Esme çağının beklentilerine uymayan ve ailesinin ondan beklediği davranışları göstermeyen ele avuca sığmaz bir genç kızdır. Evlenmek ve anne olmak gibi idealleri olmayan özgür ruhlu ve döneminde kadınlardan beklenen yaşam biçimini arzu etmeyen biridir. Günün birinde çevrelerinde bulunan zengin ve köklü bir ailenin genç oğlunun Esme’ye aşık olduğunu söylemesi ve etrafında pervane olması ile Esme’nin de aklı karışmaya başlar. Ancak olaylar ilerledikçe ne yazık ki okuyucunun hayal ettiği şekilde değil bambaşka ve korkunç bir hal alır ve Esme Lennox yok olur. Tam 60 yıl boyunca…
Yalanlar ve haksızlıklarla bir akıl hastanesine mahkum edilen Esme ile geçmişin ve gerçeklerin bir yüzleşmesi başlar. Elimden bırakamadan soluksuz bir şekilde okuduğum bu metin, okuyucunun devamlı içinde şüphe ve merak barındırmasını sağlıyor, bu sayede bir solukta sona geliyorsunuz.
Yazarın duygu ve düşünceleri aktarma biçimi, durumları betimleme yeteneği ve neredeyse son sayfaya kadar bir yapbozun parçaları gibi olayların yavaş yavaş tamamlanması, olayların okuyucuya parça parça verilmesi ve sürekli sayfaları çevirme arzusu doğuran geçişleri, beni yazara bir kez daha hayran bıraktı. Hele bir bölüm var ki boğazımda düğümlerle okudum.
Anlatım tekniği olarak beni kendine bağlayan bir kitap oldu. Ancak zaman atlamaları ve hızlı geçişler var kitapta sonraki paragrafta bir zamandan diğerine geçiyoruz ve bu bazı okuyucular için zorlayıcı olabilecek bir nokta diye düşünüyorum.
Yazarın çok ağır bir dili olmamasına rağmen okuyucuyu derin düşüncelere ve duygusal geçişlere çok güzel bir şekilde yönlendiriyor. Pek çok okurun severek okuyacağını düşünüyorum. Edebiyatla kalın