5 sınıf çocuklarına izlemeleri sakıncalı bir film izletmeye kalkarsa müdahale etmek elinizdedir. Onlara toplanacakları rahat ve sıcak bir ortam sunarak bir sürü problemi önlersiniz.
Saat 10.00'da müzik zemin katı inletirken kızını almaya gelen bir anne bunu yaptığınız için çok cesursunuz dedi. Hayır cesur değilim akıllıyım yanıtını verdim.
Zorbalar
Zor balık ebeveynler için içinden çıkılması zor durumlardan biridir. Zorbalar da kurbanları da genellikle erkek çocuklardır. Ortalıkta bir yetişkinin olmaması gözdağının bu derece başarılı ve onu durdurmanın zor olmasının sebeplerinden biridir. Zorbalara gösterilen tepki genellikle belli bir çizgiyi takip eder. Uzak durmak yüzleşmek ve kısa süreli bir fenomen oldukları gerçeğini kabullenmek
En kolay şey uzak durmaktır. Tehdit ediyorsun yolunu değiştirmesini söyleyin çocuğunuza. Buradaki zorluk şudur uzak durulduğunu fark etti an etkili olduğunu anlar ve gözdağını çoğaltmaya teşvik olur.
Çaresi ise ikinci adım zorbayla yüzleşmektir. Amerikan hikayeleri, cesaretini toplayıp sormanın burnuna yumruğunu indiren korkak delikanlılarla doludur. Sonuç şunlardan biridir zorba ağlar ve ödlek olduğu ortaya çıkar ve cesaretini yeni keşfeden çocuğa saygı duymayı öğrenir veya zorba ve kurbanı arkadaş olurlar. Ya da yüzleşme kurbağanın kötü yaralanmasına sebep olur. Böyle olsa bile kurbanın başka bir av aramasına sebep olur. Bir abi veya erkek arkadaşını zorbaya bazı şeyleri göstermekte büyük yardımı olabilir.’kardeşimin canını yakarsan ben de senin canını yakarım” tehdit son derece etkilidir..
Zorbalarla ilgili söylenecek son şey çoğunlukla onların uzun vadede kaybedenler oldukları ve başkalarına işkence ederek geçirdikleri yılların hayatlarının en heyecanlı zamanları olduğudur. Şansınız varsa zor balık nispeten kısa sürecektir.
Cinsel tacizler
Genellikle kurbanların çoğu kızdır ve rahatsız edici sözden cinsel ilişki talep etmeye kadar uzanır. Kızların bunu durdurma şansları artık çok daha yüksek.
Korunmanın ilk yolu buna Mahal verecek bir duruma girmemeye çalışmaktır. Yani bu tarz şeylerin yaşandığı ortamlara gitmeyin. Anne babası evde yokken evine gitmeyin evde kimse yokken onu evinize davet etmeyin. Kızlarınıza bedenlerinin kontrolünü alkol ve uyuşturucuya bırakmamalarını söyleyin. Bilincinizi kaybetmeniz buna davetiyedir. Alkol ve uyuşturucunun ortadan kaldıracağı ilk şeylerden biri kişiyi tutan şeydir.
Hayır deyin ve bunu gösterin bir kız oğlana elini bluzunun içine sokmamasını söyler ve sonra buna izin verirse bir dahaki hayır deyişinde çocuk bunu ciddiye almayacaktır. Bu hareketin durmasını istiyorsa yüksek sesle hayır demeli ve kararlı olduğunu ona göstermelidir
Çocuk kaçıranlar
• Çocuklar çevrelerine dikkat etmeli bir şey birisi tuhafsa oradan uzaklaşmalı
• en az 6 ayda bir çocuğunuzun fotoğrafını çektirin ve onu kolayca bulabileceğiniz bir yerde muhafaza edin
• Sadece siz çocuğunuz ve çocuğu almasına izin verdiğiniz kişi tarafından bilinen bir parola tayin edin. Çocuklar bu gizli kod fikrine bayılır. Parolayı bilmiyorsa çocuk gitmemesi gerektiğini bilecektir.
