2026 33. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 06:47
Romancı, öykücü ve gezi yazarı Buket Uzuner'in deneme türündeki son kitabı Kız Neşesi. İnsan uygarlığının oluşumunda özellikle de çok zor zamanlarda büyük etkisi/katkısı ve gücü olan kadının yaratısını ve dişil enerjisini vurgulayan bir kitap. Yazar kendisini yetiştiren anneaannesiyle babaanesinden bahsediyor. Özellikle edebiyat ve sanata merak salmasında onların büyük katkılarını anlatıyor. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yetişen lider ruhlu kadınlara da değiniyor. Toplumsal cinsiyetin tarihi, mitolojik ve siyasi sebepleri irdelenmiş. Özellikle de edebiyat, felsefe ve sanat dünyasından örnekler veriyor yazar. Spinoza, Montaigne, George Bernard Shaw gibi. Kendisine ait bir kavram olan Kız Neşesi kavramına dair kitaplarından örnekler ve TEDx konuşma metni var kitapta. Kitapta kendisine, yazım tarzına ve edebiyatına dair güzel detaylar vardı. Kitap boyunca özellikle bazı kitapların ismi çok geçiyordu. Kitabın kapağı da yazarın sohbet havasındaki anlatımı da çok tatlı. Dinlenmelik bir kitap. Tavsiye ederim.
Kız NeşesiBuket Uzuner · Everest Yayınları · 2026298 okunma