Deleuze
Dün gece sabaha karşı 3’te Deleuze okurken fark ettim; bu adamın derdi felsefe yapmak değil, kaçış çizgileri çizmekmiş. Hepimizin hayatında "artık yeter" dediği anlar vardır ya… Sistemin, düzenin, kuralların, hatta kendi kimliğimizin bile bizi boğduğu anlar. İşte Deleuze tam da orada kulağına fısıldıyor: "Arzula, kaç, çizgini çiz, köksap ol!" Köksap nedir biliyor musun? Ağaç gibi tepeden inme değil, patates gibi her yöne dağılan, merkezi olmayan bir yapı. Deleuze diyor ki; hayatını ağaç gibi değil, köksap gibi yaşa. Hiyerarşiyi reddet, yatay bağlantılar kur. "Nerede yaşıyorsun?" sorusuna "evim şu semtte" demek yerine, "şu an nerede nefes alıyorsam" demek… İşte yersizyurtsuzluk (deterritorialization) tam olarak bu! Hepimiz o sabitlenmiş kimliklerden, etiketlerden kaçmıyor muyuz zaten? Ve en çarpıcısı: Arzu eksiklik değildir! Arzu üretimdir! Freud'un dediği gibi "anne memesini arzulayan bebek" hikayesi yalan. Sen yeni şeyler arzuladıkça, yeni dünyalar inşa edersin. Arzun devrimcidir. "Peki sen, hayatını bir ağaç gibi mi yaşıyorsun yoksa köksap gibi mi? vs " Şimdi soruyorum: Gerçekten kendi arzularının peşinden giden bir hayat mı yaşıyorsun, yoksa sana dayatılan boşlukları doldurmaya mı çalışıyorsun? Kaydet bu postu, bir gün kendi kaçış çizgini ararken lazım olacak. --- #GillesDeleuze #Felsefe #KaçışÇizgileri #Köksap #Arzu #Deleuze #Deterritorializasyon #FelsefeOkumaları #Guattari #AntiOedipus #PsikanalizEleştirisi #KapitalizmVeŞizofreni #Düşünce #Rhizome #Özgürlük #Yersizyurtsuzluk #Philosophy #UndergroundFelsefe ---