• Yaşlı insanlar da s**** olabilir ve çocuğunuzu kandırmak için diğer çocukları kullanabilir
• Yanında çocuklar olmadan çocuk parkı okul bahçesi etrafında dolanan yetişkinlerden sakınmalarını söyleyin. Böyle biri varsa güvenli bir yere gitsin
• Yanında Siz yokken fotoğrafının çekilmesine izin vermemesini tembih edin
• Çocuklarınıza dakik olmayı öğretin onlara kol saati vererek zamanında gelmeleri ve arayıp size neden gelemediklerini bildirmelerinde ısrarcı olun.
• Kaçırıldığında İlk birkaç dakika çok önemlidir
• Çocuğunuzun sezgilerine güvenin Bir yetişkinin yanında olmak istemiyorsa ilgilenin. Bu şekilde anlatmaya çalışıyor olabilir.
• 112'yi arayıp muhtemel bir kayıp olayı bildirdiğinizi söyleyin. Kayıp çocuklar bürosunu arayın. Kayıp çocuklar merkezi ile irtibata geçin. Kısaca bununla ilgilenen tüm birimlere ulaşmaya çalışın. Bu kuruluşlara haber verdikten sonra televizyon radyo gazete gibi her türlü medyayı sosyal medyayı haberdar edin çocuğunuzun fotoğraflarını verin .
• bazı insanlar mahcup olmamak için çok geç oluncaya kadar bekler biraz utanç mı çocuğunuzu onu öldürebilecek birinin elinden kurtarmak için iyi bir fırsat mı tercih edin.
Çocukları cezbeden gruplar
Körle yatan şaşı kalkar küçük çocukların arkadaşlıklarını şekillendirmek ve büyüklerden çok daha kolaydır.
Çocuğunuzu dini gruplar ve izci gruplarına sokmakta fayda vardır Siz kilise teolojisi ile ilgilenmiyor olabilirsiniz ama çocuğunuzun iyi çocuklarla arkadaşlık koruması bunlara değebilir.
İyi çocukların geceyi çocuğunuzla geçirmesine izin vererek birlikte sinemaya gitmeleri için para vererek ve arkadaşlığın köklenmesini sağlayacak bir şeyler yaparak arkadaşlıklarını besleyebilirsiniz.
İki çocuğun da sevdiği bir şey bulun roket maketleri aynı tür müzik ve bu bağlantıyı geliştirin.
Kötü çocukları ise çocuğunuzun yanında eleştirmeyin çocuklar arkadaşlarına son derece sadıktır. (Dövmeler: çocuğunuzun dövme için size baskı yapıyorsa birkaç yıl önce çok sevdiği Ama artık sevmediği şeylerden bahsedin zevklerinin sık sık değiştiğini ama dövmenin kalıcı olduğunu gösterin)
Çocuğunuzu doğru yola sevk etmenin bir yolu da onunla ileriki on yıl içinde yapmak istedikleri hakkında konuşmaktır. Ona hayatta en geniş seçeneklere sahip olmasını istediğinizi söyleyin ve her zamankinden biraz daha ilerisi hakkında düşünmesini sağlayın.
Çocuğunuzun ileride neler yapmak istediğine dair bir fikriniz olmaya başladığında onu tatlı tatlı o noktadan geri getirin. Hedeflerine ulaşmak istiyorsa bunun için ne kadar kazanması gerektiğini ve bunun nasıl bir işten kazanmak istediğini sorun o işe girebilmek için neler gerektiğini ve neyin engelleyebileceğini anlatın anlayabilecektir.
Çocuğunuz asi ise sırf size karşı gelmek için kendi geleceğini mahvetmemeye ikna edin. Hamburgercide iş bulabilirsen günlük hayatımı etkilemez Ben hala bu evde aynı yaşam standartlarında yaşıyor olacağım diyebilirsiniz. Çocuk evden ayrıldığında yaşam standardınız yükselecektir
Yepyeni bir araba
Oğlunuzu bir araba galerisine götürün ve yeni modelleri gözden geçirin ona böyle bir şey alabileceğini umduğunuzu söyleyin sonra fiyatına bakarak hesaplayın ve bunun için ne kadar geliri olması gerektiğini düşünmesini sağlayın.
