2026 15. kitabı
Aylardan Kasım Günlerden Perşembe Ayşe Kulin #okudumbitti İlk Yayın Tarihi 2025 180 sayfa Ayşe Kulin’in Atatürk’ün hayatını anlatan, su gibi akan son kitabı, savaşların gerisinde ki Mustafa Kemal’i kendi ağzından anlattırıyor okuyucuya. Yazar Atatürk’ün özlemlerine keşkelerine, hayallerine, sevdiklerine, içerlediklerine duygusal dünyasına değiniyor kitapta.Asker ve siyasetçi kimliğinin dışındaki "insan Mustafa Kemal’e yolculuk epey hüzünlü oldu benim için. Tür olarak klasik bir biyografiden çok kurmaca bir roman ile biyografi arasında duran, Atatürk’ün insan tarafını öne çıkaran bir eser diyebiliriz. Sayfalar ilerledikçe Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ya da Cumhuriyet devrimleri gibi büyük başlıkları elbette hissediyor, ancak bunlar burada birer tarih dersi olarak değil, Mustafa Kemal’in iç dünyasını şekillendiren büyük dalgalar olarak karşımıza çıkıyor. Gençlik yıllarındaki pembe bir güle benzettiği ilk aşkı, ona duyduğu ama tarihin akışı içinde yarım kalmaya mahkûm sevdası Dimitrina; kalbinde intiharıyla derin iz bırakan Fikriye; evde yapılan sabahlara kadar süren rakılı sohbetli misafir ağırlama gecelerine tahammül edemeyen Latife ile ilişkileri de anlatılmış kitapta. Yazarın amacının büyük lider Atatürk'ten çok, çocuk Mustafa, delikanlı Mustafa Kemal, âşık, dost, eş, boşanmış ve hasta ama her dem yalnız bir insan portresi çizmek olduğunu görüyoruz. Okurken, kimi zaman cephe gerisinde, kimi zaman aile hayatının içinde, kimi zamansa kalabalık bir salonun ortasında yalnız bir adamla baş başa kalıyoruz. Ölümüne çok az bir zaman kalmışken dahi en büyük dileğinin Hatay’ın topraklarımıza katılması olduğunu söylüyor Atatürk.Hastalığın başlangıcında doktorun söylediklerini harfiyen yerine getirmiş olsaydı belki iyileşme umudu olabilirdi ama Hatay için hasta yatağından kalkıp Hatay'a gitmesi durumun daha da kötüleşmesine sebep olmuş.Son nefesine kadar vatanı düşünüyor olması da ona sonsuz minnet duymamız gerektiğinin de kanıtı bence. Okunmalı mı Dil sade ve akıcı ancak üslüp olarak hoş olmayan tatsız bazı cümleler kurulmuş olsa da Atatürk'ün içsel dünyasını yansıtan böyle bir kitap okumak beni duygulandı diyebilirim. Alıntılar: "Kadınlarımızı yok sayarak, evlere kapatarak onların ışı­ğından, yeteneklerinden, ilhamlarından yararlanamadığımız için mi acaba toplum olarak eksik kalmıştık?" "Çok eleştiri almışımdır devrimi zamana yayamaz mıydım diye.Yayamazdım, efendim!Kangren olan bir uzvu pansumanla tedavi edemezsiniz. Keser atarsınız.İnsanlarımızın içinde kavrulduğu cehaleti de işte o hızla yok etmeli, kesip atmalıydım." "Umudun tükendiği anda deli cesaretiyle düşmanın üstüne yürüyerek milletini esaretten kurtaranı kim sevmez? Getirdiği sistemle, siyasal islamın canına ot tıkadığı için cehaletten beslenenler sevmez. Cehaletten beslenenleri hurafelerle, yalanlarla besleyerek kesesini dolduranlar, üçkağıtçılar, fırsatçılar da sevmez. Rüşvetle beslenenler, "el kesesinden sultanım, develer olsun kurbanım" diyenler de sevmez elbette! "Son zaferimiz Cumhuriyetimizin ilanıdır!Şimdi iktisadi ve fikri açıdan kalkınmanın zamanı.Kalkınmanın formülü ise “Yurtta sulh, cihanda sulh " olacak! " "İçim rahat gidiyordum, biliyordum ki ihaneti gören ku­şağın torunları onlara emanet edilen değerleri gözleri gibi koruyacaklar, Cumhuriyetlerini çağdaş medeniyetlerin en İti­barlısı yapmaya çalışacaklar ve ülkeleri işgal edilmedikçe asla savaşa bulaşmayacaklardı. Çünkü ben onlara çok önemli iki vasiyette bulunmuştum: "YURTTA SULH CİHANDA SULH" ve HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR ”
Aylardan Kasım Günlerden PerşembeAyşe Kulin · Everest Yayınları · 20254,454 okunma