Kaltak nedir?
​️ Kelimelerin Kirli Hafızası: "Kaltak" Aslında Ne Demek? ​Her gün sağa sola savurduğumuz, bir kadını aşağılamak için "en kolay" yol olarak seçilen o kelime var ya... Kaltak. ​Gelin size bu kelimenin gerçek hikayesini anlatayım; çünkü dil, bazen en büyük cehalet maskesidir. ​ Eyerden Hakarete... ​"Kaltak" aslında üzeri meşin kaplanmamış, çıplak eyer demektir. Bildiğimiz at eyeri. Eskiden bu eyerler işlevini yitirip eskidiğinde, bir kenara atılır ve değersizleşirdi. ​ Nasıl Oldu da Hakaret Oldu? ​Zamanla bu "eskimiş, değerini yitirmiş nesne" benzetmesi, toplumsal cinsiyetçi bir bakış açısıyla kadınlara yöneltildi. Bir eşyayı betimleyen kelime, bir kadının karakterine saldırı aracına dönüştürüldü. ​Mesele şu: Birine bu kelimeyi söyleyen kişi, aslında karşısındakine değil, kendi kelime dağarcığının sığlığına ve tarihin cinsiyetçi tozuna vurgu yapıyor. ​Kelimeler, onları hangi niyetle kullandığınızla değer kazanır ya da kirlenir. Bir kadına "eşya" muamelesi yapan bu dili artık çöpe atmanın vakti gelmedi mi? ​Siz ne düşünüyorsunuz? Dilimizdeki bu tip gizli hakaretlerin farkında mıyız, yoksa alışkanlık deyip geçiyor muyuz? Yorumlarda tartışalım. ​#Etimoloji #KelimelerinGücü #Farkındalık #DilVeKültür #KadınHakları #Tarih #BiliyorMuydunuz #ToplumsalCinsiyetEşitliği #KelimeKökeni