Çeteler
Çete reisleri bazen mükemmel ebeveynler gibi davranırlar. Gençler iki sebepten ötürü çetelere girerler çete korkusu ve macera isteği. Girmediği sürece çeteden korunamayacağını düşünür en yaygın neden ise heyecan istemeleridir.
Üyelerine statü kazandırır karşıtlarına kaba davranır onları över hatta öldürürler.
Bir erkek çocuğu olumlu zor uğraşırlar sunulmazsa kendisi başka zor uğraşılar bulacaktır@@
Çocuğa olumlu zor uğraşlar sağlamak için çete ile mücadele edin çocuğu dövüş sanatı Spor veya çetelerin tatmin ettiği isteklerini tatmin edebilecek başka bir aktiviteye teşvik edin. İyi bir izci grubunun çocukları zorlayacak açık hava aktiviteleri vardır.
Cezbeden şey silahlarsa onu atış poligonuna götürebilecek birini bulun ve bir silaha doğru tutmayı öğrenmesini sağlayın.
İyi işletilen bir atış poligonu gayet güvenli bir yerdir. Bir genç silah kullanmayı ve Ateş etmeyi öğrenmek istiyorsa bunun yolu budur
Çocuğun bir çeteye girmesini önlemenin en iyi yolu küçük yaştan itibaren onun Sevgi ilgi ve iyi arkadaşlar ve olumlu zor uğraşlara olan ihtiyacını karşılamaktır.
Tarikatlar
1997'de sen diego'da 39 tarikat üyesinin toplu intiharı yoldan çıkmış liderlerin akıllı insanlar üzerindeki etkiyi dramatik şekilde ortaya koymuştur. Çocuğunuzun özellikle de gece internete sörf yaptığı süreye dikkat edin. Ne tür e-postalar geldiğini görebilmek için çocuğunuzun telefonuna uygulama gizli bir şekilde yükleyebilirsiniz.
Çocuklarınızı asla bir tarikat üyesinin nerede yaşadığını öğrenmesini sağlayacak herhangi bir bilgi vermemeleri konusunda uyarı.
Direksiyonda
Araba kullanmak bir sürü imkanı simgeler özgürlük bir yerlere gitme fırsatı ve yetişkinliğe doğru büyük bir adım
Yaralanma mağdur olma hatta öldürülme ihtimallerinde de artışa sebep olur.
Çocuklarla onlar ehliyet alacak yaşa gelmeden Çok önce araba kullanma hakkında konuşulmalıdır öncelikle arabanın kendisi daha sonra da genç araba sürücüsü üzerinde durulur
Aile arabası
Tüfeğinizi iyi korursanız o da sizi koruyacaktır. Aynısı motorlu bir taşıt içinde geçerlidir gençlerin araba bakımı ve çıkabilecek problemlere dikkat etme hususunda pek bilgiler yoktur ancak sürücü suçlulara karşı korumasız bırakan benzin bitmesi ve lastik patlaması gibi konu da bilgi sahibi olmalıdır.
Çocuğunuz aile arabasını kullanmaya başladığında benzin deposunun asla üçte bir doluluğun altına inmeyeceğine dair bir kural koyun. Sonraki kullanıcının doldurmak zorunda bırakılması sadece kabalık değil kimse gece geç saatte benzin almak zorunda kalmamalıdır. Kart kullanıyorsanız çocuğunuz için de bir kart edinin ki yanında parası olmasa da arabaya benzini koyabilsin. Yine Arabanın bir köşesine az bir miktar nakit koyarak lazım olduğunda kullanması için tedbir alabilirsiniz. Aracınızın yağını 3 5.000 kilometrede bir değiştirebilirsiniz. Arada Arabanın lastiklerini kontrol etmelerini söylersiniz benzin istasyonundan doldurabilirler. Lastiğin nasıl inik olduğunu fark etmelerini öğretin. Lastikler en kötü zamanda patlayacaktır. Düzenli rot balans ayarı yaptırılmalı. Çok eskidiklerinde ya da süresi geçtiğinde lastikleri değiştirmeyi öğretin. Tavsiye edilen bakım çizelgesi ile bakım kontrollerini takip edebilirsiniz. Kontrolü ihmal edilen bir kayış koparsa kötü bir bölgede arabanızı aniden durabilir.
