Fanny Mills
Bugün sizi tarihin en sıra dışı ama en hüzünlü hikayelerinden biriyle tanıştırayım 1860’ta İngiltere’de doğup ailesiyle Amerika’ya göç eden Fanny Mills’in bedeni, çocuk yaşta ilginç bir şekilde değişmeye başlamış: belden yukarısı tamamen normal bir kadınken, ayakları ve bacakları durdurulamaz biçimde büyümeye devam etmiş. Sonunda ayakları tam 19 inç (yaklaşık 48 cm) uzunluğa ulaşmış. Ama asıl çarpıcı olan şu: toplam ağırlığı yalnızca 52 kiloydu Yani o dev ayakları taşıyan beden, tahmin ettiğinizden çok daha narin ve küçüktü. Bugün doktorların Milroy Hastalığı diyeceği bu nadir genetik durumu, 1880’lerin Amerika’sı tıbbi bir vaka olarak değil, bir “gösteri” olarak görmeyi seçti… Fanny ailesine bakabilmek için kendini sergilemeye karar verdi. “Ohio Big Foot Girl” (Ohio Büyük Ayak Kızı) adıyla dönemin ucube gösterilerinde sahne aldı. Afişler acımasızdı; “Onunla evlenecek erkeğe 5.000 dolar çeyiz” gibi yalan haberler yapıldı. Oysa o, asistanının kardeşi William Brown ile çoktan evlenmiş, o gürültülü gösteri dünyasının ortasında kendine küçücük bir aşk sığınağı kurmuştu bile Haftada yaklaşık 150 dolar kazanıyordu; bugünün parasıyla 4.000 dolardan fazla. Büyük bir servet… Ama bedeli çok ağırdı. 1887’de bebeğini ölü doğurdu, sağlığı hızla bozuldu ve 1892’de emekli olmak zorunda kaldı. 1899’da, henüz 39 yaşındayken hayata veda etti. Mezarı, Ohio’daki Oakland Mezarlığı’nda… Bu hikâye bana her “ilginç” görüntünün arkasında kocaman bir insanlık hali olduğunu hatırlatıyor. Fanny’nin o kısacık ömrüne sığdırdığı azim, gerçekten yüreğime dokunuyor. Peki ya siz? Fanny’nin yerinde olsaydınız, hayat size bu oyunu oynasaydı ne yapardınız? Yorumlara bekliyorum! Bu hikâyenin duyulmasını istersen paylaşmayı, daha fazla bilinmeyen kadın hikâyesi için kaydetmeyi unutma #FannyMills #OhioBigFootGirl #TarihinTozluRaftarı #MilroyHastalığı #GercekHikaye #Tarih #BilinmeyenKahramanlar #İnsanHikayeleri #Empati #KadınHikayeleri #GeçmişeYolculuk