2026 34. kitabı
Ayfer Tunç’un 1989 yılında yayımlanan ve kendisine Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazandıran Annemin Uyurgezer Geceleri, modern Türk edebiyatının en zarif ve hüzünlü eserlerinden biridir. Kitap, yazarın erken dönem eserlerinden biri olmasına rağmen, Tunç’un insan psikolojisindeki derinlikleri görme ve aktarma becerisinin ne denli güçlü olduğunu kanıtlar. Eser, sıradan görünen hayatların altındaki trajedileri, hayal kırıklıklarını ve sessiz çığlıkları merkezine alır. Kitaba adını veren öyküden başlayarak genel atmosfere hakim olan duygu, "geçmişin ağırlığıdır." Tunç, aile içi dinamikleri, özellikle de anne-kız ilişkilerini ve kadının aile içindeki sıkışmışlığını büyük bir titizlikle işler. Karakterler genellikle kendi anılarının içinde hapsolmuş, bugünü yaşarken aslında geçmişteki bir ana çakılı kalmış insanlardır. Bu "uyurgezerlik" hali, sadece fiziksel bir durum değil, aynı zamanda karakterlerin hayata karşı takındıkları melankolik bir savunma mekanizmasıdır. Anlatım Tarzı ve Atmosfer Ayfer Tunç, bu öykülerde dili bir cerrah neşteri gibi kullanır; acıtmadan ama derine inerek toplumsal yapının birey üzerindeki etkilerini deşer. Yazarın üslubu, süsten uzak ama imgesel bir zenginliğe sahiptir. Özellikle taşra ve şehir arasına sıkışmış orta sınıf ailelerin iç dünyasını anlatırken kurduğu atmosfer, okuyucuda sanki o loş koridorlarda, eski eşyaların kokusu arasında dolaşıyormuş hissi uyandırır. Her öykü, aslında bitmemiş bir hesaplaşmanın veya dile getirilememiş bir itirafın parçasıdır. Eserdeki karakterlerin en belirgin ortak özelliği, bir türlü "tamamlanamamış" olmalarıdır. Mutluluk, bu öykülerde hep bir adım ötede, geçmişte kalan bir fotoğrafta ya da hiç gelmeyecek bir sevgilidedir. Tunç, bu eksiklik duygusunu anlatırken okuru karamsarlığa boğmak yerine, insan olmanın en kırılgan halleriyle bir empati kurmaya davet eder. Yalnızlık, kitapta sadece kimsesizlik değil, insanın kalabalıklar içinde kendi sesini duyamama hali olarak betimlenir. Sonuç olarak Annemin Uyurgezer Geceleri, Türk öykücülüğünde psikolojik derinliğin ve zarif anlatımın zirve noktalarından biridir. Ayfer Tunç, bu kitabıyla okuyucusuna şu soruyu sordurur: Hangimiz geçmişin hayaletlerinden tamamen kurtulup bugüne uyanabildik? Kitap, bittiğinde damakta buruk bir tat bırakan ama zihni uzun süre meşgul eden, her okumada yeni katmanları keşfedilen zamansız bir başyapıttır.
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20267,1bin okunma