Araca binmeden önce ön ve arka koltuklara bakmayı tembihley. Tuzaklardan biri de kurban binip kapıyı kilitleyene kadar arka koltukta saklanmaktır.
Yine akünün kontrolü yapılmalı. Hava soğuksa gece dışarıda kalırsa akü ani bir şekilde bitebilir her arabada bir şarj kablo seti olmalı nasıl kullanıldığı bilinmeli. Farları açık bıraktıklarında kabloyla nasıl şarj edeceklerini bilmeleri gerekir.
Eğer yol sormaları gerekiyorsa doğru insanlara sorsunlar. Suçlular yanlış yol tarif edip sonra kurbağanın şehrin ıssız yerlerine doğru takip ettikleri bildirilmiştir. Restaurant ve benzin istasyonunda çalışanlar o çevrede yaşamıyor olabilir onun yerine nalbur anahtarcı gibi daha mahalli dükkanlar adresi daha iyi bilir.
Çocukları canının arabadan daha kıymetli olduğuna inandırın. Bazen ebeveynler arabaya zarar gelmesi konusunda o kadar çok kaygı dile getirirler ki genç sürücü bundan yanlış bir mesaj alır araç tamir edilebilir yerine yenisi alınabilir ama insanlar değil.
Çocuğunuzun Kendi arabası
Ucuz diye eski ve kötü bakılan araç alınırsa bozulma ihtimali ve sizi yolda bırakma ihtimali ve riski fazladır.
Bazen çocuklar araba konusunda kötü tercihler yapar 100.000 liralık arabaya 300 bin liralık ses sistemi takıp bakım konusunda cimrilik yapabilirler hırsızlar için bu arabalar mıknatıs haline gelir..
kapıyı kilitleme ve başka konularda dikkatsiz olan kimse aynı dikkatsizlikle insanları öldürebilir. Araba duyguları yoğunlaştırabilir ve kulakları sağır edici bir müzik iyi ve sağlıklı düşünmeyi engeller ek olarak başka bir şey yapmak mesela sigara yakmak telefonla konuşmak veya müzik parçası aramak kazaya sebep olabilir.
Araba kullanırken telefonla ancak kulaklıkla konuşulmalı veya arabayı kenara çekmeli
Arkadaşlar
Sürücü normalde yapmayacakları şeyleri arkadaşlarının baskısı sebebiyle yapmak zorunda hissediyorsa problem olabilir. Genç sürücüler arabanın demokratik bir yer olmadığını anlamalılar sürücü her zaman meşguldür ve arabada olan her şeyden sorumludur. arka koltuktaki biri bira içiyorsa ceza alacak olan sürücüdür. Biri dışarıya çöp atarsa hatalı bulunan sürücüdür kaza olursa zarar yolcular tarafından değil sürücünün ailesi tarafından karşılanacaktır.
Yabancılar takip ederse
Eğer birisi genç sürücünüzü takip ediyorsa asla kenara çekmemeli evine doğru götürmemeli cep telefonu varsa polisi aramalı takip eden kişinin bunu görmesini sağlamalıdır vazgeçmesine yetmiyorsa insanların olduğu bir yere mesela polis karakolu itfaiye merkezi büyük bir market ve çarşıya gidip içeri girmeli mecbur kalırsanız acil yangın veya özürlüler yoluna Park edin içeri girip polisi arayın büyük bir ihtimalle takip edenler arabadan çıkmayacaktır.
Genç sürücüler özellikle diğer sürücülere sataşan yolcularına dikkat etmelidir
Diğer sürücülerin dikkatini dağıtan çıldırtan çocuklar sürücünün başını ciddi şekilde belaya sokabilir
Trafik kavgaları
Şu serseri yoldan çekilse keşke diye homurdanan genç sürücü arkadaki arkadaşı onu farları ile vurmasını isteyebilir. Ya da takip mesafesini korumaya bilir ve sinirlenen adam torpido gözüne uzanarak tabancasını çıkarıp kurşun yağdırabilir. Gençler diğer tüm sürücülere saygılı ve nazik davranmalı direksiyonda nasıl bir çatlağın olduğunu asla bilemezsiniz. Telaşlı olmamaya çalışmalıdır Ve trafiğin tahmin edilemez olduğunu bilerek biraz erken çıkmak acele edip hata yapmayı öğrenecektir.
