Hiç düşündünüz mü, tarihin tozlu sayfalarında gizli kalmış, ancak ruhuyla bugüne ışık tutan kadınları?
İşte onlardan biri: Yaşar Nezihe Bükülmez.
O, sadece bir şair değil, aynı zamanda yoksulluğa, acıya ve haksızlığa karşı dimdik duran bir direnişin ta kendisiydi.
İstanbul'un Silivrikapı'sında başlayan zorlu hayat yolculuğunda, annesizliğin, eğitimsizliğin ve evlat acısının derin izlerini taşıdı. Ama o, tüm bu zorluklara rağmen kalemini elinden bırakmadı. Kendi kendine okumayı öğrendi, dizeleriyle hem kendi feryadını hem de ezilenlerin sesini duyurdu.
Onu asıl ölümsüzleştiren ise, 1 Mayıs İşçi Bayramı için Türkçe ilk şiiri yazan kadın şair olmasıydı.
İşçi sınıfının sesi oldu, grevlere destek verdi ve bu yüzden bedel ödedi. Şiirleri sadece kağıtta kalmadı, bestelendi, dilden dile dolaştı. "Mecnun isen ey dil sana Leyla mı bulunmaz" diyen o güçlü ses, bugün bile kulaklarımızda yankılanıyor.
Yaşar Nezihe, 91 yıllık ömrüne sığdırdığı mücadeleyle, kadınların ve emekçilerin sesi olmaya devam ediyor. Onu anmak, aslında kendi direniş ruhumuzu yeniden keşfetmek demek.
Bu özel kadının hikayesini daha yakından tanımak için videomu izlemeyi unutmayın! Yorumlarda düşüncelerinizi bekliyorum.
#YaşarNezihe #KadınŞairler #Edebiyat #TarihtekiKadınlar #1Mayıs #SosyalistŞair #Direniş #İlhamVerenKadınlar #TürkEdebiyatı #GeçmiştenBugüne #KadınGücü #UnutulmazŞairler #ReelsTürkiye