2026 19. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 20:08
Kitabı henüz okumaya devam ederken dayanamayıp yazmak istedim. 19 yüzyıl Osmanlı panoraması sunuyor roman okuduğum yere kadar bir iki karakter üzerinden. Şimdiye kadar da asıl amaç kurgu değil de dönemin kültürel siyasi gelişimini anlatmak gibi geldi. İleride kurgu açılırsa bilemem. Gelelim asıl söyleyeceğime. Yazar ilk 150 sayfada Osmanlı'yı kötülemek için hiçbir tarihi fırsatı kaçırmamış. Bir devletin zaaflarını, eksik yönlerini akademik bir metinde anlatır eleştirir geleceğe de çözüm önerileri bırakırsın, anlarım. Ama kurgusal bir eserde kendi ecdadını bu denli yermek için fırsat kollamak hiç hoş değil. Tekrar ediyorum velev ki konuşulanlar doğru olsun. İnsanda milli manevi damar kabarır da bu şekilde anlatıp göstermez. Devamını güncellerim. Kitap klişe karakterler ve klişe kurguyla yazarın kendi alanlarında bilgi sahibi olduğu meselelerin okura boca edilmesiyle ortaya çıkmış. Hani 19 yüzyıl Osmanlı siyasi ve askeri tarihi hakkında bilgi edinirsiniz okuyun diyeyim ama 600 sayfada 50 sayfa bilgi var değer mi bilemedim. Bu kitabın 1855 diye devamı da var. Ki 1854 kurgu olarak yarıda kaldı. Ben sırf meraktan üstün körü bir okurum gibi. Siz sakın bulaşmayın. :D
Yolcu 1854Cihangir Akşit · Alfa Yayınları · 20208 okunma