5 potansiyel ölümcül günah
• Asla öndeki arabanın dibine girmeyin. Saldırganlık göstergesidir. Alanına girmiş olursunuz onun misilleme olarak frene basmaya ya da başka bir şey yapmaya iter
• Asla ışık yakıp söndürmeyin veya uzunlarınızı yakmayın. Bu sürücünün görmesini engeller
• Bir sürücüye asla hareket çekmeyin korna çalmayın veya bağırmayın. Hak etse bile
• Park yeri için tartışmayın. Savaşı kazansanız bile geri döndüğünüzde zarar görmüş bir araba bulabilirsiniz ya da araçtan çıktığınızda diğer sürücü sizi bekliyor olabilir
• Arabadan çıkmayın asla arabadan çıkıp başka bir sürücü ile tartışmaya girmeyin bu ona sizi öldürmek için bir bahane sağlayabilir nefsi müdafaa gibi
Otobandaki Avcılar
Bütçesinin el verdiği en iyi çevrede Yaşar çoğu insan sokaklar ve yollar herkesin eşit olduğu yerlerdir iyi kötü ve çirkin birlikte yolculuk ederler. Aşağıdakiler kurbanlarını arayan avcılardır.
• Kötü samaritan: benzini biten kızı yoldaki başka biri benzin veya telefon için en yakın istasyona götürmeyi önerir. Araca binen kız ıssız bir yere götürülür ve tecavüzden sonra öldürülür. Bunlardan bazıları arabanın bozulmasına sebep olabilir mesela lastiği küçük bir delici malzeme ile deler veya arabanın altına girip bir kayışı kesebilir benzin deposundan su boşaltabilir sonra araba arızalanıncaya kadar takip ederler. Asla yabancılardan yardım kabul etmemelerini söyleyin çekici aracı veya ebeveynlerini veya bir arkadaşların arasınlar. Asla bir yabancının aracına binmemelidir bu korkunç bir tecrübeye 1 sınıf bilet olabilir
• Köpek balığı: direkt kötü niyetle yaklaşır. Bu tiplerden korunmanın en iyi yolu benzin deponu her zaman dolu arabayı da bakımlı tutmaktan geçer bu şekilde yolun kenarına oturmuş olmayacaksınızdır. Arabaları bozulduğunda içinde veya yanında beklememeleri gerekir mümkünse bekleyecekleri daha güvenli bir yere gitmelidirler.
• İyiliksever yabancı gitmezse hayır cevabını kabul etmiyor ve gitmiyorsak korna çalmaya başlayın devam edin Bu dikkat çekecek ve onu gitmeye ikna edecektir. Korunmanın ikinci yolu arabadan kimse gelmeden çıkarak güvenli bir yere gitmektir bir ev iş yeri veya bir Çiftlik olabilir. Issız bir yerse polis memuru ya da başka bir görevli aracı incelemek için durana kadar ağaçların arasında saklanmalıdır.
• Tilki : yol kenarına çekmeye kandırabilmek için elinden geleni yapar sahte bir sıkıntılı sürücü yardıma ihtiyacı varmış gibi görünen şekilde davranabilir en güvenli şey bir sonraki çıkış veya başka fırsata durup polisi aramaktır. Yoldan yardım a ihtiyacı olan birisini çocuğunuz almamalı. Başka bir teknik ise arabada bir sorun varmış ve sürücünün hemen kenara çekmesi gerekiyormuşçasına çılgınca arabaya işaret etmektir. Çocuğunuza bu tuzağa düşmemesini söyleyin. Eğer araba hala takip etmiyorsa bir benzin istasyonu veya kalabalık bir yere girin. Yine en alçakça olan çarpışan araba hilesidir oğlunuza bir araba arkadan çarpar. Normalde yapılması gereken kenara çekip sigorta bilgilerini değiş tokuş etmektir ancak bunu yapan insanların aklında sigorta bilgisi yoktur. Çocuğunuza arabayı daima güvendi dışarı çıktıklarında veya dönecekleri zaman güvenli olan bir yere park etmelerini söyleyin..
