Nevzat Komiser’in En Karanlık Gecesi: Yırtıcı Kuşlar Zamanı
2026 27. kitabı
İstanbul... Adına şiirler yazılan değil, sırları yutulan şehir. Yağmuru dinmek bilmeyen, günahı bitmek bilmeyen o devasa organizma. Ahmet Ümit’in yıllardır beklenen eseri Yırtıcı Kuşlar Zamanı'nı bitirdiğimde zihnimde tam olarak bu cümleler yankılanıyordu. Bu kez sadece bir cinayet dosyasını değil, Başkomser Nevzat’ın kendi geçmişindeki o sisli ve acı dolu dehlizleri açıyoruz. Kitap, Ağva’da bir heyelanla toprağın altından fırlayan bir kafatasıyla başlıyor. Buraya kadar her şey bir polisiye klasiği gibi... Ta ki o kafatasındaki kurşun çekirdeğinin Nevzat’ın kendi hizmet silahından çıktığı anlaşılana dek! Nevzat’ın eşini ve kızını kaybettiği o travmatik dönemde zihninin kilitlediği kapılar, bu kez bir bir zorlanıyor. Tıpta 'Psikojenik Füg' denilen o ağır unutuş, bu hikayede sadece bir karakterin değil, aslında bir toplumun hafızasına tutulan dev bir ayna gibi: Nevzat unutursa, adalet de unutur. Nevzat hatırlarsa, Türkiye hatırlar. Kitapta Nevzat’ı 2024’ün dünyasında; WhatsApp gruplarının, yapay zekanın ve toplumsal çürümenin tam ortasında buluyoruz. Ancak bazı okurlar Nevzat’ın bu yeni düzende biraz 'yorgun' ve 'izleyici' kaldığını düşünüyor. Sizce Nevzat artık yaşlanıyor mu, yoksa Ahmet Ümit bu etkisizleşme ile hepimizin hissettiği o toplumsal yorgunluğu mu yansıtıyor? İncelemeyi burada kesiyorum çünkü Nevzat’ın o zihnindeki sis perdesini ve uyuşturucu baronlarından liyakatsizliğe uzanan o 'yırtıcı' gerçekleri konuştuğum Dijital Ayraç podcast bölümü yayında! Yağmur ve gök gürültüsü eşliğinde, kitabın ruhuna uygun bir atmosferle Nevzat’ın en kişisel davasını 20 dakikalık bir sesli yolculuğa dönüştürdüm. Nevzat emekli olup sessizliğe mi çekilmeli, yoksa bu 'yırtıcı kuşlar zamanında' onun o eski moda adaletine her zamankinden daha mı çok ihtiyacımız var? Yorumlarınızı ve teorilerinizi merakla bekliyorum. Sesli incelemenin tamamı profilimdeki Spotify linkinde!
Yırtıcı Kuşlar ZamanıAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202413,2bin okunma