️ Kelimelerin Kirli Hafızası: "Kaltak" Aslında Ne Demek?
Her gün sağa sola savurduğumuz, bir kadını aşağılamak için "en kolay" yol olarak seçilen o kelime var ya... Kaltak.
Gelin size bu kelimenin gerçek hikayesini anlatayım; çünkü dil, bazen en büyük cehalet maskesidir.
Eyerden Hakarete...
"Kaltak" aslında üzeri meşin kaplanmamış, çıplak eyer demektir. Bildiğimiz at eyeri. Eskiden bu eyerler işlevini yitirip eskidiğinde, bir kenara atılır ve değersizleşirdi.
Nasıl Oldu da Hakaret Oldu?
Zamanla bu "eskimiş, değerini yitirmiş nesne" benzetmesi, toplumsal cinsiyetçi bir bakış açısıyla kadınlara yöneltildi. Bir eşyayı betimleyen kelime, bir kadının karakterine saldırı aracına dönüştürüldü.
Mesele şu: Birine bu kelimeyi söyleyen kişi, aslında karşısındakine değil, kendi kelime dağarcığının sığlığına ve tarihin cinsiyetçi tozuna vurgu yapıyor.
Kelimeler, onları hangi niyetle kullandığınızla değer kazanır ya da kirlenir. Bir kadına "eşya" muamelesi yapan bu dili artık çöpe atmanın vakti gelmedi mi?
Siz ne düşünüyorsunuz? Dilimizdeki bu tip gizli hakaretlerin farkında mıyız, yoksa alışkanlık deyip geçiyor muyuz? Yorumlarda tartışalım.
#Etimoloji #KelimelerinGücü #Farkındalık #DilVeKültür #KadınHakları #Tarih #BiliyorMuydunuz #ToplumsalCinsiyetEşitliği #KelimeKökeni