Veya 3 araba yolda seyrederken öndeki birdenbire frene basar sizin arabanız öndekine suç ortağı da size çarpar. Her iki sürücü de arabalarından çıkar ve siz ortada sıkışıp kalırsınız normal bir kaza gibi görünür genç sürücü burada sezgilerini kullanmalıdır. Eğer bir şehir veya kasabada trafik ışıklarının yanında olursa bu normaldir boş bir sokak veya geniş bir otoyolda olursa çok olağan dışıdır. Yine bu kişiler kendi araçlarından çok ortadaki sürücü ile ilgileniyorlarsa çocuklarınıza kapılarını kilitleyip polis gelene kadar dışarı çıkmamalarını söyleyin. Bir de sahte polis memuru hilesi var bu tuzak en iyi geceleri işler sürücüler ışığı yanan aracın bir polis aracı olmadığını göremezler araç çocuğunuzu kenara çekmeye zorlarsa çocuk hemen orada durmamalı kalabalık bir yere gitmesi gerektiğini bilmelidir. En iyisi polis karakoluna gitmektir hiçbir yasa görevlisi genç bir sürücünün ıssız bir yolda kenara çekmeyi reddetmesine karşı çıkamaz.
Araba kaçırma.
Hırsız , sürücü aracı durdurduğunda çabucak kapıyı açar ve araca biner bıçak veya silah göstererek sürücünün anahtarları vermesini sağlar yapılacak en iyi şey arabanın kapılarını her zaman kilitli tutmaktır Bu gayet anlamlıdır bilmeye çalışırsa çocuğunuz kaçmak için kırmızı ışık veya dur işaretinden geçmekten çekinmemelidir saldırgan yolcu tarafındayken sağa dönmek Çok etkili bir taktik olabilir bu hırsıza daha tehdit kar görünecek ve belki de onu bırakmaya ikna edecektir. Ancak biri içeri girerse yapılacak en akıllıca şey dışarı çıkıp arabayı ona bırakmaktır hiçbir araba yaralanmaya veya öldürülmeye değmez.
Eğer kişi sürücü kaçırmaya niyetli görünüyorsa sürücü çabuk hareket etmeli trafiğe girmeye başka birine çarpıp bir kazaya sebep olmalıdır çarptığınız kişi anında dışarı çıkacak ve diğerleri de size bakacaklar Bir polis karakolu veya tamirhane ve lastikçiye girin mecbur kalırsanız arabayı ana kapıya sürün insanların ilgisini çekecek ne olursa yapın polis arabası görürseniz ters yola girmek gibi bir taşkın harekette bulunun O polisin sizi izlemesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapın emniyet kemerinizi bağlı saldırganın ki değilse 30 millik bir hızla bir duvara çarpın. Potansiyel bir tecavüzcü veya katilden kurtulmak mı arabanızı hurdaya çevirmekle daha önemli.
Çocuğunuz araba kullanmayı öğrenirken otoban avcılarından nasıl korunacağı hakkında konuşmak harika bir fikirdir ya olursa oyununu oynayın.
Çocuğunuz kurban ise
Annesi öfke acı ve utançtan kendini kaybetmek üzere olan bir çocuk görür
Bazen suçlu olan şikayetçi olmak adaletin yerini bulduğunu görmenin en iyi yoludur bazen ise otorite ile işbirliği yapmak aileyi daha fazla riske sokabilir. Yapılması gereken çocuğumun bu kötü olayı atlatmasına en iyiine yardımcı olur sorusunu sormaktır.
Adalet sistemi ile karşı karşıya gelmek
Bir daha asla o okula gitmek istemiyorum der. Hepsi bana gülecekler. Eğer becerebilirlerse o piçlerin okuldan atılıp mahkemeye çıkarılmasını sağlamayı kararlaştırırlar. O 4 serserinin hapisteyken mezuniyeti ve baloyu kaçırmaları düşüncesiyle haince gülümser.
Hem sistemde hem de insanlarla uğraşmak inanılmaz ölçüde vakit alabilir.
Suslamada bulunmak faile hiçbir şey yapılmaması ve kurbanın daha fazla taciz tehdit veya şiddete maruz kalması ile sonuçlanabilir. İlkadım polisle bağlantıya geçmektir.
Polis
Bir polis suçun işlendiğini kabul ederek işe başlamak neler olduğunu belirlemek hiddeti ve yakıcı Adalet arzusunu yatıştırmak ve olayların bir tutuklama gerektirip gerektirmediğini belirlemek için sorular sorar
Polis somut ve kati gerçeklerle ilgilenir.
Eğer olay net değilse veya çocuk onu anlatmakta zorlanıyorsa o onlar olayı çözümleyene kadar olanların üzerinden geçmelisiniz. Çocuğun hikayesini gerçekleri çarpıtarak şekillendirmeye çalışmayın ama onu mümkün olduğunca netleştirmeye çalışın.
Polis raporunun bir kopyasını edinin
Memurun yazdığı rapordan Bir kopya almak önemlidir
21 yaşındaki bir polis memuru hayat ve insanlar hakkında pek bir şey bilmez
Genç polisler genellikle evli değildir ve çocukları ve en azından büyük çocuklar yoktur Bu yüzden gençlerle ilgili durumlarla uğraşmak için pek de uygun değildirler. Eğer polis memurunun performansından memnun değilseniz şikayet etmekten çekinmeyin. Sonuç elde etmek için en iyi yöntem sıralı amirlerine şikayette bulunmaktır. Şikayetiniz hakkında randevu istemelisiniz ve tüm söyleyecekleriniz hakkında iyi düşünmüş olarak gitmelisiniz aşırı duygusal davranırsanız tatmin edici bir sonuç alma ihtimaliniz düşecektir onları medya'ya veya belediyeye gitmekle tehdit etmeyin her birisi bunu her söyleyişinde polisler 1 dolar alsaydı bir daha asla öğle yemeği için para ödemelerine gerek kalmazdı.
Sivil tutuklama yapmak
Polis isterse insiyatif kullanarak göz altı yapabilir sonrasında resmi tutuklamayı yaparak mahkeme tarihi belirlerler süt çok ciddi olmadığı veya şüpheliler polisin yanında hatalı davranışta bulunmadıkları sürece 1-2 saat içinde dışarı çıkacaklardır.
Avukatınızın olması önemli
Avukatınızın tavsiyeleri bu süreçte yardımcı olabilir. Her anne babanın bir vasiyeti olmalıdır. Eğer avukat tutmak istiyorsanız mümkünse sizin çocuğunuzla aynı yaşlarda çocuğu olan bir avukat bulun. Polis karakolu veya acil çevresinde dolanan avukatlardan sakınin.
Mahkemeye çıkmak
Biri sizi tehdit ederse bunu hemen kendi avukatınız ve savcıya bildirin Bu size korunma Hakime de sanığı suçlu bulmak için daha fazla sebep sunabilir
Çocuğunuza her soruyu dikkatli dinlemesini ve cevap vermeden önce düşünmesini söyleyerek yardımcı olabilirsiniz sorun net değilse çocuk tekrar edilmesini istemelidir cevaplar mümkünse net ve güvenli bir şekilde verilmelidir.
Medyayı haberdar etmek
Medya çarpıcı haber ister. Gazeteci telefonla aradığınızda derdinizi anlatmak için 30 saniyeniz vardır aramadan önce söyleyeceğinizi toparlamalısınız. Gazeteci şüphecidir Bu onların işidir olayı haber yapmamak için sebepler düşüneceklerdir. Ve gazetecileri telefonla aramak için en kötü zaman öğleden sonra saat 3 en iyi zaman sabahlarıdır
Hikayenizi bir televizyon kanalına vermek.
Hikayenizde nelere yer vereceğine karar veren kişi yapımcıdır. İyi yapımcılar içten konuşan ağlayan çılgınca dövünüp atıp tutan kimseleri sever çılgınca davranmanız gerekmez ancak öfkenizi göstermekten korkmayın. Bu size saçma geliyorsa yayına çıkan insanları gözlemleyin Siz de aynısını yapın.
Kaydı sildirmek zor olacağı için yayınlandığını görmek istemediğiniz bir şeyi söylemeyin
Örneğin bazı tecavüz kurbanları davanın esas olaydan daha kötü olduğunu belirtmiştir. Çocuğunuz için en iyi olanı yapmaya çalışın
Suçlu sizin çocuğunuz ise
Sorunu çocuklar en iyi ailelerde de ortaya çıkabilir. Şu an özellikle tecavüz olaylarında kurbağanın dediği doğru kabul edilip inanılmaktadır. Politik açıdan hırslı olan bölge savcıları polis şefleri ve belediye başkanları genç suçlulara sert çıkarak büyük ilgi toplayabilirler
Liseden yeni mezun olmuş 18 yaşındaki genç adam önceki okulundan bir kızla çıkmaktadır kız 16 yaşındadır ilk çıkmaya başladıklarında çocuk 17 yaşındadır ve reşit değildir ve cinsel birliktelikleri vardır kızın babası bunu öğrenir kızıyla konuşur babasından korkan kız genç adamın onu zorladığını söyler.
Çocuklar 18 yaşını doldurmadan hiçbirisi sicillerine işlenmeyecek oldukça berbat şeyler yapabilirler toparlanıp doğru yola dönerlerse ilerideki patronları ve diğer insanlar onların gençlik hatalarını bilmeyeceklerdir ancak 18'inden sonra suçlar çoğu zaman kişinin tüm hayatı boyunca kayıtlı kalır.
Çocuğunuzun nasıl bir ders almasını istediğinize karar verin ve bunu elde etmeye çalışın. Eğer çocuğunuza caydırıcı bir ceza verirmesini sağlayamazsanız bir şartlı tahliye memuru veya sosyal hizmetler görevlisi ile bağlantı kurun ve çocuğunuzla aynı cinsiyetten ve yaklaşık aynı yaşlarda birini bulmasını isteyin çocuğunuz için bu kimseyle bir görüşme ayarlayın ve ona bunun için para ödemeyi teklif edin. Ebeveyn öğretmen veya devlet görevlisi olmayan birinin ağzından uyuşturucu ve suçun etkilerini dinlemek çocuğunuz üzerinde güçlü bir etkide bulunabilir.
Ne kadar erken yardım alırsanız çocuğunuzun davranışlarını o kadar erken değiştirmeye çalışabilirsiniz.. en uygun başlama yeri sağlık kuruluşlarıdır veya rehberlik uzmanları. Profesyonel bir danışmana sormanız gereken sorulardan biri sizinki ile aynı yaş ve cinsiyette Bir çocuğu olup olmadığıdır böyle biri sizin neler yaşamakta olduğunuzu o yaşta çocuğu olmayan birinden çok daha iyi anlayacaktır.
Yine yardım için en iyi kaynaklardan biri kendi çocuğu sorun yaşamış bir arkadaş veya tanıdıktır. Böyle birine sorular sormak münasebetsizlik gibi görünse de bunu onun çocuğunun problemine değinmeden de yapabilirsiniz. Mesela kızın bize çok zor günler yaşatıyor bize tavsiye edeceğin yardımcı olabilecek birileri var mı? Şansınız varsa ortak durumlarınızı konuşmaya başlayacak ve danışmanlarla ilgili tavsiyeye ek olarak iyi bir dostluk kurmuş olacaksınız. Dini gruplar da yardım önerebilir.
Bir aile avukatınız varsa ondan tavsiyede bulunmasını isteyebilirsiniz Bu kişiler Bu konuda iyi işler çıkaran kişileri bilirler.
Ailenize yardım etmek
Çocuklar ergenlikle birlikte yetişkin boyutlarına ulaşırlar 18 0 santim boyunda 100 kiloluk 15 yaşındaki çocuğa cezalı olduğunu söylemek ebeveynlerin fiziksel şiddete maruz kalmasıyla sonuçlanabilir.
Sorun çıkaran çocukla fazla ilgilenilmesi diğer çocukların içerlemesine diğer kardeşlerin içerlemesine sebep olabilir ve küçük çocuklar ya da